in , ,

Muharrem ayında yası imkanı olanlar yaşar, yolumuzda zorunluluk yoktur

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül Dede

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül Dede

ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Muharrem Orucu’nun öneminden ve oruç tutarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden PİRHA’ya anlattı. Güzelgül, “Oruç açmadan bir saat öncesinde muhabbetlere başlanacak, sonrasında ise lokmalar dağıtılacak. Yas süresince su içilmeyecek, traş olunmayacak, düğün dernek yapılmayacak ve et yenilmeyecek” dedi.

Alevi yurttaşlar açısından önemli bir ibadet ve yas süreci olan 12 İmamlar -Muharrem Orucu 9 Ağustos’ta başlıyor ve Muharrem ayının neredeyse tamamı yas ile geçiyor.

Bazı bölgelerde bu yıl 6-7-8 Ağustos tarihlerine denk gelen 12 İmamlar Yası öncesi üç gün Masum-u Paklar orucu tutulurken, bazı bölgelerde de bir gün öncesi Ana Fatma orucu tutuluyor.

“KORONAVİRÜSE KARŞI ÖNLEMLER ALINARAK MUHABBETLERİMİZİ YAPACAĞIZ”

Muharrem ayında dikkat edilmesi gerekenleri Kureyşan Ocağı’na bağlı Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül Dede PİRHA’ya anlattı.

Koronavirüs sebebiyle çalışmalarının sekteye uğradığını söyleyen Güzelgül, hijyen koşullarını göz önünde tutarak açık hava alanı olan kurumlarda muhabbetlerini düzenleyeceklerini belirtti. Aynı zamanda Alibeyköy Cemevi Başkanı da olan Güzelgül, oruç açmadan bir saat öncesinde muhabbetlere başlanacağını, sonrasında ise lokmaların dağıtılacağını aktardı. Lokmaları, isteyen canların getirdiğini ifade eden Güzelgül, 12 İmamlar Orucu’nun sahurunun olmadığını, günün 00.00’da bitmesiyle yeme içmenin de bittiği bilgisini verdi.

“BU AYDA KEDERİ, YASI YAŞAMAK LAZIM”

Susuzluktan ölen Hz. Hüseyin için tutulan yas süresince su içilmediğini de ekleyen Güzelgül, traş olunmayacağını, düğün dernek yapılamayacağını ve et yenilmeyeceğini belirtti. Bu yası imkanı olanların tuttuğunu, yol ve erkanda kesinlik ve zorunluluğun olmadığını dile getirdi.

Güzelgül: Muharrem ayında yası imkanı olanlar yaşar, yolumuzda zorunluluk yoktur

Güzelgül son olarak; “Bu ayda bir kederi, yası yaşamak lazım. İmam Hüseyin’in yaşadığı vahşete karşı bunları yapmak gerekiyor. Orucu tutanlar, lokma verenler, matemini ve yasını çekenler ulu divanda kabul olsun, Şah-ı Merdan Ali ve Hızır (Xızır) yoldaşları olsun” dedi.

Mustafa IŞIK/ İSTANBUL

PIRHA

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Galatasaray St. Johnstone maçı 1-1 berabere bitti

Kommission genehmigt Impfstoff-Kaufvertrag mit Novavax