in , ,

Kaplan’dan Alevi türbesinin camiye çevrilmesine tepki

Bu ayıp bir şey!

“Bu ayıp bir şey. Diyanet’in artık bu işten vazgeçmesi lazım. Şimdi bu türbeyi camiye çevirerek orayı Müslüman mı yapacaksınız? 21. yüzyılda bu artık mümkün değil”

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, Ankara’daki Şah Kalender Veli Türbesi’nin camiye dönüştürülmesine tepki göstererek, “Bu ayıp bir şey. Diyanet’in artık bu işten vazgeçmesi lazım. Şimdi bu türbeyi camiye çevirerek orayı Müslüman mı yapacaksınız? 21. yüzyılda bu artık mümkün değil” dedi.

Alevi toplumuna ait inanç yerlerinin, Alevi şahsiyetlerin türbelerinin camiye dönüştürülmesine tepkiler sürüyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Ankara’nın Çubuk ilçesine bağlı Sele Köyü’ndeki Şah Kalender Veli Türbesi’nin camiye dönüştürülmesine ilişkin konuştu.

“ARTIK BİR ALEVİ’NİN SÜNNİ OLMASINA MÜMKÜN YOK”

CAN TV’de Yerel Saat programının konuğu olan Kaplan, “Bir grubun inancını ya da dinini kesmek için önce onun inanç merkezlerini ele geçireceksin” yönünde politika uygulandığını söyledi. Yapılanı ayıp olarak yorumlayan Kaplan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Tarihe bir bakın, Anadolu’yu gezin, eski yerleşim yerlerine gidin bir mimari görüyorsunuz ama camiye benzemiyor. Araştırdığınızda altından kilise çıkıyor. Bu çok çirkin ve vahim bir durum. Hacı Bektaş Veli Dergahı’na gidiyorsunuz, saat 5 itibari ile içeriyi boşaltmak zorundasınız. Yani Pir’in huzuruna ziyaret için gittiğinde diyorlar ki ‘Mesai bitti, beşten sonra burayı ziyaret edemezsin’. 3. avlunun kapılarını kapatıyorlar. Ama orada bir de cami var. ‘Namaz kılacağım’ diyorsun kapılar açılıyor. Peki o cami ne zaman yapılmış? 1800’lü yıllarda… Yani dergahtan 500 yıl sonra yapılmış. Bu ayıp bir şey. Diyanet’in artık bu işten vazgeçmesi lazım. Şimdi Şah Kalender Veli Türbesi’ni camiye çevirdiler. Şimdi bu türbeyi camiye çevirerek orayı Müslüman mı yapacaksınız? 21. yüzyılda bu mümkün değil. Artık bu yüzyılda bir Alevi’nin Sünni olmasının mümkün yok. Hatta şunu da iddia ediyoruz; 100 yıl önce Sünnileştirilen Aleviler bugün tekrardan eski inancına geri dönüyorlar. Çünkü artık yeni nesil aslını araştırıyor.”

“MÜSLÜMAN BİR MAHALLEYE KİLİSE YAPTIĞINIZI DÜŞÜNÜN!”

Gani Kaplan, cami olmayan Alevi köylerinde ise yerleştirilen megafonlar aracılığı ile ezan okunduğunu da belirterek AKP iktidarının Alevi inancı üzerindeki baskısını kınadı. Kaplan, tüm asimilasyonun kaynağı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nı işaret ederek şöyle devam etti:

“Devlet bir başka ayıp daha yapıyor. Mesela cami olmayan Alevi köylerine tutup online sistemle ezan okutuyorlar. Tamamı Müslüman olan bir mahalleye kilise yaptığınızı bir düşünün ve sürekli o mahallede çan çalıyor… Kiliseye giden bir Allah’ın kulu da yok! Devletin artık bunlardan vazgeçmesi lazım. Cumhuriyeti yönetenler maalesef bu coğrafyada İslam’ı yenilgiye uğrattılar. Hükümet bugün yolsuzluğun batağına düşmüş durumda.”

PİRHA/ANKARA

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

BMI kooperiert mit #Unterkunft-Ukraine und Airbnb.org

Deutschland als Rechtsstandort gezielt stärken