in , ,

“Dem dema serkeftinêye”: Newroz ateşi 36 merkezde yakıldı

#Newroz2022

Ankara, Van, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Batman ve Hakkari ile Antep, Urfa, İzmir, Adana, Silopi, Doğubayazıt ve Silvan başta olmak üzere 36 merkezde Newroz ateşi yakıldı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde “Dem dema serkeftinêye” (Şimdi kazanma zamanı) şiyarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları başladı.

+GERÇEK’te yer alan habere göre 15 Mart’ta Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde startı verilen Newroz kutlamaları, bugün Ankara, Van, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Batman ve Hakkari ile Antep, Urfa, İzmir, Adana, Silopi, Doğubayazıt ve Silvan başta olmak üzere 36 merkezde gerçekleştirildi.

Ankara Newroz kutlamalarına hazır

+GERÇEK muhabiri Seda Taşkın Ankara’dan alandan aktarıyor. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde Dem dema serkeftinêye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleşecek olan Ankara Newroz’u Ankara Anıtpark’ta kutlanmaya başlandı. Newroz’un kutlanacağa alanda çok sayıda polis bulunurken alan saat 12.00’da girişlere açıldı. Güvenlik hem Ankara Emek ve Demokrasi güçlerinin görevlileri hem de polisler tarafından yapıldı. İzmir’de katledilen Deniz Poyraz, cezaevinde katledilen Garibe Gezer ve Diyarbakır Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut’un fotoğraflarının yer aldığı dövizler alana alınmadı. Alana alınmayan fotoğrafları çekmek isteyen muhabirler polisler tarafından engellendi. Alana gelen onlarca yurttaş halaylar eşliğinde kutlamalara başladı.

Ankara’da Newroz ateşi yakılmasına izin verilmedi

Ankara’da newroz eteşi yakılmasına emniyet tarafından izin verilmedi. Ateş yakılmasına izin verilmemesine tepki gösteren Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Biz o ateşe çoktan yaktık. Biz o ateşi gençlerle, Kürtlerle, Alevilerle, bütün inançlarla yaktık. Siz ateş yaktırsanız ne olur yaktırmasanız ne olur. O ateşi kimse söndüremez. Bunu da böyle bilin. Biz ateşi her yerde yakarız, sizin izninize kalmadık” dedi.

Kutlamada konuşan Kerestecioğlu, kitlenin Newroz’unu kutladı. Alanları sadece burada değil Türkiye’nin her yerinde doldurduklarını söyleyen Kerestecioğlu, “Bu yıl hep beraber ‘kazanma zamanı’ diyoruz. Hep beraber kazanacağız. Dehak’lara karşı kadınlar, işçiler, Kürtler, Aleviler tüm halklar olarak Kawalarız hep beraber birleştik. Bugünün Kawa’sı HDP’dir. Bugünü Kawa’sı direnen halklar, işçiler kadınlardır. Nasıl Kawa boyun eğmediyse bugün de aynı şekilde boyun eğmeyen milyonlarız. Biz bu Newroz’a rehin alınan arkadaşlarımızın sesini yükseltiyoruz” dedi. Kerestecioğlu’nun cezaevinde tutulan siyasetçilerin isimlerini saydığı sırada kitle alkışlarla karşılık verdi.

Urfa

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla Newroz ateşinin yakılacağı merkezlerden biri olan Urfa’da sabah saatlerinden itibaren yurttaşlar Newroz’un kutlanacağı alanın yolunu tuttu. 11 Nisan Stadyum Stadı’nın bulunduğu alana kadınlar renkli kıyafetleriyle aktı. Program başlamadan önce alana gelen yurttaşlar, çalınan parçalar eşliğinde halaylar çekti. Alana girenler ellerinde HDP flamalarının yanı sıra Urfa Adliyesi önünde 377 gündür Adalet Nöbeti’ni sürdüren Emine Şenyaşar’ın fotoğrafının olduğu lolipopları taşıdı.

Fotoğraf:MA

Kutlamada, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ve Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek’in konuşmacı olarak katılacak. Konuşmacıların yanı sıra sivil toplum örgütleri, sendika temsilcileri de alandaki yerlerini aldı.

Mitingde sanatçılar Kadir Çat, Erdoğan Emir, Koma Hewra sahne alacak.

Antep

Antep’te “Dem dema serkeftineye yê (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla kutlanacak Newroz programı büyük bir coşkuyla başladı. Newroz Meydanı HDP bayraklarıyla süslendi. Newroz meydanına 7’den 70’e kadın ve çocuklar ulusal kıyafetleriyle gelmeye başladı. Newroz alanına “68 ruhuyla gençlik her yerde” yazılı pankart asıldı. İzmir İl binasında katledilen Deniz Poyraz ve Diyarbakır Newrozu’nda polisler tarafından katledilen Kemal Kurkut’un fotoğraflarının basılı olduğu pankartlar, alana alınmadı. 3 farklı noktadan içeriye giren binler, çalınan müzikler eşliğinde halay çekiyor.

Programda HDP Antep Milletvekilli Mahmut Toğrul ve Kadın Meclisi Üyesi Gülcihan Şimşek’in konuşma yapması bekleniyor. Sanatçılar Mikail Arslan ve Şerzat’ta müzikleri ile kutlamaya ortak olacaklar.

Van Newrozu

Van Kalesi ve Van Gölü’nün buluştuğu Newroz Parkı’nda yapılan kutlamalar başlıyor Görkemli Newroz’lara tanıklık eden Van Kalesi, yoğun kar yağışına rağmen bir kez daha on binleri kucaklıyor. Binlerce kişi kentin birçok noktasından şimdiden dolmaya başlayan Newroz alanına gidiyor. Dün gece başlayan ve hala yoğun şekilde devam eden kar yağışına rağmen Newroz alanına adeta insan akını yaşanıyor.

Yurttaşların bir bölümü kendi özel araçlarıyla, bazıları şehir içi taşıma araçlarıyla birçok yurttaş da kent merkezinden Newroz alanına kadar kar altında yürüyerek ulaştı. Kadınların kiras-fistan, erkeklerin de şal û şapikle akın ettiği Newroz alanı şimdiden dolmaya başladı. Yurttaşlar müzik eşliğinde halaya duruyor. “Şimdi kazanma zamanı”, “Dem dema azadiya jinan e” ve “Dem dema serkeftinê ye” pankartlarının asıldığı alanda kadın ve gençlerin yoğunluğu ise dikkat çekiyor.

Kısa bir süre içerisinde başlayacak olan Newroz’da, HDP’nin bir önceki dönem Milletvekili Sezai Temelli, HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Feleknaz Uca ve Tayip Temel ile İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç da birer konuşma yapacak.

Chomsky: Kürtler gelecekteki tarihi şekillendirecek

Noam Chomsky, Van Newroz’una görüntülü mesaj gönderdi. Kürt halkının özgürlük ve adalet için yiğitçe mücadele ettiğini dile getiren Chomsky, Kürtlerin verdiği mücadelenin ‘ilham verici’ olduğunu söyledi.

Chomsky ,“Kürt halkı özgürlük ve adalet için yiğitçe mücadele etti. Korkunç bir baskı ve şiddetle karşı karşıya kaldılar ve üstesinden geldiler. Mücadeleleri gibi bu aşırı zorluklar karşısındaki başarıları da ilham verici. Bu mücadelede, bu olağanüstü çabaya azıcık bile katkım olması benim için bir ayrıcalıktı” dedi.

Yine Koma Lawje, Eleonore, Koma Pel ve Ayfer Düzdaş da sahnede şarkılarını seslendirecek.

Batman

Batman’da günlerdir hazırlıkları süren Newroz kutlamaları başladı. Pazaryeri Mahallesi’nde bulunan Newroz alanındaki kutlamalar için erken saatlerde binlerce kişi alana akmaya başladı. Çevre ilçe ve köylerden de çok sayıda kişi kutlamalar için kente geldi. Rengarenk kıyafetleriyle kutlamalara katılan yurttaşlar, sahnede çalılan parçalar eşliğinde halaya durdu. Yurttaşlar, sarı, kırmızı ve yeşil flamaların yanı sıra, üzerinden “Newroz” yazan dev flamalar taşıdı. Alana gelişler de devam ediyor.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Milletvekilli Garo Paylan ile Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak’ın kutlamalarda birer konuşma yapması bekleniyor.

Sanatçılar Servet Kocakaya, Şilan Dora ve Karmete de kutlamalarda sahne alacak.

Sümbül Dağı’nın eteklerinde Newroz

Sümbül Dağı eteklerinde Newroz kutlanıyor. Hakkari Newrozu’na gençlerin yoğun katılımı dikkat çekiyor. Kent merkezinden 5 kilometre uzaklıkta bulunan otogarda kutlanan Newroz’a, havanın eksi derecelerde olmasına rağmen yurttaşlar gelmeye devam ediyor. Kadın ve erkeklerin yöresel kıyafetleriyle yediden yetmişe herkesin katıldığı kutlamada, gençlerin yoğun katılımı dikkat çekiyor.

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Lokman Özdemir, “Bugün bile Kürt gençleri katlediliyor. Dehaklar bitmedi ama hiçbir zaman da halklar Dehak’lara karşı boyun eğmedi ve diz çökmedi. Dehakları yeneceğiz” dedi.

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut da, “Newroz kimliğimizdir, Newroz kutlu olsun. Bizler, güneşi selamlayanlarız. Her zaman ilk önce bizler güneşi selamlarız. O yüzden yüzümüz her zaman barışa, demokrasiye ve onurlu bir duruşa dönüktür. Direnişimiz zafere taçlanana kadar mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

Leyla Güven: Çaremiz de çözümümüz de halkımızın destansı direnişi ve özgücüdür

Daha sonra cezaevindeki tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in gönderdiği mesaj okundu. Güven’in mesajı şöyle: “Saygıdeğer halkımız, sizler dışarda bizler zindanda savaş, baskı ve adaletsizliğe artık yeter (Edi beşe) diyoruz. Sayın Abdullah Öcalan şahsında bir halkın tecrit edildiği, bu tecridin bütün zindanlara yayıldığını yaşayarak görüyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizde hiç kimsenin insafına ihtiyacımız yoktur. Biz Kürt kadınları olarak diyoruz ki Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da birlik, beraberlik, ulusal ittifakımızı oluşturarak yeni bir yüzyıla adım atacağız. Emektar halkımıza sözümüzdür; destansı mücadelemizi referans alarak bulunduğumuz her alanda direneceğiz. Küresel radikal demokrasi ile sosyalist bir dünya, demokratik bir Ortadoğu ve özgür bir toplum olmayı başaracağız. Bunu özgücümüzle yaşamın her alanında gökkuşağı renkleriyle direnişe duran, 8 Mart ile Newroz bayramı arasında bedenini ateşten köprü yapan kadınlar ve onurlu barış için hiçbir zaman alanları terk etmeyen cefakar annelerimizin öncülüğünde yapacağız. Bizler zindanlardaki politik tutsaklar olarak diyoruz ki; ne AKP-MHP faşist iktidarının ne de CHP ve dostlarının halkımızın umutlarını çalmasına izin vermeyeceğiz. Açık ve net belirtiyoruz ki halkımıza yaşatılan acılar bu kadar taze iken hiçbir düzen partisinin yanında, çeperinde durmak zorunda değiliz. Ayrıca Kürt halkı hiçbir zaman çaresiz ve çözümsüz olmamıştır. Çaremiz de çözümümüz de halkımızın destansı direnişi ve özgücüdür. Amed halkı şahsında dünyanın her yerinde direnen halkımızın Newroz bayramını kutluyor, gelecek özgür günlerde çekeceğimiz büyük halayda buluşmayı umuyoruz.

Fotoğraf: MA

Adana

Adana’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılacak Newroz mitingi için halk alana akmaya başladı. Alana renkli flamalar “Ji Kawa’ye keskinkar  heta Kawaye hemden, biji Newroz”, “Tecrit kıracağız faşizmi yeneceğiz”, “Newroz piroz be” ve “Kemal Kurkut ölümsüzdür” pankartları asıldı.

2 ayrı giriş noktasında üstleri arandıktan sonra alana giren yurttaşlardan yöresel kıyafet giyenler polis engeliyle karşılaştı. Halkın kararlı duruşu ve sloganları üzerine polis geri adım attı. Yurttaşlar, “Biji berxwedana zindana” sloganlarıyla alana girerek çalınan müzikler eşliğinde halay çekti.

Onbinler İzmir Gündoğdu Meydanı’nda

İzmir’in Gündoğdu Meydan’ında halk Newroz kutlaması gerçekleştiriyor. Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak olmak üzere iki ayrı koldan kitle meydana giriş yaparken, meydanda seslendirilen şarkılar eşliğinde onbinlerce kişi Newroz’u kutluyor.

Kutlamada, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Juliana Gözen konuşacak, sanatçılar Mervan Tan ve Roşkar sahne alacak.

Fotoğraf:MA

Silopi

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Newroz alanında gerçekleştirilecek kutlamaya gelişler, sabahın erken saatlerinde başladı. Yöresel kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil renklerle alana ilk gelen kadınlar oldu. Beyaz tülbentleriyle gelen anneler de alanda ilk görülenler arasındaydı. Newroz alanına alımların başlamasına saatler kala alan doldu. Söyledikleri şarkılarla halaya duran kadınlar, gençlerin de katılımıyla coşku doruğa ulaştı. Newroz meydanına gelen gençler, “Biji Berxwedanan zindanan” sloganlarıyla halaya durdu.

Silvan

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde Newroz kutlamalar adresi Azizoğlu Meydanında başladı. Kutlamaların yapıldığı alan, çevre ilçelerden getirilen binlerce polis tarafından ablukaya alındı. Buna rağmen binlerce kişi Newroz alanına aktı. Yöresel kıyafetlerini giyen yurttaşlar, iki kontrol noktasında aramadan geçirildikten sonra HDP ve DBP bayraklarıyla süslenen alanda halaya durdu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ile HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, kutlamada birer konuşma yapacak.

Sanatçılar Baran Çelebi ve Reşat (Rençber Agirî) de kutlamalarda sahne alacak.

Elazığ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Elazığ İl Örgütü, İstasyon Meydanı’nda yapmak istedikleri Newroz kutlamasına valilik tarafından izin verilmemesi üzerine parti binalarının önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda partilinin yanı sıra HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı. “Demirci Kawa’dan Çağdaş Kawa’lara Newroz Ateşi Sönmedi” yazılı pankartın açıldığı açıklamada sık sık “Bijî Newroz”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Newroz pîroz be” sloganları atıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, yasağa tepki göstererek, “Geçmişte Kawalar nasıl direndiyse bugün de direnmeye devam edecek. Valilik engellemesini kabul etmiyoruz ve baskılara karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, “Siz kimsiniz ki bize Newroz’u yasaklıyorsunuz? Valiliğin amacı nedir? Vali ve emniyeti rahatsız eden şey nedir?” diye sordu. Newroz’un “barış, kardeşlik, isyan, eşitlik ve zülme karşı çıkmak” olduğunu ifade eden Koçyiğit, “Bugün Kürdistan’da, Ortadoğu’da Mazlumların isyanı ve itirazı için Newroz ateşi yanıyor. Newroz sadece Kürtlerin değil, bütün Ortadoğu halkının bayramıdır. Engellemeler ile Newroz aşkımızı yok edeceğinizi zannediyorsanız büyük yanılıyorsunuz. İnsanlarımızı katlettiniz, canlarına kıydınız ama onlar kimliklerinden, bayramlarından, kültürlerinden vazgeçmediler. Bugün milyonlar olup sokakları dolduruyorlar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açıklamaya katılanlar, zılgıt ve alkışlar eşliğinde uzun bir süre Newroz halayına durdu.

Bingöl

Sabah saatlerinde havanın eksi 10 dereceyi gösterdiği Bingöl’de, yurttaşlar Newroz ateşini tutuşturmak için kutlamaların yapıldığı Hastane Caddesi’nde toplanmaya başladı. Kutlamalara birçok kişi yöresel kıyafetler ile sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla katıldı. Sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları atan binlerce kişi, davul ve zurna eşliğinde halaya durdu. Alana girişler halen sürüyor.

Öte yandan kentte 3 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı köy yollarının kapandığı ve kutlamalara katılmak için yola çıkan köylülerin kar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıkları öğrenildi.

Çanakkale 

Çanakkale’de Newroz’un adresi Esenler Mahallesi oldu. Halkın akın ettiği Newroz kutlamasında kadınlar renkli giysileriyle alanı doldurdu ve sık sık “Jin jiyan azadî” sloganını attı. Arama noktalarından giriş yapan kitle, halaylar eşliğinde bayram coşkusunu yaşadı. Newroz kutlamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu katıldı. Newroz alanından diğer bölgelerdeki kutlamalara selam yollandı.

Bursa 

Newroz kutlamasının 72 adresinden biri de Bursa. Arabayatağı Pazar Alanı’na kitleler halinde gelen halklar, taleplerini dile getirdi. HDP bayraklarıyla süslenen alanın pek çok yerine “Yoksuldan alıp zengine veriyorlar. Değiştireceğiz” ve pek çok dilde “Newroz kutlu olsun” pankartı asıldı. Aralıklarla süren yağmura rağmen alanı dolduran kitle, şarkılar eşliğinde kutlama yapıyor.

Tekirdağ 

Tekirdağ’da da Ergene alanında buluşan binlerce kişi, halaylar çekiyor. Büyük bir coşkuyla yapılan kutlamaya Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Milletvekili Ali Kenanoğlu ve Parti Meclis üyeleri katıldı.

Adıyaman

Adıyaman Newroz kutlamasının düzenlendiği kentt Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan Newroz Meydanı’nda halk buluştu. Sabah erken saatlerde meydana çıkan yollar trafiğe kapatılırken halk yönünü Newroz Meydanı’na çevirdi.  Kutlamanın yapıldığı alana 21 Mart 2017 yılında Diyarbakır Newrozu’nda polisler tarafından katledilen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un fotoğrafının yer aldığı “Çağdaş Kawa Kemal Kurkut ölümsüzdür” pankartı asıldı. Kutlamaya saatler kala bir araya gelen yurttaşlar halaya durdu. Kutlayamaya 7’den 70’e kadar yüzlerce yurttaş renkli kıyafetleriyle katıldı.

Newroz ateşi kadınlar tarafından zılgıtlar eşliğinde yakıldı.

Kutlamada konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, birçok kentte coşku ile kutlanan Newrozlara dikkati çekerek, “Halkımız kaç gündür kara kış demeden akın akın meydanlara akıyor. Her yerde coşkuyla bir araya geliyoruz. Halkın İstanbul Newrozu’na katılmasını engellemek için Marmaray seferlerini durdurmuşlar, korkuyorlar çünkü” diye konuştu. Kitle, Kaya’nın konuşmasını “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla kesti. Konuşmasına devam eden Kaya, “Kürtler bugünü zalimlere karşı direnişin, uyanışın bayramı haline getirdi. Gelecek sene özgürlüğe merhaba diyerek Newrozu kutlayacağız. Bugünün sahtekarlarına karışı mücadele edip onları tarihin çöplüğüne atarken başkaları gelsin diye bunu yapmıyoruz. On binler cezaevi, yurt dışında mücadele edip bedel ederken kötülerin partisi değişsin diye yapmıyoruz. Biz barış ve insanlık kazansın istiyoruz. Bütün halklar eşit olsun istiyoruz. Herkesin eşit olduğu bir Türkiye’yi birlikte getireceğiz. Barış diyoruz diye bize ‘terörist’ diyorlar. Barış düşmanlarının korkusu bu meydan. Eşitlikte, vicdanda, adalette buluştuk. Bize muhalefet edenler şunu iyi duysunlar barış, adalet, özgürlük sadece Kürtler, HDP için lazım değil hepiniz için lazım. Yoksulların evlerine tabut geldiğinde acının dili, kemiği kalmaz. Biz hiç kimse acı çekmesin istiyoruz. Herkesin birlikte mutlu olduğu bir Türkiye istiyoruz, bu mu teröristlik? Bu teröristlik ise sonuna kadar barış, adalet, eşitlik demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sanatçı Azad Bedran ve Koma Jinawaz sahne aldı. Coşkulu kitle şarkılar eşliğinde halaya durdu.

Malatya

Malatya’daki Newroz kutlamaları Emeksiz Bulvarı Saat Kulesi Meydanı’nda coşkuyla başladı. Sabahın erken saatlerinde alana gelen halk polis arama noktasından geçirilerek alana giriş yaptı. Renkli kıyafetleriyle alana gelen kadınlar, söyledikleri ezgiler eşliliğinde halaya durdu. Newroz alanında halk sık sık “Biji Newroz”, “Biji berxwedana zindanan”, “Jin jiyan azadi” atıldı. Karanfiller ile sarılı Kemal Kurkut’un fotoğrafı, “Çağdaş Kawa Kemal Kurkut ölümsüzdür”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Hasta tutsaklar onurumuzdur” pankartları alana asılırken yeşil sarı kırmızı flamalar taşındı. Newroz’a HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, EMEP, ESP, Halkevleri, birçok sivil toplum kuruluşu ve binlerce kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz, Kemal Kurkut’a atfedildi.

HDP’li Rüştü Tiryaki ise Newroz’un Rahşanlardan Zekiyelere, Mazlum Doğan’dan Nusaybin’de Cizre’de katledilenlere varana kadar yaşamını yitirenleri andıkları gün olduğunu söyledi. Tiryaki, “Şehidimiz Amed Newroz’unda katledilen Kemal Kurkut’u andığımız gündür. Derler ki bir ülkenin demokrasini ölçmek istiyorsanız cezaevleri ve mahkemelere bakın. Kemal Kurkut’un katledilmesi sonrası açılan davalar bütün görüntüler ortada. Kemal Kurkut’un nasıl katledildiği an be an kameralara yansıdı. Ama yargılama sonucunda Kemal Kurkut’u katledenler hesap vermeli. Mahkemeler bu ülkede her zaman devrimcileri, Kürtlerin katilerini korudular. And olsun hepsinden hesap soracağız” dedi.

Newroz ateşinin yakılması ardından sloganlar ve Koma Çiya’nın kilamları eşliğinde halay çekti.

Maraş

 Maraş’ın Elbistan ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde halk Newroz kutlaması için bir araya geldi.. Sabah erken saatlerinde polis ablukasına rağmen alan bayraklarla donatıldı.

Yurttaşlar, kar yağışına aldırış etmeden davul zurna eşliğinde hayal çekerek kutlamaya başladı. İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, “Bugün baktığımızda Kürt siyasetçi arkadaşlarımız Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer arkadaşlarımız cezaevinde tutuluyor. Bunlar kabul edilecek uygulamalar değildir. Buradan cezaevinde tutsak edilen arkadaşlarımızı selamlıyor, Newroz’larını kutluyoruz” dedi.

HDP’ye yönelik kapatma davasına da değinen Zeynel son olarak şunları söyledi: “HDP’ye yönelik kapatma davaları açıyorlar. Aynı zamanda arkadaşımız olan Semra Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Ama biz bunları da kabul etmiyoruz. Tek kişi de kalsak milyon kişi de yine de direnmeye devam edeceğiz. Partimize sahip çıkacağız.”

Konuşmanın ardında alanda Newroz ateşi yakıldı. Sahnede yer alan sanatçıların söylediği Kürtçe şarkılar eşliğinde yurttaşlar hayal çekti. Sık sık “HDP halktır halk burada”, “Kahrolsun faşizm” sloganları ve zılgıtları atıldı. Kar yağışına aldırış etmeyen yurttaşlar halaylarla coşan yurttaşlar, ateş üzerinden atladı.

Ergani

Ergani’de bulunan Otogar Alanı’ndaki kutlamalara, polisin tahrikkar tutumu damga vurdu. Kutlaması öncesi polisler alana girerek, “slogan attıkları” gerekçesiyle 8 kişiyi gözaltına aldı. Ayrıca çocukların Newroz alanına girişlerine engel oldu. Bunun üzerine kitle, alanda kutlama yapmayarak polisin tavrını protesto etti. Emniyet Müdürü ile Tertip Komitesi üyeleri arasında yapılan görüşme de olumsuz sonuçlandı.

Görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya’nın gözaltı yapılmaması ve çevik kuvvetin alandan çekilmesi istemine karşılık, Ergani Emniyet Müdürü “Ben devletim, gözaltılar yapılacak. Ondan sonra kutlama yapın” yanıtını verdi.

Partililer, sonrasında parti binası önünde açıklama yaptı.

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise, “Bugün Ergani’de Newroz kutlamasında hukuksuz, büyük bir haksızlık vardı. Gençlerin coşku ve sevinçle alanı doldurmalarına tahammül edemediler ve gençlere saldırdılar. Ama buradan şunu söylüyorum, yarın milyonlarca genç duruşuyla, coşkusuyla, sevinciyle bugün gençlere yapılanların karşılığını Amed Newrozu’nda verecek. Tüm Ergani gençlerini ve halkını yarın Amed Newroz’una davet ediyoruz. Kimsenin Newroz ateşini söndüremeyeceği mesajını verelim” çağrısı yaptı.

Çınar

Çınar ilçesinde de renki bir Newroz kutlaması gerçekleştirildi. Nûjiyan Parkı’na yapılan kutlamaya çok sayıda kişi katıldı. Yöresel kıyafetli kadın ve gençlerin ağırlıkta olduğu kutlama, halaylarla başladı. HDP Milletvekili İmam Taşçıer ile HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy da kutlamaya katıldı. Tertip Komitesi Başkanı Mahmut Ulus ile DBP İlçe Eşbaşkanı Ahmet Temiz, kutlamaya katılanların Newroz’unu kutladı.

HDP Diyarbakır il Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, “Newroz barıştır, özgürlüktür, Botan’dır, Serhat’tır, Süleymaniye’dir, Kamişlo’dur. Kürtlerin birliğidir” dedi. Atasoy, 2022 yılını “özgürlük meydanları” yaptıklarını belirterek, “Kürtlerin partilerini kapatarak, baskıyla siyasetsiz bıracaklarını zannedenler; Asla bunu başaramayacaksınız. Kürtler onları tarihin sepetine gönderecek. Kürtler kazandığında Türkler de kadınlar da gençler de kazanacak” diye kaydetti.

HDP’li İmam Taşcıer ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’na gönderdiği deklarasyona işaret ederek, “Çözümün yolu diyalogdan geçer. Ancak bugün Sayın Öcalan üzerinde ve tüm siyasi tutuklular üzerinde tecrit var. Halkımız bu tecriti ve baskıyı kabul etmiyor” dedi.

Aydın

Aydın Newroz tertip komitesi, Efeler ilçesi Osmanyozgatlı Mahallesi’nde düzenlediği Newroz kutlamasına binlerce yurttaş katıldı. Alana, HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafı ve “Deniz Poyraz Ölümsüzdür” ve “Kampüslerden Newroz alanlarına öğrenci gençlik Mazlumların ruhuyla yürüyor” yazılı pankart asıldı. Newroz alanını, sarı, kırmızı, yeşil flamalar ile giydikleri yöresel kıyafetleriyle sabah saatlerinde dolduran yurttaşlar, ezgiler eşliğinde halay çekti.

Kutlamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Newrozların halkların bütün faklılıkları ile bir arada yaşamak istemi olduğunu belirterek, “2022 kazanma zamanı, biz 2022’de bu iktidarı göndereceğiz. 2013 Newrozu hepimize umut verdi. Barışa çok yaklaşmıştık. Sayın Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme Türkiye’deki kalıcı barış için çok önemliydi. Bu iktidar o masayı devirdi” dedi.

Manisa

Newroz ateşi, Manisa’nın Lale Meydanı’nda yüzlerce kişi tarafından yakıldı. Alanda “Gençlik Dehak’ın yürüyüşünü yükseltiyor. Özgürlüğe yürüyor” yazılı pankart asılırken, tutuklu siyasetçiler ve Newrozun simge isimlerinin yer aldığı fotoğrafların yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Newroz için bedenini ateşe verenleri anarak, “Bu Newroz’ların coşkusunu bizler onlara borçluyuz” dedi. Sarısaç, “Türkiye’nin bu hale gelmesinin tek sebebi barış müzakerelerinin bozulması ve Öcalan’ın tecrit altına alınmasıdır. Öcalan’a uygulanan tecrit halklara tecrittir. Öcalan’a uygulanan tecrit ile sadece Kürtler zararlı çıkmayacaktır. Barış, kardeşlik zarar görecektir. Kürt sorununun barış ve demokratik şekilde çözülmesi için bir an önce İmralı kapıları açılmalıdır. Kürt sorununu silahlı yöntem ile çözenler, dün nasıl kaybetti ise bugünde kaybetmeye mahkumdur” dedi.

Denizli

Denizli’de Newroz, Denizli Merkezefendi ilçesinde kutlandı. Kutlama için binlerce kişi, sabahın erken saatlerinde yöresel kıyafetleri ve HDP bayrak ile alana akın etti. Kutlama alanına, HDP bayrakları, “Şimdi kazanma zamanı”, “Barış ve demokrasiyi birlikte kazanacağız, halklar kazanacak”, “Dehak’lara karşı Kawa olmalı”, “Bijî Newroz”, “Savaşa, yoksulluğa, eşitsizliğe karşı, demokrasi ve özgürlük için şimdi dayanışmayla kazanma zamanı” ve “Newroz Piroz be” pankartları asıldı.

Denizli Newroz’unda konuşan HDP Milletvekili Sıddık Taş, tecrit politikalarının ülkenin temel sorunu olduğunu kaydederek, “Türkiye’deki cezaevlerinde 2015 yılından bu yana ağırlaştırılmış bir tecrit politikası var. Tecrit İmralı adasında başladı, tüm ülkeye ve Kürdistan’a sirayet etmiş durumda. Cezaevleriyle başlayan tecrit halka, topluma ve tüm cezaevlerine sirayet etti. AKP’nin yürüttüğü kirli politikalarından kaynaklı halk artık toplumsal taleplerini dile getiremez hale geldi. Buradan tüm Türk ve Kürt halklarına sesleniyor, gelin hep beraber Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit politikalarına karşı mücadele edelim” dedi.

Bandırma

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Newroz ateyi, Yüzüncü yıl  Mahallesi’nde yüzlerce kişinin katılımıyla yakıldı. Kutlamaya, HDP Eş Genel Başkan Yardımcı Naci Sönmez,  Parti Meclis Üyesi Engin Güleser, Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcilerinin yanı sıra ve çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar, yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları yeşil, kırmızı, sarı flamalarla alanı doldurdu. Alana “Newroz Piroz Be” pankartı asıldı. Hava muhalefetine rağmen yurttaşlar, seslendirdikleri şarkılar ile halaya durdu.

Kutlamada konuşan HDP’li Naci Sönmez, uzun zamandır Kürt halkına ve dostlarına karşı büyük bir zulüm uygulandığını kaydederek, “Yüzyıllardır bu topraklarda bir savaş hüküm sürüyor, gelin hep birlikte bu savaşı durduralım. Biz yıllardır bu ülkede demokratik bir çözüm olması için mücadele ve diyalog için çaba sarf ediyoruz. Bu gün bizi alanlarda terörist ilan edenler, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve ismini sayamadığım kişileri cezaevine atarak bedel ödetiliyor. Biz kan ve savaş istemiyoruz, bu ülkede herkes eşit yurttaşlık temelinde yaşasın istiyoruz” diye belirtti.

Ayvalık

Balıkesir Ayvalık ilçesinde ise Newroz kutlaması Yeni Mahalle’deki bir salonda yapıldı. Newroz’da kadınlar, yöresel kıyafetleriyle salonda yerlerini aldı.

HDP Ayvalık İlçe Eşbaşkanı Yekbun Aksu, Newroz’un zulme karşı direniş destanı olduğunu ifade ederken, HDP PM üyesi Sıtkı Güngör ise, “Yenilmeyecek hiçbir zorba iktidar yoktur. Dünyada yenilmeyen tek bir güç vardır, o da örgütlü bir halktır. Bu nedenle 21’inci yüzyılı dünya halklarının yüzyılı yapmak için örgütlenelim” dedi.

Konuşmaların ardından Newroz ateşini Barış Anneleri yaktı. Ardından halaylar eşliğinde “Şimdi kazanma zamanı” sloganları atıldı.

Bodrum

Muğla’nın Bodrum ilçesinde de Newroz kitlesel kutlandı. Yenikavak Mahallesi’nde gerçekleşen kutlamada yüzlerce kişi katıldı. Yöresel kıyafetleriyle alana gelen kadınlar, halay ve zılgıtlarla coşkuyu arttırdı. Alanda, “Deniz Poyraz Ölümsüzdür” ve “Aysel Tuğluk’a özgürlük” dövizleri taşındı.

Bodrum Newrozu’nda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz Kaya, yıllardır savaş politikalarıyla Kürtlerin ezmeye çalışıldığını ifade ederek, “İpek Er, Gülistan Doku bunlar hep iktidarın özel savaş politikasıdır. Tüm kazanımlarımıza saldırı düzenleniyorlar ama başaramayacaklar. Bugün Kemal Kurkut’u anarken bölgede panzerlerle ezilen çocuklar, cezasızlık politikası ile karşılaşıyor” dedi.

Gazete Yolculuk

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Deutschland gibt illegal gehandelte Kunstschätze an Italien zurück

LG Expomed’de Tıbbi Görüntüleme Cihazlarını Tanıtıyor