in

Scarface

Film Eleştirisi

Scarface (Yaralı Yüz) film afişi
Scarface (Yaralı Yüz) film afişi

1983 yılında Brian De Palma tarafından yönetilmiş, Oliver Stone tarafından yazılmış olan ve başrollerde Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Steven Bauer, ve Mary Elizabeth Mastrantonionun bulunduğu Scarface filmi, çoğu sinemasever tarafından kült bir film olarak görülen ve sevilen bir filmdir. Filmin 1984 Altın Küre Ödüllerinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Erkek Sinema Oyuncusu ve En Özgün Film Müziği olmak üzere üç adaylığı bulunmaktadır.

1980 Amerika’sında geçen filmimiz, yasa dışı yollarla Amerika’ya gelmesi sonucu, sorguya çekilen Tony Montana’yla (Al Pacino) açılıyor ve ilk yarıda Montana ve arkadaşı Manny Ribera’nın (Steven Bauer) Amerikan mafyası içindeki yükselme hikayesini izliyoruz. Büyük bir hırsa sahip olduğunu açık bir şekilde gördüğümüz Tony Montana, bu yükseliş süreci içerisinde patronunun karısı Elvira’yla (Michelle Pfeiffer) romantik bir ilişkinin ilk adımlarını atar ve ilk yarının sonunda, kısa sürecek olan, mutlu sonu görürüz. İkinci yarıysa Montana’nın bitmek bilmeyen hırsının sonuçlarını karısına, dostuna, kardeşi Gina (Mary Elizabeth Mastrantonio) ve kendi hayatına bedel oluşunu izliyoruz.

Film teknik açıdan dönemindeki ve günümüzdeki çoğu filmin önünde olduğunu görsellik kullanımıyla göstermektedir. Montana’nın hırsını sembolize eden “The World Is Yours” yazısının belirli anlarda öne çıkartılması, Tony Montana’nın yükselişi boyunca atmosferdeki canlılığın, ışık kullanımı aracılığıyla, yerini karanlık ve soluk bir atmosfere bırakması bunun bariz örneklerinden. Al Pacino’nun oyunculuk tercihleriyle karakterine verdiği derinliği de unutmamak lazım.

Scarface ile ilgili önemli konulardan biri de popüler kültür üzerinde bıraktığı etkidir. Tony Montana karakteri, günümüzdeki çoğu film ve dizide gördüğümüz gösterişli ve kaba karakter tiplemesinin ilham kaynağı olmuştur ve ne yazık ki çoğu insan bu karakterlerin, trajik ve acınası hallerinden bir ders çıkarmaktansa, kendilerini onların karizmalarına kaptırmış ve onları idolleştirmişlerdir. Bunun ışığında, bu tipleme gündelik hayatımızın bir parçası olmuştur.

Kısaca özetlemek gerekirse 1983 yapımı olan Scarface filmi, basit bir kurgunun güzel teknik detaylar ve gerektiği kadar oyunculukla harmanlanmış olup, insanı, günümüzde de geçerliliğini koruyan, belli başlı konular üzerine düşündüren ve popüler kültüre önemli izler bırakmış bir eserdir. Kült filmleri izlemeyi düşünen insanlar için güzel bir giriş noktası olacağını düşünüyorum.

Veröffentlicht am 04.01.2021

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote
Marriage Story film afişi

Marriage Story

Borat Subsequent Moviefilm film afişi

Borat Subsequent Moviefilm