in ,

Neoliberal yıkıma karşı isyanlar ve grevler sürüyor

Haiti, Endonezya, Almanya, ABD, İtalya, Fransa…

Hayat pahalılığı, düşük ücretler, kötü çalışma koşulları ve yaygınlaşmış şiddete karşı isyanlar sürüyor. Haiti, Endonezya ve Latin Amerika ülkerinin yanı sıra Almanya, ABD, İtalya ve Fransa gibi merkez kapitalist ülkeler de eylemlerin ve grevlerin adresi olabiliyor

Neoliberal kapitalist sistemin yarattığı yıkım, tüm kürede isyanları tetiklemeye devam ediyor. Hayat pahalılığı, işyerlerinde ve sokakta şiddet, ücretlerin düşüklüğü pek çok ülkede binlerce kişiyi sokağa döküyor.

İşçilerin grevleri, diğer sektörlerdeki işçileri de teşvik ediyor. Özellikle demiryolu işçileri birbirlerinden bağımsız da olsa birden fazla ülkede neredeyse eş zamanlı şekilde greve çıkıyor.

Eylemler ve grevlerin adresleri yeni sömürge ülkelerle sınırlı da değil. Haiti, Endonezya ve Latin Amerika ülkerinin yanı sıra Almanya, ABD, İtalya ve Fransa gibi merkez kapitalist ülkeler de eylemlerin ve grevlerin adresi olabiliyor.

Haitililer hayat pahalılığına karşı sokakta

Son on yıldaki en yüksek enflasyon değerlerinin kaydedildiği Haiti’de son gelen akaryakıt zamlarıyla birlikte binlerce kişi başkent Port-au-Prince ve diğer büyük şehirlerde artan suç oranlarına ve hayat pahalılığına karşı yürüdü. Polisin biber gazlı saldırılarına rağmen günlerdir kesintisiz şekilde sokakta olan Haitililer Başbakan Ariel Henry’nin istifasını istiyor.

Endonezya’da akaryakıt isyanı

Endonezya’da Başkan Joko Widodo, enerji sübvansiyonunun sürdürümediklerini ve zam yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Akaryakıt fiyatlarına yapılan yüzde 32 zamdan sonra binlerce kişi sokağa döküldü. Eylemler başkent Jakarta’nın yanı sıra Surabaya, Makassar, Kendari, Aceh ve Yogyakarta şehirlerinde de yapıldı.

Demiryolu işçileri grevde

İtalya’da demiryolu işçileri 9 Eylül’de greve gitti. Milano, Roma, Torino ve Napoli gibi büyük şehirlerde çok sayıda sefer iptal oldu. Sendikaların talebi, son aylarda demiryolu işçilerine yönelik saldırıların ardından trenlerde güvenlik önlemlerinin artırılması.

ABD’de ise demiryolu işçileri, yoğun iş temposu ve kötü çalışma koşullarından dolayı greve çok yakın. Demiryolu şirketleri ile 150 bin üyeli işçi sendikaları arasında yeni bir toplu sözleşme için müzakereler yaklaşık üç yıldır devam ediyor. Biden’ın şirketlerle sendikalar arasındaki sürece dair sunduğu bekleme süresi 16 Eylül’de sona eriyor. Anlaşma sağlanmazsa işçiler greve gidecek. Bu grevin ABD ekonomisine günde 2 milyar dolara mal olabileceği ifade edilebiliyor.

Almanya’da enflasyona karşı eylemler

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya’nın Avrupa’ya yaptığı gaz ihracatına AB ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle, Avrupa ülkelerinde enerji fiyatlarının hızla yükselmesi, ciddi bir yaşam pahalılığı krizine neden oldu.

Geçen hafta Almanya’daki çeşitli örgütler, hükümetin yükselen enflasyon ve hızla yükselen enerji fiyatlarıyla mücadele etmesini talep eden yaygın protestolar başlattı.

Fransa’da göçmenler Uber’e karşı

Pandemi döneminde yüzlerce göçmen Fransa’da kurye olarak çalışmaya başladı. Eve kapanmanın ve evden çalışmanın yaygınlaştığı bir kriz anında işgücü arzı, göçmenlerden sağlanmıştı. Ancak Uber’in yemek servisi olan Uber Eat, pek çok göçmenin işini elinden aldı. Göçmenler de sokağa çıkarak Uber’e tepki gösterdi.

Sendika.Org

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Gazeteci-yazar Ali Deniz Uslu’nun yeni şiir kitabı, “Filin Düşüşü”

Okula uyumu kolaylaştırmak için neler yapılabilir?