in ,

Almanya’da sonuçsuz terörle mücadele operasyonu

Alman medyası ve „İslamcı terörist“ zehirleri

Yapılan resmi açıklamalarda adları açıklanan zehirlere dair herhangi bir ipucuna rastlanmadı.

Alman polisinin anti terör birimlerinin düzenlediği operasyon Almanya çapında ses getiriken, olayın aslı astarı daha belli olmadan Alman medyası zehir saçmaya hazır „İslamcı teröristler“ algısını çoktan yayınlamıştı. Yapılan resmi açıklamalarda adları açıklanan zehirlere dair herhangi bir ipucuna rastlanmadı.

Taz’dan Andreas Wyputta’ın haberine göre Kuzey Ruhr bölgesindeki Castrop-Rauxel’de polis tarafından yürütülen bir terörle mücadele operasyonu görünüşe göre büyük ölçüde sonuçsuz kaldı. Düsseldorf Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ilk korkulanların aksine, potansiyel olarak ölümcül olan risin ve siyanür kimyasallarına dair herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Deutsche Welle’nin haberine göre polisler ve Robert Koch Ensitüsü 32 yaşındaki şahsın Ruhr bölgesindeki Castrop-Rauxel’de bulunan evinde arama yaptılar. Düsseldorf Başsavcılığı, Recklinghausen polisi ve Münster polisinin daha önce yaptığı açıklamaya göre, adamın suç için siyanür ve risin zehirlerini temin ettiğinden şüpheleniliyor. Alınan bilgiye göre, 32 yaşındaki şahıs başka bir erkekle birlikte gözaltına alındı. Saldırı planlarının ne kadar ilerlediği ve halihazırda somut bir hedefin olup olmadığı henüz belli değil.

Güvenlik makamları, Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece Castrop-Rauxel’de yaşayan İran vatandaşı bir adama karşı geniş çaplı önlemler aldı. Mahkeme kararıyla, polis ve özel bir tim 32 yaşındaki gencin evinde arama yaptı. Federal Kriminal Polis Dairesi’nden memurlar ve Robert Koch Enstitüsü’nden kimya uzmanları da gece yarısı olay yerindeydi.

Polis, „Zanlının devleti tehlikeye atacak ciddi bir şiddet eylemi hazırladığından şüpheleniliyor“ dedi. Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, 32 yaşındaki adam ve gözaltına alınan ikinci adam, pantolon ve tişörtleriyle ya da üzerlerine sadece geçici bir ceket atılarak caddenin karşısındaki bir acil durum aracına götürüldü. İkisi de herhangi bir direniş göstermedi. WDR’nin haberine göre, bu iki adam kardeş.

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU) Pazar sabahı yaptığı açıklamada „ciddi bir ihbarın“ polisi „gece boyunca müdahale etmeye“ sevk ettiğini belirtti. Görünüşe göre bu istihbarat bilgisiydi: Kıdemli savcı Heming taz’a yaptığı açıklamada „ABD’den gelen istihbarat ipuçları vardı“ dedi.

Soruşturma makamları, 32 yaşındaki şahsın hakim karşısına çıkarılıp çıkarılmayacağına henüz karar verilmediğini belirttiler. Dava, Düsseldorf Savcılığı’na bağlı Kuzey Ren-Vestfalya Terörle Mücadele Merkez Ofisi tarafından yürütülüyor. „Bild“ gazetesine göre, Federal Kriminal Dairesi birkaç gündür İranlıyı soruşturuyor. „Dost bir istihbarat servisinin“ Alman güvenlik makamlarını kimyasal bombalı bir saldırı tehlikesi konusunda uyardığı söyleniyor.

Herhangi bir zehirli madde bulunmamasına rağmen CSU, SPD ve Yeşiller’den politikacılar polise çabalarından dolayı teşekkür etti. SPD’li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, „Güvenlik makamlarımız İslamcı terör tehdidine ilişkin her belirtiyi ciddiye alıyor ve harekete geçiyor“ dedi. Soruşturmalar şimdi şüphelerin doğrulanıp doğrulanmadığını gösterecek. Ancak Faeser, „İslamcı teröre karşı kendimizi korumak için son derece uyanık olmaya devam etmeliyiz“ diyor. Almanya’nın güvenlik makamları 2000 yılından bu yana 21 İslamcı saldırıyı önlediklerini öne sürüyorlar. Bu son „zehir operasyonu“da belli ki onlardan biri.

Kaynak: Taz, Deutsche Welle

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Neue US-Sanktionen gegen den Iran

MÜCEVHER SEKTÖRÜNDE BİR İLK ANTALYA’DA GERÇEKLEŞTİ