in ,

Daniel R. Headrick tarafından kaleme alınan ‘’Teknoloji Tarihi’’

TEKNOLOJİ OLGUSUNUN EVRİMİNE IŞIK TUTAN ‘’TEKNOLOJİ TARİHİ’’ İNKILAP KİTABEVİ ARACILIĞIYLA OKURLARLA BULUŞUYOR

Daniel R. Headrick tarafından kaleme alınan ‘’Teknoloji Tarihi’’ kitabı, teknolojinin yüzlerce yıllık evrimini konu alması ile önemli bir çalışma olarak Beyza Akatürk’ün çevirisiyle İnkılap Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Tarihçi, yazar Daniel R. Headrick’in imzasını taşıyan ‘’Teknoloji Tarihi’’, teknolojinin milyonlarca yıl öncesine dayanan uzun geçmişiyle beraber insanların taşları alet olarak kullanmasıyla başlayan serüvenini ve günümüzde haberleşmeden ulaşıma, sağlıktan tarıma kadar birçok alanda önemli başarılar elde ederek devam eden sürecini aktarıyor. Hayatı daha verimli ve keyifli hale getiren teknolojinin gelişim süreciyle birlikte etkileri ve etki alanlarının da değişiklik göstermeye başlamasıyla beraber zaman içinde değişen bu olgu, teknolojinin dezavantajlarını da daha belirgin bir şekilde göstermeye başlamıştır. Bunların yanı sıra; insanlar arasındaki gelir eşitsizliklerinin artması, çevre kirliliği, savaşlar için yıkım makinelerinin üretimi gibi insanlık tarihi açısından oldukça mühim olan konular gün yüzüne çıkarak üzerinde düşünülme gereken konu başlıkları olarak kendini gösteriyor. Headrick’in bütün bu değişime ve gelişime ait oluşturduğu çalışma hem konu bazında hem de insanlık tarihi açısından kendini geliştirmek isteyen okurların önemli bir el kitabı olma niteliği taşıyor.

Arka Kapak

Teknoloji Tarihi içinde bulunduğumuz ana dair aydınlatıcı bir arka plan sunar. Tarihçi Daniel R. Headrick giderek daha güçlü yenilikler yoluyla insanların doğa üzerindeki artan gücünün izini sürerken, dünyanın farklı yerlerindeki teknolojilerin evrimini karşılaştırarak diğer teknoloji tarihlerinde bulunandan çok daha geniş bir açıklama sağlar.

Eski halklar ateşin hayatta kalma teknolojisi olarak kullanıldığını keşfettiler, ancak sonra sulama için ve daha sonra da hidroelektrik enerji ve diğer birçok kullanım için giderek daha karmaşık su yönetimi sistemleri tasarladılar. İletişim teknolojisi kendi zamanımıza yaklaştıkça insanları daha fazla temasa soktu ve onları daha bilgili ve kozmopolit yaptı. Tıbbi ve tarımsal teknoloji, özellikle modern çağda yaşam beklentisini artırdı; yapay organlar ölmekte olanların yerini alabilir, kimyasal ve nükleer ilaçlar kanser gibi hastalıkların yayılmasını durdurabilir.

Eski halklar teknolojiyi hayatta kalabilmek için kullanırken, zaman geçtikçe teknolojinin kullanım alanları ve etkileri de değişti. Teknoloji baş döndürücü bir ilerlemeyle zenginlik-yoksulluk eşitsizliklerinin artmasına ve çevreye yönelik tehditlere neden oldu. Eleştirmenler teknolojiyi kirlilik ve doğal dünya üzerindeki diğer yıkıcı etkilerle de bağdaştırdı. Dünyanın sakinleri için artan kolaylık sağlama yeteneğinin tümü için, teknolojinin dezavantajları durumu, evrensel insanın icat etme kapasitesinin ürettiği gerilimleri gösteren güçlü bir durumdur.

Çevirmen Beyza Akatürk

Editör Kadriye Kızıl Güzelkan

Son Okuma Saliha Nur Ulusoy

Kapak Tasarım Gilas Coşkun

Sayfa Tasarım Beyzanur Karabulut

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Kızıldere’nin 50. yılı

Antarktika’da ‘kıyamet buzulu’ tehlikesi