in ,

Depremin alamadığı canı AFAD aldı

“AFAD kente girmek isteyen iş makinelerini engelledi, girenleri yakıt vermemekle tehdit etti”

Hafriyatçı Ozan Öfkeli, Hatay’da arama kurtarma çalışmalarının AFAD yetkilileri yüzünden geç başladığına işaret ederek, “AFAD kente girmek isteyen iş makinelerini engelledi, girenleri yakıt vermemekle tehdit etti” dedi.

6 Şubat tarihinde meydana gelen Mereş (Maraş) merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler kadar bürokratik engeller de büyük bir yıkıma neden oldu. Arama kurtarma ekiplerinin bölgeye çok geç intikal ettirilmesi nedeniyle enkaz altında saatlerce yaşam mücadelesi veren insanlar kurtarılabilecekken adeta ölüme terk edildi. Depremi yaşayan illerden biri olan Hatay’a AFAD ekipleri hiç uğramadığı gibi iş makinelerinin kente girişini keyfi biçimde engellediği ortaya çıktı. ANF’ye konuşan hafriyatçı Ozan Öfkeli, yardım için Hatay’a gelen iş makinelerinin AFAD yetkilileri tarafından “izin belgesi” bahanesiyle engellendiğine dikkat çekti.

AFAD HEM ENGELLEDİ HEM TEHDİT ETTİ

Depremden büyük hasar gören Armutlu Mahallesi sakini olan Öfkeli, enkaz altında kalanlara ulaşabilmek için molozları kaldırması gereken iş makinelerinin kente giriş yapmasını tam 3 gün boyunca bekledi. Depremin hemen ardından şehir dışındaki tanıdıklarından iş makineleri istediğini anlatan Öfkeli, şunları kaydetti: “Hafriyatçı olduğum ve şehir dışında da iş yaptığım için depremden sonra tanıdıklarımı arayarak araç istedim. Isparta Belediyesi’nden iş makineleri geldi ancak AFAD yetkilileri tarafından engellendi. Yetkililer kayıt yapılmadığı sürece araçların şehre giremeyeceğini söyledi, kontrolsüz girenlere ise yakıt vermemekle tehdit etti. Kayıt yaptırdık ama bu defa da yakıt alabilmek için AFAD yetkililerine ulaşamadık” dedi.

KAYIT BAHANESİ ÖNE SÜRÜLDÜ, YAKIT VERİLMEDİ

İş makinesini Armutlu Mahallesi’ne getirtmek için araya tanıdık bürokratları sokmak zorunda kaldığını belirten Öfkeli, ancak yıkılan 5 katlı binadaki çalışmaların da yakıt alamadığı için çok geç başladığına dikkat çekti. Armutlu Mahallesi’ne iş makinelerini kendi çabalarıyla sokabildiklerini vurgulayan Öfkeli, “AFAD iş makinelerinin girişlerini kayıt bahanesiyle engellediği gibi buraya da hiç gelmedi. AFAD’dan buraya sadece gönüllüler geldi. Enkaz altında kalıp kurtarılmayı bekleyen insanlarımız ve cenazelerimiz 3 gün boyunca bekletildi” dedi.

Zeynep Kuray / ANF

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

„33 Tausend 143 stark beschädigte Gebäude müssen dringend abgerissen werden“.

„Die Medien schützten die Regierung, während die Menschen starben“