in ,

AB Rusya’nın yurt dışındaki varlığına el koyacak

AB

AB tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından dondurulan Rusya Merkez Bankası’nın varlığı şimdiye kadar 23 milyar Euro’yu buldu.

AB tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından dondurulan Rusya Merkez Bankası’nın varlığı şimdiye kadar 23 milyar Euro’yu buldu. ABD tarafından dondurulan Rus Merkez Bankası’nın varlığı ise 100 milyar Euro seviyesine çıktı. AB liderleri, el konulan Rus varlıklarının nasıl kullanılacağına ilişkin olarak yaptığı açıklamalarda, dondurulan Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarına el koyulup bunun Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden yapılanmasında kullanılacağı niyetini dile getirdiler.

Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarına ek olarak, AB üye ülkeleri aynı zamanda Rus ve Belaruslu zengin işadamlarının toplam 9,89 milyar Euro’luk varlıklarını dondurdu veya el koydu, 196 milyar Euro’luk varlığın transferini yasakladı.

Avrupa Komisyonu, dün AB yaptırımlarının ihlali ve bundan kaçınmanın AB çapındaki suçlara dahil edilmesi önerisinde bulunarak bununla ilgili bir dizi varlık denetimi ve el koyma kuralı ortaya koydu. Bu hamlenin, Avrupa’daki zengin Rus ve Belaruslu işadamlarının mal varlıklarına el konulması için yasal bir temel ve garanti sağladığı düşünülüyor.

Zakharova: Varlıklarımıza el konulursa, misilleme önlemleri alacağız

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, aynı gün yaptığı konuşmada, Rusya’nın ulusal varlıkları ve vatandaşlarının varlıklarına ele konulan davranışların yasadışı ve düşmanca bir saldırı olarak değerlendirileceğini ve Rusya’nın buna karşı misilleme önlemleri alma hakkına sahip olduğunu söyledi.

AB özel zirvesinde barış görüşmeleri önerisi yapılacak

Rusya’ya baskı yapmaya devam eden AB üye ülkeleri Rusya’ya yönelik tavırda tamamen aynı fikirde değil. Planlamaya göre, AB 30-31 Mayıs’ta özel bir zirve yapacak.

Reuters’te önceki gün yer alan habere göre, söz konusu zirvenin taslak bildirisinde “Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna kararlılıkla karşı çıkılacağı” belirtildi. İtalya hükümeti 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ise taslak metne barış görüşmelerine ilişkin içeriklerin eklenmesi ve derhal ateşkesin AB’nin birincil hedeflerinden biri olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

İtalya’nın önerisi, Rusya’ya yönelik yeni tur yaptırıma şiddetle karşı olan Macaristan ve Kıbrıs tarafından da desteklendi.

ABD’nin hegemonya hevesi Rusya’yı borç temerrüdüne düşürecek

Batılı ülkelerden Rusya’ya karşı çıkma konusunda en kararlı olan ülke ABD’dir.

ABD Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın ABD kurumlarına ve yatırımcılarına devlet tahvilleri için döviz cinsinden borç ödemesine izin veren lisans uzatılmayacak.

Birçok medya kuruluşu, böylece Rusya’nın tarihi bir borç temerrüdünün eşiğine gireceği kanısında.

Rusya rubleyle uluslararası borcunu ödemeye devam edecek

Bu bağlamda, Rusya Maliye Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada birçok kısıtlamaya rağmen Rus hükümetinin uluslararası borçları ödemek için ruble kullanmaya devam edeceğini bildirdi.

Rusya Federasyonu Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, ABD’nin bu yöntemle Rusya’nın başına bela vermeye hazır olduğunu, ancak Rusya’nın dış borcunu ruble ile ödeyeceğini söyledi. Volodin, şu anda rublenin açıkça güçlendiğini ve Rusya’nın zaten rubleyle hesaplama deneyimine sahip olduğunu da vurguladı.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Alternatif Rock Müziğin Öncü Kadınları Warpaint 1 Haziran’da İstanbul’da

Türkische Ägäis: Bootsmigranten seit einer Woche im Käfig