in ,

Oya Uslu: ÇİKOLATA GİBİ

Kitap tanıtımı

Esma Zafer Ertan, kitaba da adını veren Çikolata Gibi adlı ilk öyküsünde dostluğu, mutluluğu işlemiş.

Sizce dostluğun tadı nasıl anlatılır? Şekerle mi balla mı? Hani “Ay çok şekersin!” deriz ya bazen sevdiğimiz kişiye, o da mutlu mutlu güler. Çünkü bilir şekerin tadını. Peki hayvanlara bu tat nasıl anlatılır?

Esma Zafer Ertan, kitaba da adını veren Çikolata Gibi adlı ilk öyküsünde dostluğu, mutluluğu işlemiş. Mutlulukla ilgili çocuğu geliştirici, farkındalık sağlayıcı iletileri hiç göze sokmadan vermiş. Örneğin “Değişmez olan için üzülme.” “Sahip olamadıklarını gözünde büyütmene gerek yok.” “Eksik yanlarımıza üzülmek yerine sahip olduklarımız için sevinelim.” “Mutluluğu bir arkadaş bulduğumda yasadım zaten.” “Bizim dostluğumuz çikolata gibi.” Dostluğun tadını çikolataya benzetme düşüncesi ve bunu mutluluğa bağlama fikri harika bence. Eminim fantastik kurgulu bu öyküyü çocuklar da çok sevecek.

İkinci öykünün konusu sosyal sorumluluk projesi: Parka babaannesiyle giden Gonca, orada tek başına oturan yırtık pırtık elbiseli, canlı mı cansız mı olduğu anlaşılmayan kukla benzeri birinden ürker. Bir başka kız ise ona yiyecek verir. Bunun üzerine Gonca da rahatlar ve çekinmesine gerek olmadığını anlar. Farklı görünene sahip çıkmayı ve yardımseverliği anlatan çözüm odaklı bu öykü, eminim çocukların kişilik gelişimine katkıda bulunacaktır.

Ya İzin İsteseydi, pimpirikli bir anne ile oğlu arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Okurken çok güldüm. Yıkanmayanlar Kulübü, Evhamlı yerine çocuğun evhan sözcüğünü kullanması, pimririkli yerine pirpir demesi, kadın ruhunu tuz ruhuyla ilişkilendirmesi çok hoşuma gitti.

Kedi Payı da esprili bir öykü… İnsanlar balık yer de kedilerin canı çekmez mi? İki tür arasında savaş çıkması halinde kazanan taraf hangisi olur? Onlara karşı taraftan yardım eden olur mu? E, okuyun da gülün biraz!

Flamingo Ku ile Allı Turna Ji de çok önemli bir konuya değiniyor. Bir davete gitmek için hazırlanan anne flamingo, kolyesini bulamaz. O da davete mercanın ödünç verdiği kolyeyle gider. O gün evlerine Ku’nun arkadaşı Ji gelmiştir ve kolyeyi çok beğenmiştir. Ji, kendisine kolyeyi görüp görmediği sorulunca “Acaba benden mi kuşkulandılar?” diye düşünüp üzülür. Oysa bu, ne arkadaşının ne de annesinin aklından geçmemiştir. Bize hırsızlık gibi görünen olaylarda sakin olmamızı, emin olmadan kimseyi suçlamamamız gerektiğini ve dostlarımıza güvenmemizi öğreten çok değerli bir öykü.

Kısaca Çikolata Gibi’nin tüm öyküleri çikolata tadında…

Oya Uslu

Kitap: ÇİKOLATA GİBİ

Yazarı: Esma Zafer Ertan

Resimleyen: Mustafa Özder

Yayınevi: KKM Yayınları

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Koruyucu Tıp Uygulamalarıyla Erken Tanı Rehberi

‘Bipolar bozukluğu olan kişiler damgalanmamak için tedaviden kaçınabiliyor’