in ,

PROF. DR. ATALAY YÖRÜKOĞLU, AİLE VE ÇOCUK KAVRAMINI MERCEK ALTINA ALIYOR!

Kitap

İlk baskısı 1983’te yapılmış olan “Değişen Toplumda Aile ve Çocuk” kitabı, İnkılâp Kitabevi imzasıyla tekrardan okuyucuyla buluşuyor.

Türkiye ve dünya çapında psikoloji ve sosyoloji alanına eserleriyle meydan okuyan Prof.Dr. Atalay Yörükoğlu, ölümsüzlüğünü Değişen Toplumda Aile ve Çocuk” kitabı ile korumaya devam ediyor. Çocuklara karşı süregelen çeşitli tutumlara ve toplumsal algılara parmak basan Yörükoğlu, çocukluğun tarihsel gelişimini ve sürecini satırlarında okuyucuya aktarıyor.

Farklılaşan aile yapılarına ve çocukluğun süregelen gelişimine çeşitli başlıklarla değinen Atalay Yörükoğlu, çocuk ruh sağlığı üzerine yaptığı isabetli tespitler ile okura geçmişten günümüze gelen kavramları adım adım aktarıyor. “Değişen Toplumda Aile ve Çocuk” kitabıyla çocuk hakları ve sömürülerine de dokunan Yörükoğlu, bunu bilgilendirici bir üslupla aktarırken diğer yandan okuyucuyla tekrardan bir araya geliyor.

İnkılâp Kitabevi etiketi ile raflardaki yerini alan “Değişen Toplumda Aile ve Çocuk” kitabı; ebeveynler, pedagoglar ve eğitimciler için yol haritası olmaya devam ediyor.

Kitap Hakkında

“Bu kitabımda, çocukluğun tarihsel gelişimine ve toplumsal yönüne ağırlık verdim. Değişen çocuk kavramı üstünde durdum; çocuklara karşı sürüp giden çelişkili ve duygusal tutumları göstermeye çalıştım. Uluslararası Çocuk Yılı’nın ardından, Çocuk Hakları Bildirisi’nin ışığında, çocuk haklarını ve çocuk sömürüsünü tartıştım. Ortaya iç açıcı bir görünüm çıktığını söyleyemem. Ancak seçtiğim konuların ilgiyle okunacağını ve düşündüreceğini umuyorum.”

Çocuk ve ergen psikiyatrisinin ülkemizdeki gelişimine öncü olan Atalay Yörükoğlu, çocuk ruh sağlığı üzerine yaptığı çalışmalarının, yayınlanan Çocuk Ruh Sağlığı ve Gençlik Çağı kitaplarının hemen ardından, geçmişten bugüne değişen toplumda aile yapısını ve çocukların gelişimini yakın markaja almıştır. Bu markajda kaleme aldığı Değişen Toplumda Aile ve Çocuk, yayınlandığı günden bugüne kadar yoğun bir ilgi ile karşılaşmış, sayısız baskı yapmış ve yıllar boyu değerini korumuştur. 

İnkılâp Kitabevi’nin gözden geçirilmiş yeni baskısıyla okuruna sunduğu Değişen Toplumda Aile ve Çocuk, olumlu veya olumsuz yönde boyut değiştiren aile yapısını dünya toplumlarını da baz alarak incelerken, başvurduğu kaynakları ve sunduğu gerçekçi verileri ile derin araştırma ve çalışmaların ürünü olduğunu gözler önüne seriyor.

Yazar Hakkında

Atalay Yörükoğlu

Türkiye’de çocuk psikiyatrisi denince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu, 1928 yılında Boğazlıyan’da doğdu. Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1953 yı- lında mezun oldu. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde doktorluk yaptı. 1958 yılında ABD’ye gitti ve Pittsburgh ile Michigan üniversitelerinde erişkin ve çocuk psikiyatrisi üzerine eğitim aldı. Türkiye’ye 1964 yılında geri döndü ve Hacettepe Üniversitesi’nde görev aldı. ABD’ye tekrar gidişi 1972 yılında oldu ve Miami Üniversitesi’nde iki yıl konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Dünya Psikiyatri Birliği’nde 6 yıl boyunca ruh sağlığı danışmanlığı yaptı. Çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları üzerine İngilizce ve Türkçe olarak sayısız bilimsel yayına imza attı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı Kliniği başkanlığından emekliye ayrıldı. 2004 yılında hayatını kaybetti. 

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Peskov’dan, Kılıçdaroğlu’nun ’seçime müdahale‘ açıklamasına yanıt

Ekonomist Eğilmez: Kılıçdaroğlu kazanırsa kur düşer