in ,

Barbara Wurm Berlinale Forum’un yeni direktörü oldu

Barbara Wurm

Yazar ve küratör Barbara Wurm, 1971 yılından bu yana Berlinale’nin bir parçası olan ve Arsenal – Institut für Film und Videokunst e.V. tarafından kendi sorumluluğu altında küratörlüğü ve organizasyonu yapılan Forum bölümünün direktörlüğünü 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren üstlenecek. Wurm, dört yıl aradan sonra Goethe-Enstitüsü´ne geri dönen Cristina Nord’un yerini alıyor. Barbara Wurm, bölüm ve program yöneticisi olarak Anna Hoffmann tarafından desteklenecek. Uli Ziemons ve Ala Younis Forum Expanded’dan sorumlu olmaya devam edecek.

Barbara Wurm Viyana, Moskova, Innsbruck, Münih ve Leipzig’de karşılaştırmalı edebiyat ve Slav çalışmaları okudu. 2020’den 2023’e kadar Berlin Uluslararası Film Festivali’nin seçici kurul üyeliğini yaptı.

Ayrıca 2012’den 2023’e kadar goEast – Orta ve Doğu Avrupa Filmleri Festivali’nin seçici kurulunda çalıştı, yaklaşık yirmi yıl boyunca DOK Leipzig’de moderatörlük ve programcılık yaptı ve bir yıl boyunca Uluslararası Kısa Film Festivali Oberhausen’in seçici kurulunda yer aldı ve uluslararası festivaller ve sinematekler için film programları tasarladı. Bir Slav akademisyeni olarak Viyana, Basel ve Berlin üniversitelerinde Doğu Avrupa avangardı ve (post-)Sovyet sineması üzerine araştırmalar yaptı.

Dziga Vertov ve Rus ve Sovyet film tarihi üzerine kitapların editörlüğünü yapmış ve doktorasını 1920’lerin Sovyet kültürel filmleri üzerine bir tezle tamamladı. Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak yürüttüğü ve Forum direktörlüğü süresince ara verdiği çalışmalarının odak noktası Doğu Avrupa kültürel çalışmaları ile film teorisi ve tarihi. Zaman zaman gazeteler ve uzman yayınlar için yazıyor.

Anna Mallmann (Ticari Direktör) ve Stefanie Schulte Strathaus’tan (Sanat Direktörü) oluşan Arsenal Yönetim Kurulu, Berlinale yönetimi ve Federal Hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Komiseri (BKM) ile koordinasyon içinde Barbara Wurm’u Forum’un direktörü olarak seçmekten memnuniyet duyuyor: „Barbara Wurm ile birlikte, Arsenal’i sadece farklı festival deneyimlerini beraberinde getirmekle kalmayıp, aynı zamanda yazar ve öğretmen olarak yaptığı çalışmalarla söylem ve arabuluculuğu değişen küratöryel pratiğin bir parçası olarak anlayan bir Forum direktörü ile zenginleştiriyoruz. Daha önce Doğu Avrupa’ya odaklanması, ulusal sınırların çok ötesine uzanan ulusötesi kültürel ve politik bir pratik olarak sinemaya bakışını keskinleştirdi. Barbara Wurm, Arsenal’in yıl boyunca geliştirdiği bir ortak yaşam olan çağdaş deneyselliğe ve sinema tarihine eşit derecede bağlıdır. Cristina Nord ile geçirdiğimiz başarılı yılların ardından şimdi de Barbara Wurm ile yakın gelecekte sessiz yeşil Kulturquartier’e taşınmanın da getireceği yeni bir dönemi dört gözle bekliyoruz.“

Barbara Wurm: „Berlinale’nin tarihsel bilince sahip olduğu kadar cesur da olan bu bölümüne, Forum’a liderlik edebilmeyi bir fırsat ve onur olarak görüyorum. Birçok sinema izleyicisinden biri olarak benim için Forum, Arsenal ile olan yakın film-kültürel ve programatik bağlantısı sayesinde bir tür ‚ev üssü‘, eylem ve olasılık için küratöryel bir alan haline gelen ortak bir keşif ve tartışma yeridir. Burada filmin tarihi bugünüyle buluşuyor, burada sinema dünyaya açılıyor. Siyasi, kültürel ve sosyal açıdan kırılgan bir dönemde Forum’a liderlik etme görevini açık yüreklilikle ve sorumluluk duygusuyla kabul ettiğim için çok mutluyum.“

Foto: Berlinale

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

47 Mrd. türkische Lira an Bauunternehmen in 2 Wochen

Halt durch!