in ,

Kürkçüler T Tipi’nde çıplak arama ve ayakta sayım dayatması

Cezaevleri

İnfazı yakılarak 15 aydır tahliyesi ertelenen tutuklu Mazlum Erdem, geçen ay sevk edildiği Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’nde zorla çıplak arama ve ayakta sayım dayatıldığını paylaştı.

İnfazı yakılarak 15 aydır tahliyesi ertelenen tutuklu Mazlum Erdem, geçen ay sevk edildiği Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’nde zorla çıplak arama ve ayakta sayım dayatıldığını paylaştı.

İnfaz Kanunu’nda yapılan değişiklik öne sürülerek cezasının yatarı bitirmesine rağmen cezaevi idaresi tarafından “iyi halli” olmadıkları gerekçesiyle tahliyesi sürekli ertelenen tutuklulardan biri olan Mazlum Erdem (27), geçen ay Ceyhan M Tipi Cezaevi’nden Adana Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Kürkçüler T Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirildikten sonra oğluyla hem cezaevinde hem de telefonla görüşen anne Nafiye Erdem, sevk edilenlerin zorla çıplak aramaya maruz kaldığını aktardı.

ÇIPLAK ARAMA VE AYAKTA SAYIM

Oğluyla 22 Nisan’da cezaevinde görüştüğünü geçen Cumartesi ise telefonla görüştüğünü belirten anne Erdem,“Ceyhan’dan buraya getirildiklerinde ‘üstünüzü çıkarın’ demişler. Gökhan Yıldız diye bir arkadaşı var. İkisi bu durumu kabul etmemiş. Oğlum şöyle söyledi; ‘Biz kabul etmedik. Gardiyanlar gitti. Biz de sorun bitti dedik. Ondan sonra 20 ile 25 arasında gardiyan üstümüze geldi. Kollarımızdan tutular, zorla üstümüzdeki kıyafetleri çıkartılar. İsteğimiz dışında çıplak arama yapıldı. Sonra bizleri 14 gün boyunca karantina için tek hücreye attılar.’ Koğuşta 4 kişi kalıyorlar. Her sabah yapılan sayımda ayakta sayım dayatıldığını söyledi. Sabah sayım sırasında gardiyanlar gelip bir kolun bir gardiyan diğer koluna bir gardiyan girerek zorla kaldırıyor. ‘Tamam işte olmuştur’ diyorlarmış. Amam bunu her gün yapıyorlarmış. Cumartesi konuştuğumda sordum, halen bu durum sürüyor mu? diye. ‘Anne bize yapılan haksızlıklar halen sürüyor’ dedi” diye belirtti.

GARDİYANDAN TEHDİT

Oğlunun tehdit edildiğini vurgulayan anne Erdem,“Konuştuğumda ‘Eğer dediğimizi yapsanız, sizi süngerli odaya atacağız’ diyerek tehdit edildiklerini aktardı. Bir anne olarak bu durumu kabul etmiyorum. Bir anne olarak, bu haksızlığın sona ermesini istiyorum” dedi.

“Örgüt üyeliği” iddiasıyla 2016’da Mersin’de tutuklanan Mazlum Erdem, 6 yıl 3 ay ceza aldı. 6 yıl 3 ay hapis cezanın yatarı olan 4 yıl 8 ay yatarak 24 Şubat 2021’de bitiren Erdem, Ceyhan M Tipi Cezaevi Müdürlüğü İdare ve Gözlem Kurulu tarafından yapılan gözlem değerlendirmesi sonucuyla 17 Haziran’da tahliye olması bekleniyor. Oğlunun iki kez her defasında 6 ay tahliyesi ertelendiğini kaydeden anne Erdem, şöyle devam etti: “Oğlum 21 Mart’ta tahliye edilmeyerek 3’üncü defa tahliyesi bu 3 ay uzatıldı. Bu gardiyanlar gelerek, oğluma tahliye olmayacağını tahliyesinin 17 Haziran’a ertelendiğini söylemiş. Oğlum 6 yıldır cezaevinde. Haziran’dan 3 ay sonra verilen 6 yıl 3 ay cezanın hepsini yatmış olacak. Sırf dayatmaları kabul etmeği için bunun yapıldığını biliyoruz. Haksızlık yapılıyor, bizler de buna karşı sessiz kalmayacağız.”

MA

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

DB Schenker eröffnet neues nachhaltiges Terminal in Finnland

“Tedavi edici ilaçların uygun dozda düzenli kullanımıyla astım kontrol altında tutulabilir”