in ,

‚İnanç alanları reklam aracı değildir‘

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz

CHP’li Gürsel Erol’un “peyzaj” çalışması adı altında Ana Fatma Ziyareti’nin doğal dokusunu bozduğunu belirten DAM Başkanı Selman Yeşilgöz, inanç merkezlerinin reklam aracı olarak kullanılacak yerler olmadığını söyledi. 

CHP’li Gürsel Erol’un “peyzaj” çalışması adı altında Ana Fatma Ziyareti’nin doğal dokusunu bozduğunu belirten DAM Başkanı Selman Yeşilgöz, inanç merkezlerinin reklam aracı olarak kullanılacak yerler olmadığını söyledi.

Munzur Vadisi’nde bulunan Ana Fatma Ziyareti’nde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol tarafından “peyzaj çalışması” adı altına düzenleme yapıldı. Duvarların örüldüğü ziyarette iki aslan heykeli de yerleştirildi. 28 Ekim günü “peyzaj” çalışmasının bitmesi ile Ana Fatma Ziyareti’nin açılışını gerçekleştiren Erol, ziyarete “Onarımı ve çevre düzenlemesi 2021 yılında 26’ıncı dönem Tunceli ve 27’inci dönem Elazığ Milletvekili Sn. Gürsel Erol tarafından yapılmıştır” yazılı mermer tablet astırdı.
DOĞAL DOKU VURGUSU
Duruma tepki gösteren Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz, son yıllarda Dersim’de bulunan birçok inanç merkezinin Erol ve bazı iş insanları tarafından doğal dokusunun bozdurularak turistik alanlara çevrildiğini belirterek, “Restorasyon adı altında kutsallık atfettiğimiz yerlerin doğal dokusu bozan çalışmalar yapılıyor. Ortaya bir ucube çıkıyor. Ne yazık ki burayı böyle yapan insanlarda, kendi yerleriymiş gibi bir alana dönüştürme anlayışı başladı. Bu inanç yerlerimize karşı da bir saygısızlıktır. Buradaki çalışmaların inanç yerlerimizin doğal dokusunu bozmayacak şekilde yapılması ve reklam amaçlı kullanılmaması gerekir” diye belirtti.
HER YERE YAYIYORLAR
Dersim’de inanç yerlerine yönelik bu tarz çalışmaların Gürsel Erol tarafından günden güne abartılı bir şekilde yapılmaya devam edildiğinin altını çizen Yeşilgöz, “Düzgün Baba, Büyük Çeşme ve birçok yerde yaptı bunu. Birçok kişi de bunu takip ederek yapmaya devam ediyor. İnsanlarımız buraya bir kutsiyet atfederek yalın ayakları ile gelir, mumlarını yakardı. Ama bugün inanç yerlerimiz, bazı siyasetçiler ve iş insanları tarafından reklam aracı olarak kullanılmaya başlanıldı. Buralarda bir çalışma yapacaklarsa, doğal halini koruyarak yapmaları en doğru olanıdır. Tüm inanç kurumları bunun önüne geçmeleri için bir araya gelerek neler yapılması gerektiğine ilişkin kararlar almalı. Çünkü inanç yerleri artık bir reklam alanı haline gelmeye başladı” şeklinde konuştu.
REKLAM PANOLARI KALDIRILSIN
İnanç alanlarının turistik yerlere dönüştürülmeye çalışılması nedeniyle alanın kirlenmesine de neden olduğunu belirten Yeşilgöz, insanların geldikleri ziyaret yerlerine ellerinde bez ve poşetleri asmaya başladığını söyledi. Ziyaret alanında yapılacak çalışmalarda pirlerin ve ocakzadelerin görüşlerinin alınarak yapılması gerektiğini kaydeden Yeşilgöz, “Eğer Munzur Gözeleri peyzaj çalışmaları adı altında yapılan o ucubeyi doğru bulmuyorsak aynı şekilde burayı da doğru bulmuyoruz. Çünkü bu inanç yerlerimizi kirletiyorlar. Bu reklam panolarının da kendileri tarafından bir an önce kaldırılması çağrısında bulunuyorum. Kendileri bu reklam panolarını kaldırmıyorsa inanç kurumlarının bir an önce buna bir el atıp bir çeki düzen vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Neue Strecke ab Hamburg schafft gute Anbindung an das Pariser Zentrum

Mehr als 100.000 Beschäftigte von Deutsche Post DHL Group engagieren sich für gemeinnützige Projekte