in , ,

Berke Koçyiğitoğlu: Druk (Another Round)

Sinema

Druk (Another Round)

24 Eylül 2020 tarihinde yayınlanan Thomas Vinterberg imzalı Danimarka yapımı film Druk, İngilizce çevirisiyle Another Round, başrollerde Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang ve Lars Ranthe in bulunmasının yanı sıra 2021 Akademi Ödüllerinde “Yabancı Dilde En İyi Film” ödülünü almasıyla da tanınır. Senaryosunu Thomas Vinterberg ve Tobias Lindholm’ün yazdığı film, “En İyi İngilizce Olmayan Film BAFTA Ödülü”, “En İyi Yabancı Film (Meilleur film étranger) César Ödülü”, “En İyi Aktör BODIL Ödülü” gibi ödülleri de kazanmıştır.

Filmimiz, hayat tarzının kendisini monotonluğa ve huysuz bir insana çevirdiğini düşünen öğretmen Martin’in (Mads Mikkelsen), diğer öğretmen arkadaşlarının da teşvikiyle, rutin bir şekilde alkol tüketimini arttırarak hayatına neşe katmaya çalışması ve bunun sonucunda başına gelen olaylar etrafında geçiyor. Filmi ilk izleyişinizden sonra filmin ana temasının alkol kullanımı ve alkolün insan psikolojisi üzerindeki etkisi olduğu düşünülebilirsiniz fakat daha detaylı bir okuma sonucunda ana temanın orta yaş krizi ve gençliğe duyulan hasretin insan psikolojisi üzerindeki etkisi olduğu, alkolünse bunu somutlaştırmak için kullanılan bir araç olduğunu fark edeceksiniz.

Bu argümanı destekleyen en önemli faktörse ana karakterimiz ve ona bu yolculukta eşlik eden diğer karakterlerin hepsinin orta yaşlı ve yaşının getirdiği bir sorundan dolayı hoşnutsuz olması. Filmin genelinde iyimser bir hava olmasına ve iyi bir notada sonlanmasına rağmen, filmin gerçeklikten uzaklaşmasını engelleyen bir özelliğiyse yalnızlık, öğrenciler tarafından ciddiye alınmamak ve aileden uzak kalmak gibi problemlerle cebelleşen karakterlerimizin bu “macerasının” hepsi için iyi sonuçlanmamasıdır. Tommy’nin (Thomas Bo Larsen) depresyona yenik düşüp intihar etmesi, orta yaş krizinin ciddiyetini ve alkolün sadece kişiyi depresyona körüklediğini gözler önüne seriyor. Bu kurgunun seyircide bir iz bırakmasında, başta Mads Mikkelsen olmak üzere, tüm oyuncuların sergilediği performansında etkisi büyük.

Kısaca özetlemek gerekirse Druk (Another Round), sadece Hollywood filmlerine bir mola vermek isteyen izleyiciler için değil, üzerine düşünülecek bir film izlemek isteyen izleyiciler için de doğru bir seçim olacaktır. İşlenen temalar ve oyunculuk performansları, size ayrı bir keyif verecektir.

Berke Koçyiğitoğlu / 26.01.2022

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Şair Ali Şeker: FARKLI OLMAK, İNSANA KENDİNİ İYİ HİSSETTİRİR

Neuer Partner Loxone