in ,

Avrupa’da kuraklık riski artmaya devam ediyor

Mahsul kıtlığı ve artan orman yangını riski

Avrupa'nın kara alanının neredeyse üçte ikisi kritik bir durumda. Almanya da kuraklık riskinin daha da arttığı eyaletler arasında yer alıyor.

Mahsul kıtlığı, orman yangını riski, daha az elektrik: Avrupa’da kuraklık riski daha da arttı. AB Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi’nin (JRC) yeni aylık raporundan çıkan sonuçlar bunlar. Araştırmacılar bu yılki kuraklığın en az 500 yılın en kötüsü olduğuna inanıyor. Avrupa’nın kara alanının neredeyse üçte ikisi kritik bir durumda. Almanya da kuraklık riskinin daha da arttığı eyaletler arasında yer alıyor.

Etkilenen alanlar

AB’de devam eden kuraklığın gelişimi ve etkisi, kötüleşme eğilimini teyit ediyor:

Avrupa topraklarının yüzde 47’si hala uyarı durumunda. Bu, normalden daha az yağış düştüğü ve toprak neminin eksik olduğu anlamına geliyor.

Avrupa’nın yüzde 17’si alarm durumunda; bu da bitki örtüsü ve mahsullerin de kuraklığın olumsuz etkilerinden etkilendiği anlamına geliyor.

Genel olarak, Avrupa’nın kara alanının yüzde 64’ü uyarı veya alarm durumunda. Bu aynı zamanda AB’deki yangına eğilimli alanların yayılmaya devam ettiği anlamına geliyor.

Ürün kayıpları

Su kıtlığı ve sıcaklık, mahsul verimini önemli ölçüde etkiliyor. AB düzeyinde dane mısır, soya fasulyesi ve ayçiçeği için mevcut verim tahminleri 5 yıllık ortalamanın sırasıyla %16, %15 ve %12 gerisinde. Bu durum, araştırma merkezi tarafından Pazartesi günü yayınlanan AB’deki tarımsal kaynaklara ilişkin aylık raporda gösteriliyor.

Elektrik ve ulaşım üzerindeki etkiler

Yoğun yağış eksikliği Avrupa’daki neredeyse tüm nehirleri etkiledi. Bu durum hidroelektrik üretimi ve enerji santrallerindeki soğutma sistemlerinin yanı sıra nehir trafiğini de etkiliyor. Bazı AB Üye Devletleri halihazırda suyu sınırlandırmaya yönelik tedbirler almakta.

Foto: EU-Komission

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Der Dreck des Systems hat sich überall ausgebreitet

Die Türkei ist eines der 10 schlechtesten Länder für Arbeitnehmer