in , ,

Lidl kurucusu Dieter Schwarz en zengin Alman

„manager magazin“ dergisinin en zengin 500 Alman listesinde lider değişikliği

Lidl'in kurucusu Dieter Schwarz (83) 36 milyar avroluk tahmini servetiyle en zengin Alman.

„manager magazin „den Christoph Neßhöver ve Andreas Bornefeld Almanya’nın en zengin 500 kişisini yakından inceledi: Lidl’in kurucusu Dieter Schwarz (83) 36 milyar avroluk tahmini servetiyle en zengin Alman. Neckarsulm’lu girişimci böylece en zengin Almanlar listesinde BMW’nin ana hissedarları Susanne Klatten (60) ve Stefan Quandt’ın (56) yerini aldı; „manager magazin“ dergisinin tahminine göre 33,3 milyar Euro ile üçüncü sıradalar. İkinci sırada 34 milyar Avro ile JAB Holding aracılığıyla çeşitli tüketim malları üreticilerinin hisselerini elinde bulunduran Reimann ailesi yer aldı.

Genel olarak, en zengin Almanların mülkleri son on iki ayda önemli ölçüde değer kaybetti. Bunun nedeni, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçları, Korona pandemisi nedeniyle bozulan tedarik zincirleri, enerji ve hammadde fiyatlarındaki büyük artışlar, yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyonun tetiklediği çoklu krizdir. En zengin 100 Almanın mal varlığı toplam 54,7 milyar avro azalarak 667,3 milyar avroya geriledi. Bu da bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,6’lık bir eksiye karşılık gelmektedir. Bununla birlikte, Dax40 ile karşılaştırıldığında, yüksek net değerli bireyler nispeten iyi bir performans sergilemiştir: yerel öncü endeks, 2021 Eylül ortasından 2022 Eylül ortasına kadar iki katından daha fazla, yüzde 17 değer kaybetmiştir.

En zengin 500 Alman listesi, „manager magazin“ dergisi tarafından her yıl yapılan bir değerlendirmedir; bu yıl 22. kez yer almaktadır. Tüm veriler tahminidir. Hisse değerlemelerinin yanı sıra kayıtlarda ve arşivlerde, denetçilerle ve bankalarla yapılan yoğun araştırmalara, borsaya kote olmayan şirketlerin değerlemelerine veya borsaya kote olanlarla yapılan görüşmelere dayanmaktadır. Buna göre, Almanya’da şu anda 212 milyarder var – 2021’dekinden bir eksik. Bu sayı, bireylerin yanı sıra ortaklaşa bir servete sahip olan geniş aileleri de içeriyor. En zengin Almanların 2001 yılındaki ilk listesinde 69 milyarder vardı.

Lidl ve Kaufland markaları etrafındaki perakende imparatorluğunu bir vakıf aracılığıyla kontrol eden girişimci Dieter Schwarz, daha önce de sıralamanın zirvesinde yer almıştı. Bu yıl, yaklaşık 13.500 mağazada yıllardır istikrarlı bir şekilde büyüyen ve kısa bir süre önce 133,6 milyar avroya yükseltmeyi başardığı satışlarından yararlanıyor. Uzun süredir görevde olan liderlerin ayrılması bile büyümeyi yavaşlatmadı. Girişimci uzun zamandan beri geri dönüşüm ya da gıda veya kağıt üretimi gibi diğer sektörlere de açılmıştır. Schwarz, işletmelerinin tedarikini güvence altına almak için ilkbaharda kendi konteyner nakliye şirketini de kurdu.

Reimann ailesi 2019 ve 2020 yıllarında sıralamada en üst sırada yer almıştır. Servetlerinin kaynağı olan Calgonit, Clearasil, Kukident veya Sagrotan gibi markalara sahip İngiliz tüketim malları grubu Reckitt Benckiser’deki hisseleri yıllar önce satıldı ve küresel tüketim malları markalarına yatırım yapıldı. JAB Holding, güzellik grubu Coty (Calvin Klein, Chloé veya Gucci gibi markalarla), içecek grubu Keurig Dr Pepper (Schweppes, Sunkist, 7 Up) veya kahve grubu JDE Peet’s (Jacobs, Tassimo, Senseo) hisselerini bir araya getiriyor. Hisse değerlemelerinin son zamanlarda nispeten krizlere dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır.

Stefan Quandt ve Susanne Klatten ise küçük bir indirimi kabul etmek zorunda kaldı: Diğer otomobil üreticileri gibi, yarısından biraz fazlasına sahip oldukları BMW de dönüşümün altında inliyor. Ancak hisse fiyatı bir dereceye kadar zeminini korumayı başardı. Şirket, 2021 yılı için ana hissedarlarına 1,6 milyar avro brüt temettü ödedi. Dolayısıyla, özellikle de kardeşler başka şirketlere de (kimyasallar, yeşil enerji, lojistik, veri teknolojisi, malzemeler) yatırım yaptıkları için, sonuçta sadece küçük bir eksi var.

En büyük kaybedenler arasında aşı üreticisi Biontech’in büyük hissedarları Andreas ve Thomas Strüngmann (72) ikizleri de yer alıyor. Corona aşısının yüksek satışlarına rağmen Biontech’in piyasa değeri bir yıl içinde yarıdan fazla düştüğü için, yatırımcıların kağıt üzerindeki servetleri dokuz milyar avro kadar azaldı. Şu anda her ikisi de en zenginler listesinde 9. sırada yer alıyor. Biontech yönetim kurulu üyeleri Uğur Şahin (57) ve Özlem Türeci (55) 6,1 milyar avroluk kayıtlı varlıklarıyla 27. sırada yer alıyor.

Bunlar manager-magazin’in en zengin 500 Alman sıralamasındaki ilk on kişi:

1: Dieter Schwarz; Lidl, Kaufland; 36 milyar Euro.
2: Reimann ailesi; JAB Holding; 34 milyar avro
3: Susanne Klatten ve Stefan Quandt; BMW ve diğer holdingler; 33,3 milyar avro
4: Merck ailesi; ilaç; 31,5 milyar avro
5: Albrecht ve Heister aileleri; Aldi Süd; 26,5 milyar avro
6: Klaus Michael Kühne; lojistik, oteller, Lufthansa; 24,2 milyar avro
7: Porsche ailesi; otomobil; 22,5 milyar avro
8: Theo Albrecht junior ailesi ve Babette Albrecht ailesi; Aldi Nord; 19,2 milyar avro
9: Andreas Strüngmann; Yatırımcı, Biontech; 14,8 milyar avro
10: Thomas Strüngmann; Yatırımcı, Biontech; 14,8 milyar avro

İlk 500 listesi aynı zamanda hangi yüksek gelirli kişilerin şirketlerini ya da bu şirketlerdeki hisselerini vakıflara devrettiğini de göstermektedir. Bu durum, ilk on arasında yer alan Albrecht aileleri (Aldi Nord ve Aldi Süd) ve Dieter Schwarz (Lidl) olmak üzere üç şirket için geçerlidir. Aile vakıfları şirketlerdeki hisselerini kısmen yönetmekte ve şirketlerin karlarından ödenen temettülerle aileleri desteklemektedir.

Listenin tamamını manager magazin+ adresinden okuyabilirsiniz.

Bildschirmfoto: manager magazin

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Bürger fordern im Schnitt 648 Euro von der Regierung

Humanitäre Hilfe für Pakistan