in ,

ver.di toplu sözleşme sonucuna ulaştı – güçlü ücret artışı ve enflasyon telafisi kabul edildi

Deniz Limanları

Ver.di federal pazarlık komisyonu, toplu sözleşme sonucu lehinde bir karar alınmasını tavsiye etti.

Birleşik Hizmetler Sendikası (ver.di), Alman Liman İşletmecileri Merkez Birliği (ZDS) ile yürüttüğü toplu sözleşme görüşmelerinin onuncu turunda, Almanya’nın Kuzey Denizi limanlarında çalışan yaklaşık 12.000 kişi için önemli ücret artışları sağlayan ve fiyat artış oranlarını dengeleyen bir toplu sözleşme sonucuna ulaştı.

„Bu çok iyi bir sonuç. En önemli hedefimiz, çalışanları dörtnala giden fiyat artışının sonuçlarıyla baş başa bırakmamak için gerçek bir enflasyon telafisiydi. Bunu başardık,“ dedi ver.di müzakerecisi Maya Schwiegershausen-Güth. „Uyarı grevleri ve gösterilerle hedeflerini savunan meslektaşlarımızın olağanüstü kararlılığı olmasaydı bu mümkün olmazdı.“

Ver.di federal pazarlık komisyonu, toplu sözleşme sonucu lehinde bir karar alınmasını tavsiye etti. ver.di şimdi şirketlerdeki üyelerle toplu pazarlık sonucu hakkında bir tartışma süreci başlatacak; 5 Eylül 2022’de ver.di ulusal pazarlık komisyonu toplu pazarlık sonucu hakkında nihai bir karar alacak.

Toplu iş sözleşmesi ayrıntılı olarak aşağıdaki düzenlemeleri içeriyor:

  • 1 Temmuz 2022’den itibaren, temel ücret grubu 6’da (özel ödeme dahil) yer alan tam konteyner şirketlerinde ücretler yüzde 9,4 oranında artacak.
  • geleneksel ve genel kargo liman operasyonlarında, aynı referans ücret grubunda (özel ödeme dahil) yüzde 7,9 oranında artacak.
  • 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren, yukarıda belirtilen faaliyet türlerinde ücretler her bir durumda yüzde 4,4 oranında daha artacak.
  • Fiyat artış oranının bunu aşması halinde, yüzde 5,5’e kadar fiyat artış oranını telafi edecek bir enflasyon maddesi yürürlüğe girecektir. Daha yüksek bir enflasyon oranı durumunda, toplu sözleşmenin tarafları, özel bir fesih hakkı da dahil olmak üzere bir müzakere yükümlülüğü üzerinde anlaşmaya varacaklar.

Screenshot: ver.di

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

MAMMA MIA’da açık prova!

Das Mandarin Oriental Bosphorus-Istanbul, feiert seinen ersten Jahrestag