in ,

Arpist Sevin Berk’in eşsiz yorumları, müzikseverlerle yeniden buluştu

Müzik

Lila Müzik, şimdi de 2006 yılında aramızdan ayrılan ünlü Arpist Sevin Berk’in, 1973-1985 yılları arasındaki TRT’deki eşsiz yorumlarını İnönü Vakfı iş birliğiyle derleyerek müzik severlerin beğenisine sundu. 

Toplumsal sorumluluk kapsamında 23 yıl önce Martı Hotels & Marinas desteği ile kurulan Lila Müzik, Türkiye’nin sanat hayatında iz bırakan besteci ve yorumcuların eserlerini müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Lila Müzik, şimdi de 2006 yılında aramızdan ayrılan ünlü Arpist Sevin Berk’in, 1973-1985 yılları arasındaki TRT’deki eşsiz yorumlarını İnönü Vakfı iş birliğiyle derleyerek müzik severlerin beğenisine sundu. 

Martı Hotels & Marinas bünyesinde toplumsal sorumluluk misyonu ile Türkiye kültür sanat hayatının gelişimine katkı sunan Lila Müzik, çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek, eşsiz bir yorumcuyu yeniden müzikseverlerle buluşturdu.

23 yıldır besteci ve yorumcuların eserlerini kayıt altına alıyor

Bu topraklarda yaşayan besteci ve yorumcuların eserlerini kayıt altına alarak, ölümsüzleştiren Lila Müzik, bu kez Türkiye’nin en önemli yorumcularından Arpist Sevin Berk’in 1973-1985 yılları arasındaki canlı konser kayıtlarını derledi. 2006 yılında aramızdan ayrılan sanatçının, konser kayıtlarını TRT arşivinden yararlanarak çıkartan Lila Müzik, bu eşsiz yorumları İnönü Vakfı’nın iş birliğiyle ilk kez CD olarak müzikseverlerin beğenisine sundu. Aynı anda dijital platformlarda da dinleyicilerin ilgisine sunulan “Sevin Berk” başlıklı albüm ile müzikseverler; dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan’ın “Sevin inanılmaz bir arpçıydı, büyük bir müzik kişiliği vardı. Bence onu dinleyemeyenlere yazık oldu” dediği Sevin Berk’in eşsiz yorumlarını yeniden dinleme fırsatına sahip oldu.

Albüm, Sevin Berk’e ithaf edilen Konser Aryası ile başlıyor

Albümde, İlhan Usmanbaş’ın Sevin Berk’e ithaf ettiği ve sanatçının yorumladığı Konser Aryası’nın yanı sıra André Jolivet’nin ülkemizde ilk kez seslendirilen eserinin konser kaydı, Reinhold Gliére Arp Konçertosu ile Gabriel Pierné ve Albert Zabel’in iki solo eseri yer alıyor.

Albümün ilk eseri olan Konser Aryası, Lozan Antlaşması’nın 77. yıldönümü nedeniyle İnönü Vakfı tarafından İlhan Usmanbaş’a ısmarlanmış ve Sevin Berk’e adanmıştı. Konser Aryası, Berk’in solistliğinde, Gürer Aykal’ın yönettiği TRT Ankara Oda Orkestrası tarafından seslendiriliyor. CD’deki ikinci eser olan Arp ve Oda Orkestrası için Konçerto ülkemizde ilk kez 1973’te seslendirildi ve seyircileri arasında eserin bestecisi André Jolivet de vardı. Bu konser kaydında Jean Périsson yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Berk’e eşlik ediyor. Reinhold Gliére’nin Arp Konçertosu’nu ise, Mircea Basarab şefliğindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Sevin Berk’in solistliğinde yorumluyor. Albümde, ayrıca Sevin Berk’in solo olarak yorumladığı Pierné ve Zabel’in iki eseri de yer alıyor.

Albüm 80 sayfalık çarpıcı bilgilerle dolu bir kitapçıkla birlikte sunuluyor

Lila Müzik tarafından yayınlanan albüm, 80 sayfalık bir kitapçıkla dinleyiciye sunuluyor. Berk’in vefatının ardından dostlarının sanatçı hakkındaki düşüncelerinin yer aldığı kitapçıkta; öğrencisi Arpist İpek Mine Sonakın’ın yazının yanı sıra müzik yazıları ve radyo programlarından tanıdığımız Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Makal’ın “İsmet İnönü ve Müzik” başlıklı kapsamlı bir makalesi de yer alıyor. Yazıda, askerken Yemen çöllerinde tanıştığı klasik müziğe tutkuyla bağlanan, 50 yaşından sonra viyolonsel dersleri alan İsmet İnönü ve ailesinin müzik sevgisine  dair çarpıcı bilgilere de yer veriliyor.

TRT Arşiv kayıtlarından derlenen albümün masteringi Ozan Sarıer, kapak ve arşiv fotoğraflarını Ozan Sağdıç, tasarımı ise Gözde Oral tarafından hazırlandı. Piyasa sunulduğu günden itibaren yoğun ilgi gören albüme, müzikseverler dijital olarak Apple Music ve Spotify’dan ulaşabilir, fiziksel olarak internet ve Opus 3a’dan satın alabilirler.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

AVL SET spendet für Familien in Notlagen

Süleyman Deveci: Nicht alles berechnen zu können