in ,

Boğaziçi Üniversitesi’nde İİBF Dekanı kendini bölüm başkanı atadı

Boğaziçi Üniversitesi

Şubat ayında kayyum rektör Naci İnci tarafından İktisadi İdari Bölümler Fakültesi Dekanlığı'na atanan Murat Önder, kendisini Ekonomi Bölüm Başkanı olarak atadı

Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum rektörü Naci İnci’nin 22 Ağustos’ta görevden aldığı Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un yerine İktisadi İdari Bölümler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Murat Önder kendisini atadı.

Önder, daha önce de kendisini usulsüzce İşletme Bölümü Başkanlığı’na atamıştı. Bu atamayla fakülte içerisindeki üç bölümün ikisinin başkanı aynı kişi oldu.

Prof. Dr. Zenginobuz’un görevden uzaklaştırılmasının ardından göreve Bölüm Başkan Yardımcısı vekaleten devam etmişti.

Yapılan hukuksuz atamaya tepki gösteren Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri, “Bu atamayı idari yetkiyi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturma olarak görüyor ve kınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinin yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle:

“Şubat 2022’de Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanlığına görevlendirmesi yapılan Prof. Dr. Murat Önder’in 16 Kasım 2022 tarihinde kendisini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkan vekili olarak atadığını öğrenmiş bulunuyoruz.

“Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ünal Zenginobuz 22 Ağustos 2022 tarihinde mesnetsiz gerekçelerle görevden uzaklaştırılmıştır. Takip eden süreçte, kendisinin yerine bölüm başkanlığı görevini bölüm başkan yardımcımız vekaleten sürdürmüştür. Ancak yapılan bu son atamayla birlikte bölüm başkan yardımcılarımız da gerekçesiz bir şekilde görevden alınmıştır.

Üç bölümden ikisinin başkanı aynı kişi oldu

“Ekonomi Bölümü öğretim üyeleri olarak aşağıdaki noktaların altını çizmek isteriz:  Ekonomi Bölümünde, bölüm başkanlığı, rektör yardımcılığı, üniversite yönetim kurulu ve senato üyeliği dahil olmak üzere üst düzey idari görevleri başarı ile yerine getirmiş ve gerekli tecrübeye sahip çok sayıda öğretim üyesi bulunmaktadır. Dolayısıyla bölüm ve bilim dalı dışından yapılan bir atamanın makul bir gerekçesi yoktur.

“Prof. Dr. Önder geçtiğimiz Ekim ayında yine kendisini İşletme Bölüm Başkanı olarak atamıştır. Dolayısıyla Üniversiteye sadece on ay önce atanan tek bir kişi Boğaziçi Üniversitesi İİBF’nin hem dekanlık görevini hem de fakültedeki üç bölümden ikisinin başkanlığını üzerine almıştır.

Bu karar, temel etik değerlere aykırıdır

Boğaziçi Üniversitesi bir kamu kurumu olarak ülkemiz yüksek öğretim ve araştırma hayatında önemli yere sahiptir. Bu kamu kurumunda yaratılacak hasarlar, ülkemizin geleceğini olumsuz etkiler. Yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, Prof. Dr. Önder’in kendisini Ekonomi Bölümü başkanlığına ataması akademik prensiplere, demokratik yönetişim ilkelerine ve temel etik değerlere aykırıdır. Bu atamayı idari yetkiyi kötüye kullanma ve kamu zararı oluşturma olarak görüyor ve kınıyoruz.”

Yayımlanan açıklamada ismi yer alan öğretim üyeleri: Prof. Dr. Fikret Adaman, Doç. Dr. Güzin Gülsün Arıkan, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Aygün, Dr. Öğr. Üyesi Selcen Çakır, Prof. Dr. Ceyhun Elgin, Doç. Dr. Burçay Erus, Prof. Dr. Mehmet Yiğit Gürdal, Doç. Dr. Ozan Hatipoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yeliz Kaçamak, Doç. Dr. K. Kıvanç Karaman, Prof. Dr. Murat Kırdar, Doç. Dr. Murat Koyuncu, Doç. Dr. Tolga Umut Kuzubaş, Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Prof. Dr. Gökhan Özertan, Prof. Dr. Begüm Özkaynak, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Poyraz, Prof. Dr. Burak Saltoğlu, Doç. Dr. Orhan Torul, Doç. Dr. Levent Yıldıran, Doç. Dr. Murat Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Emekcan Yücel, Prof. Dr. Ünal Zenginobuz.

Gazete Yolculuk

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Macrocenter, sonbaharın gelişini konuklarıyla birlikte Belgrad Ormanı’nda kutladı

Aufhebung des Haftbefehls gegen 17 Mitglieder der ELN in Kolumbien