in , ,

Dersimli Ahmet Yurt Dede Hakk’a yürüdü

‚Eşrefoğlu’na veda

'Eşrefoğlu'na veda

Anadolu’nun Kayıp Şarkıları albümünde ‚Eşrefoğlu‘ parçasını seslendiren Hozatlı Ahmet Yurt Dede yaşamını yitirdi.

Sarı Saltık Ocağı dedelerinden Dersimli Ahmet Yurt Dede Hakk’a yürüdü. Ahmet Yurt Dede, 9 Temmuz’da Hozat Cemevinde Hakk’a yürüme erkanı yapıldıktan sonra toprağa sırlanacak.

Anadolu’nun Kayıp Şarkıları albümünde “Eşrefoğlu” şarksını seslendiren Hozatlı Ahmet Yurt Dede geniş kitlelerce tanınmıştı. Yurt’un 600’ün üzerinde şiir ve deyiş yazdığı belirtildi.
Ahmet Yurt Dede’nin eşi Fethiye Yurt da 2 hafta önce yaşamını yitirmişti.

Ahmet Yurt Dede 1934 yılında Dersim’de Güneykonak (Eski ismi Çakperi) köyünde doğdu. 1938’de ailesi Bilecik ili, Gölpazarı ilçesi, Polatlı köyüne sürgün olarak gönderildi.
Ahmet Yurt Dede uzun zamandır Hozat’da yaşıyordu.

Yazar Turabi Saltık, sosyal medya hesabından yazdığı mesajda, “Sarı Saltık Ocağımızın mensubu, ailemizin büyüyü Ahmet Yurt Dede’yi kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyim. Ahmet Dede, sadece Sarı Saltık Ocağı’nın değil Dersim’in bir Piriydi, Aleviliğin de kültür elçisiydi. Nefesleri, yolu, süreği, sazıyla deyişleriyle Aleviliği bütün dünya sevdirmişti” dedi.

Dersimli halk ozanlarından Hozatlı Ahmet Yurt Dede, Kalan Müzik’in geçen ay vefat eden kurucusu Hasan Saltık’ın da amcasıydı.

1934 tarihinde Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nin Güneykonak (Eski ismi Çakperi) köyünde doğdu.

Okuduğu deyişlerle Alevi inancını tüm dünyaya tanıtan bir kültür ataşesi olarak da bilinen Ahmet Yurt Dede uzun zamandır Hozat’da yaşıyordu.

Hozatlı Ahmet Yurt Dede, Kalan Müzik’in geçen ay vefat eden kurucusu Hasan Saltık’ın da amcasıydı.

 Anadolu’nun Kayıp Şarkıları albümünde „Eşrefoğlu“ parçasını seslendiren Hozatlı Ahmet Yurt Dede geniş kitlelerce tanınmıştı.

Karar, OdaTV, PIRHA

Anadolu’nun Kayıp Şarkıları – Ahmet Yurt Dede – Eşrefoğlu Al Haberi

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Sayılarla 74. Cannes Film Festivali

Handlungspakt für eine starke Chemie- und Pharmaindustrie