in , ,

PayPal, Ukrayna savaşında NATO’yu eleştiren haber kuruluşlarının ve gazetecilerin hesaplarını iptal ettirdi

Aysu Yankaş

Son birkaç gün içinde, bağımsız haber kuruluşlarının ve gazetecilerin, PayPal hesapları aniden iptal ettirildi ve ödenekleri donduruldu.

Son birkaç gün içinde, bağımsız haber kuruluşlarının ve gazetecilerin, PayPal hesapları aniden iptal ettirildi ve ödenekleri donduruldu. PayPal tarafından duruma ilişkin herhangi bir sebep sunulmadı. Söz konusu kuruluşlar NATO’nun kışkırttığı Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Batı’nın izlediği siyasete muhalif duruşlarıyla biliniyor

Son birkaç gün içinde, bağımsız haber kuruluşlarının ve gazetecilerin PayPal hesapları aniden iptal ettirildi ve ödenekleri donduruldu. PayPal tarafından duruma ilişkin herhangi bir sebep sunulmadı.

Söz konusu kuruluşlar NATO’nun kışkırttığı Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Batı’nın izlediği siyasete muhalif duruşlarıyla biliniyor. PayPal’dan gelen son hamle ise savaşın patlak vermesinden bu yana Batı’nın enformasyon kontrol politikasının ne derece derinleştiğini gösteriyor.

1995 yılında eski Associated Press çalışanı Robert Parry tarafından kurulan Consortium News okuyucuları tarafından finanse edilen bir yayın kuruluşu. Geçtiğimiz hafta sonu kuruluş, PayPal hesaplarının “kalıcı olarak sınırlandırıldığını” bildirdi. Consortium News baş editörü Joe Lauria’nın belirttiğine göre PayPal tarafından kuruluşun hesaplarının risk altında olduğuna dair herhangi bir uyarı gelmedi. Şirket, kuruluşun 180 gündür biriktirdiği ödeneklere el koyacak.

“Bazı potansiyel riskler”

Joe Lauria, hesaplarının kısıtlandığını bir müşteri temsilcisinden öğrenmiş. Temsilcinin söylediğine göre, yapılan “araştırma ve incelemeler” hesapla ilgili “bazı potansiyel risklerin” olduğunu göstermiş. Lauria, Consortium News’ün Ukrayna haberlerinden dolayı cezalandırılmasının da “işten bile olmadığını” söylüyor.

Birkaç gün önce ise, Minnesota merkezli, sol yayınlar yapan MintPress News’in PayPal hesabı benzer bir şekilde kısıtlandı. Şirket, kuruluşun hesabında yapılan incelemelerin sonucunda “potansiyel risklerin” ortaya çıktığını öne sürdü.

MintPress News kurucusu ve genel yayın yönetmeni Mnar Adley, Jacobin’e, Consortium News’de olduğu gibi, kuruluşun PayPal’dan önceden uyarı almadığını ve mevcut bakiyelerinin şirket tarafından altı ay tutulacağının söylendiğini aktardı. Adley, MintPress’in ilk kez finansal olarak hedef alınmadığını da söylüyor; GoFundMe, kuruluşun yıllardır yürüttüğü iki farklı bağış toplama etkinliğini aniden sitenin “hizmet şartlarının ihlal edildiği” gerekçesiyle sonlandırdı.

Şahsi hesaplar da donduruldu

PayPal, kuruluşları hedef almayı aşarak gazetecilerin kişisel hesaplarına da yöneldi.

MintPress yazarı Alan MacLeod’un kişisel hesabı da aynı anda iptal edildi. Macleod’a hesabının dondurulmasına sebep olarak “kullanıcı sözleşmesiyle tutarsız etkinlikler” cevabı verilmiş. MacLeod durumu “açıkça saçma” olarak niteliyor. PayPal’dan yaptığı en son alışveriş ise aralık ayında 5 Sterlin değerinde bir Noel hediyesiymiş.

MacLeod ve Adley, neyse ki kısıtlamalardan kısa bir süre önce ödenekleri geri çektiklerini, ancak kaybın kalıcı etkileri olacağını söylüyorlar.

Adley’in belirttiğine göre ise, MintPress aylık üyelik ödemelerinden yaklaşık 1.000 dolar elde edebiliyor.

PayPal WikiLeaks’in hesabını da dondurmuştu

PayPal aynı zamanda ABD hükümetinin baskısıyla WikiLeaks’in hesabını da dondurmuştu. WikiLeaks ile tüm dünya, 250.000 ABD Dışişleri Bakanlığı belgesini inceleme şansı bulmuştu. Söz konusu belgelerde ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği, kan dondurucu savaş suçları açığa çıkmıştı.

Gazete Yolculuk

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Aksigorta, Yat Sigortasında Kapsam Genişletti

Juniorteam: Erfolgreicher Aufschlag