in ,

Kenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı William Ruto ve Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz Tarafından Yapılan Ortak Basın Açıklaması

Federal Hükümet Basın ve Enformasyon Dairesi (BPA)

Kenya Cumhurbaşkanı ve Şansölye ayrıca hem Kenya'nın hem de Almanya'nın ekonomik dinamizminin mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere (MKOBİ) dayandığını belirttiler.

1. Kenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı William Ruto, Federal Almanya Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz’u bu sabah Nairobi’deki konutunda kabul etti. İki hükümet başkanı kapsamlı ikili görüşmeleri sırasında ülkeleri arasındaki ilişkileri derinleştirip genişlettiler.

2. Kenya ile Almanya arasındaki sıcak ve dostane ilişkiler, Almanya’nın Kenya’nın bağımsızlığını tanıdığı 1963 yılından bu yana devam etmektedir. Hükümet Başkanları, uzun yıllardır var olan ve ortak değerlere, kurallara dayalı çok taraflı bir sisteme, demokratik ilkelere ve iyi yönetişime dayanan ikili ilişkileri ve dostluğu takdirle karşılamışlardır.

3. Şansölye’nin ziyareti iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 60. yılını kutladığı bir döneme rastlıyor. Hükümet başkanları, ülkeler arasındaki ilişkilerin düzenli üst düzey ziyaretlerle daha da güçleneceği ve genişleyeceği yönündeki iyimserliklerini ifade ettiler.

4. Kenya Cumhurbaşkanı, Şansölye’ye eşlik eden iş heyetini kabul etti. Hükümet başkanları hem ikili hem de çok taraflı ticarette işbirliğine olan bağlılıklarını bir kez daha teyit ettiler. Kenya Cumhurbaşkanı, Alman yatırımcıların Kenya’daki yatırım fırsatlarını keşfetmeleri için Kenya tarafından gerekli destek ve teşvikleri alacaklarını yineledi. Şansölye, Kenya’nın G20 Compact with Africa girişimine katılmaya yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyor ve destekliyor. Diğer taraftan Almanya, Kenya mallarına AB pazarına erişim hakkı verilmesini destekleyecektir.

5. Kenya Cumhurbaşkanı ve Şansölye ayrıca hem Kenya’nın hem de Almanya’nın ekonomik dinamizminin mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere (MKOBİ) dayandığını belirttiler. Bu nedenle Kenya ve Almanya’daki KOBİ’ler arasında daha fazla işbirliği potansiyeline vurgu yaptılar.

6. Kenya Cumhurbaşkanı Şansölye’ye teşekkür etti ve Almanya’nın Kenya’nın enerji sektörünün modernizasyonunda önemli bir ortak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kenya’nın Alman Hükümetinin desteği ve tavsiyeleri sayesinde %100 temiz enerji hedefine doğru istikrarlı bir şekilde ilerlediğini de kaydetti.

7. En önemlisi de Kenya Cumhurbaşkanı, Olkaria jeotermal enerji santralinin kapasitesinin artırılması için 45 milyon Avro taahhüt eden Alman hükümetine teşekkür ederek Olkaria’ya verilen toplam Alman desteğini 215 milyon Avro’ya çıkardı.

8. İklim değişikliği konusunda William Ruto ve Olaf Scholz, devam eden olumsuz etkilerinden duydukları endişeyi dile getirerek iklimle ilgili zorlukların ele alınması için ortak hareket edilmesinin önemini vurguladılar. İklim ve Kalkınma Ortaklığının (P+) uygulanmasına devam edilmesi taahhüdünde bulundular.

9. Paris Anlaşmasının uygulanması için birlikte yakın çalışma kararlılıklarını ifade ettiler. Kenya Cumhurbaşkanı, Kenya’nın Paris Anlaşmasının hızlı bir şekilde uygulanmasını teşvik eden bir girişim olan İklim Kulübüne resmen katılacağını teyit etti.

10. Şansölye Scholz ayrıca 4-6 Eylül 2023 tarihlerinde Kenya’nın ev sahipliği yapacağı Afrika İklim Eylem Zirvesi için toplam 2 milyon Avro destek sözü verdi.

11. Mobilite ve göç konularında iki hükümet başkanı Almanya’daki vasıflı işgücü talebini ve Kenya’dan gelebilecek potansiyel işgücü arzını ele aldı. Nitelikli işgücünün Almanya’ya girişi için bir yol haritası geliştirmek ve uygulamak üzere bir teknik komite kurulmasına karar verdiler. Hareketlilik ve göç konusundaki diyaloğun bir parçası olarak, belgesiz göçmenlerin Kenya’ya geri dönüşü konusunda işbirliğini güçlendirmenin yollarını da görüştüler.

12. Her iki lider de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik devam eden, yasadışı ve kışkırtılmamış saldırganlık savaşını kınamış ve BM Şartı, uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğü ilkesinin merkezinde yer aldığı kurallara dayalı düzenin korunması yönündeki ortak kararlılıklarını vurgulamışlardır. Rusya’ya, birliklerini Ukrayna topraklarından derhal geri çekmesi çağrısında bulundular.

13. Her iki hükümet başkanı da küresel yönetişimin küresel gerçekler ışığında reforme edilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı. Özellikle Afrika ülkelerinin uluslararası kurumlarda daha fazla temsil edilmesi gerekiyor. Almanya, Afrika Birliği’nin G20’ye katılmasını ve BM Güvenlik Konseyi’nde daha fazla Afrikalı sandalye kazanmasını desteklemek istiyor. Bölgesel barış ve güvenlik konusunda Kenya ve Almanya, Sudan’daki krizi endişeyle not ederek tarafları gerilimi düşürmeye ve çatışmayı çözmek için barışçıl yollar bulmaya çağırdı. İki lider Doğu Afrika Topluluğu, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler himayesindeki bölgesel barış girişimlerini desteklemek üzere birlikte çalışma konusunda mutabık kaldı. Bu girişimlerin sürdürülebilir önleme, iyileşme ve nüksetmeye karşı dayanıklılık için ortak bir yaklaşıma ve genel olarak barışın inşası alanında etkin bir şekilde birlikte çalışmaya ihtiyaçları vardır.

14. Şansölye Scholz Kenya’nın bölgesel çatışmalarda oynadığı önemli arabuluculuk rolünü takdir etti. Kıtada barış ve güvenlik için Afrika liderliğindeki girişimlerin artan önemi ışığında Şansölye Scholz, Kenya’yı Almanya ve Avrupa Birliği’nin devam eden desteğiyle bu yolda ilerlemeye teşvik etti.

15. Her iki devlet başkanı da gelecekte ortak projeler yoluyla ikili işbirliklerini güçlendirmeye devam etmek istediklerini ve bunu Kenya-Almanya işbirliğine stratejik bir boyut kazandırma niyetiyle birleştirdiklerini vurguladı.

Screenshot: Bundesregierung

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

DIE MEISTDISKUTIERTEN THEMEN IN DER TÜRKEI IM APRIL

Inspirierende Namen der zeitgenössischen Kunst treffen sich im Beymen Art Room