in ,

Glifosat ruhsatı sona erdirilmelidir

Yorum

Glifosatın 2017 yılında beş yıl süreyle uzatılan ruhsatı, şimdi ilk kez bir yıl süreyle uzatılacak. BUND, Federal Tarım Bakanlığı'nı Brüksel'de iznin uzatılmasına karşı oy kullanmaya çağırıyor.

Bu haftanın sonunda AB üye ülkeleri total herbisit glifosatın ruhsatının sona ermesine karar verecek. Avrupa Komisyonu bunun için bir taslak sunmuştu. Glifosatın 2017 yılında beş yıl süreyle uzatılan ruhsatı, şimdi ilk kez bir yıl süreyle uzatılacak. BUND, Federal Tarım Bakanlığı’nı Brüksel’de iznin uzatılmasına karşı oy kullanmaya çağırıyor. Kullanımının devam etmesindeki ekonomik çıkarlar çok büyüktür. Glifosat dünya çapında en yaygın kullanılan pestisittir. Sadece Almanya’da ekilebilir arazilerin üçte biri bu ürünle işlenmektedir. Almanya’da sentetik kimyasal pestisit satışları geçen yıl yüzde 4 oranında artmıştır. Toplam herbisit glifosatın 3.773 tondan 4.097 tona yükselmesi özellikle hızlıdır.

Total herbisit glifosat için verilen onayın olası uzatılması vesilesiyle, Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) İcra Direktörü Antje von Broock şunları söyledi:

„Federal Tarım Bakanı, glifosat onayının uzatılması söz konusu olduğunda ‚hayır‘ oyu kullanmalıdır. Aksi bir durum, biyolojik çeşitliliğimizin korunmasına yönelik bir iflas ilanı olacaktır. Tarlalarımızdaki bu zehri daha fazla kaldıramayız. Tüm bitkileri ve dolayısıyla kuşlar, tozlayıcılar ve diğer değerli böcekler de dahil olmak üzere birçok organizmanın besin kaynaklarını öldürür. Koalisyon anlaşmasındaki glifosatın sonlandırılması anlaşması iptal edilmemelidir, çünkü tarım alanındaki türlerin yok oluşu ilerlemektedir.

Glifosatın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması bir ilk adım olmalıdır. Bunun ötesinde, iddialı bir pestisit azaltma programına ihtiyaç vardır. Kimyasal olmayan alternatifler daha güçlü bir şekilde teşvik edilmelidir. Örneğin, geniş ürün rotasyonları ve hafif mekanik toprak işleme, yabani otların aşırı yayılmasını önler. Organik tarım bize glifosat olmadan nasıl yapabileceğimizi gösteriyor. Tarımda sosyo-ekolojik bir dönüşüme ve pestisit kullanımında önemli bir azalmaya ihtiyacımız var. Zehirli spreye güvenmek yerine, gelecekte kimyasal olmayan daha fazla yöntem kullanılmalıdır. Zehirsiz ve genetik mühendisliği olmadan, doğayla uyum içinde yapılan tarım geleceğimizdir.“

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Alpay Özalan hat mehr als 3.000 Beschwerden

„Wir müssen über den Widerstand hinausgehen“