in ,

Alman yetkililer Ukrayna’dan gelen mültecilere yer açmak için Afgan mültecileri evlerinden çıkarıyor

Almanya, Ukrayna’dan gelenlere yer açmak için Taliban’dan kaçan Afgan mültecileri sığınma merkezlerinden çıkarıyor

Alman yetkililer Ukrayna’dan gelen mültecilere yer açmak için Afgan mültecileri evlerinden çıkarıyor.

Aysu Yankaş

Alman yetkililer Ukrayna’dan gelen mültecilere yer açmak için Afgan mültecileri evlerinden çıkarıyor.

SchengenVisaInfo’da yer alan habere göre; Afgan aktivist Miriam Arween, ailesiyle kahvaltı yaparken bir sosyal hizmet görevlisinin kapısını çaldığını ve Ukrayna’dan gelen mülteciler için kaldıkları yeri 24 saat içinde sorgusuz sualsiz boşaltmalarının istendiğini söyledi.

Mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan Berlin Mülteci Konseyi yönetim kurulu üyesi Tareq Alaows ise “Tahliyeler kasıtlı olarak kamuya açıklanmadı. Bazı insanlar yıllardır o evlerde yaşıyor. Sosyal yapılarından koparıldılar ve çocuklar kendi okullarından uzak yerlere taşındı” dedi.

Öte yandan, Alaows’un da belirttiği gibi, hükümet, “varış merkezlerinin” kısa süreli kalışlar için kullanıldığından Afgan mültecilerin zaten ayrılma vakitlerinin geldiğini söyleyerek eylemlerini meşrulaştırıyor. Ancak yıllardır bu tür merkezlerde yaşayan aileler var. Tahliye edilen diğer aileler de varış merkezlerinden ziyade başka konaklama noktalarında yaşıyordu.

Alaows, Berlin’e gelen Ukraynalı mülteciler için yaklaşık on konutun boşaltıldığına işaret ederek, “Çok az insanın yaşam koşulları iyiye gitti, ancak çoğu göçmenlik statülerini etkileyeceğinden korktuğu için konuşmaktan korktu” dedi.

Ayrıca, bu durumun Ukraynalılarla değil, sadece belirli insanları gözeten Almanya’nın dayanışma algısıyla ilgili olduğuna işaret ederek, son ayların farklı mülteci gruplarına daha farklı davranılabileceğini gösterdiğini söyledi. AB ve Almanya’nın Ukraynalı mültecilere özel muamele ettiğini de ima etti.

Entegrasyon ve Sosyal Hizmetler Dairesi: “Üzgünüz”

Öte yandan, Berlin Senatosu Entegrasyon, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından alınan karar, tahliyelerin “operasyonel olarak gerekli ve zor hususlara dayandığını” ve başka seçeneğin olmadığını söylüyor.

Dairenin basın sekreteri Stefan Strauss olaya ilişkin, “Bunun Afgan ailelerine ek zorluklar çıkarmasından, insanların alışkın olduğu çevreden ayrılmak zorunda kalmasından ve şimdi muhtemelen sosyal bağlantılarına büyük zorluklarla ayak uydurmak zorunda kalmalarından dolayı üzgünüz” dedi.

Strauss ayrıca, Berlin’de mülteciler için 22.000 kişi kapasiteli 83 konaklama yeri bulunduğunu, ancak daha fazla Ukraynalı mülteci geldiğinde bunların boşaltılması gerektiğini kaydetti. Buna ek olarak, bakanlığın sekreteri, tahliye edilen Afganlara benzer yaşam koşullarına sahip “kalıcı” konaklama imkanı verildiğini söyledi.

Ancak Foreign Policy, Arween ve ailesinin biraz daha iyi bir daireye taşınmasına rağmen, bölgede başka sorunlar olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin, yeni konutlarındaki bazı sakinlerin sabıka geçmişi var. Bu da iki çocuklu bir anne için güvenlik sorunları oluşturabiliyor.

Gazete Yolculuk

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

45 Yaş Üstü Bireylerde Kolorektal Kanser Riski Artıyor

Kommission registriert Europäische Bürgerinitiative zur Beendigung der Schlachtung von Tieren