in ,

Hasta tutuklu ‘hastanede yatak yok’ denilerek tedavi edilmiyor

Cezaevleri

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 70 yaşında ağır hasta tutuklu Ramazan Kuru’nun, “hastanede yatak yok” denilerek tedavisinin yapılmadığını belirtti.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 70 yaşında ağır hasta tutuklu Ramazan Kuru’nun, “hastanede yatak yok” denilerek tedavisinin yapılmadığını belirtti.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 377’nci haftasında hasta tutukluların duruma dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, İHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi İhsan Seylan konuştu. Ağır hasta tutukluların cezaevlerinde adeta yaşam savaşı verdiğini ifade eden Seylan, tüm taleplere rağmen tedavilerinin yapılmadığını ve tahliye edilmediklerini aktardı.
MUHAMMED ANILDI
İskenderun T Tipi kapalı Hapishanesinde kalan ağır hasta tutuklu Bangin Muhammed’in yaşamını yitirdiğini hatırlatan Seylan, Muhammed’in İHD İskenderun Şubeye yaptığı başvuru üzerine gerçekleştirilen görüşmeye dair şunları anlattı: “Yürüyemediği için tekerlekli sandalye ile hareket edebildiği, bağırsaklarının ve midesinin yarısının olmadığı, 3 kere ameliyat geçirdiği, iç organlarının su topladığı, oturduğu yerde idrarını yaptığı ve farkına varamadığı, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı, hasta koğuşunda kaldığı, yemek yiyemediği, vücudunda şişliklerin olduğu, 1.78 boyunda olduğu halde kilosunun 47 olduğu tespit edilmiştir.” Muhammed’in tüm ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmediğini belirten Seylan, 12 Kasım’da yaşamını yitirdiğini ifade etti.
KURU’NUN SAĞLIK DURUMU
Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Ramazan Kuru’nun durumunu aktaran Seylan, “70 yaşındaki Ramazan Kuru, 2016 yılında tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Dinar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde iken 19 Eylül 2019 tarihinde kalp krizi geçirmiş ve Dinar Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış ve buradan da Denizli Devlet Hastanesi’ne götürülmüştür. Burada kendisine anjiyo yapılmış ancak damarlar açılmayınca 2 gün içinde bay-pas ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Yine ameliyatla 3 kalp damarı değişmiş ve 15 gün boyunca yoğun bakımda tutulmuştur. Bu süreç içinde ailesi tarafından infaz erteleme başvuruları yapılmış ancak bir cevap alınamamıştır” diye belirtti.
TEDAVİSİ YAPILMADI
Kuru’nun uyku apnesi hastalığının bulunduğunu aktaran Seylan, hastalık nedeniyle uyku sırasında tekrarlayan ataklarla, soluk alıp vermenin kesintiye uğradığı tehlikeli boyutlara varabildiğini vurguladı.  Seylan, Kuru’nun hastalığına dair şunları söyledi: “Tedavi edilmediği takdirde uyku apnesi, Tip-2 şeker hastalığı ve inme veya kalp krizi gibi bazı önemli kardiyak hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dinar T Tipi Cezaevi’nde kaldığı sürede, Denizli Tıp Fakültesi Hastanesi’ne bu hastalığı için randevusu olmasına rağmen zamanında götürülmemiştir. Hastanede de yatak yok denilerek tetkik ve tedavileri yapılmamıştır. Hemen ardından da Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmiştir. Burada iken de ailesi tarafından yine infazının ertelenmesi talebi yapılmış ancak bu talepleri kabul edilmemiştir.”
İNFAZIN ERTELENMESİ ÇAĞRISI
Kuru’nun ağır kalp rahatsızlığının ve uyku apnesinin yanı sıra hipertansiyon ve romatizmal rahatsızlıklarının da bulunduğunu kaydeden Seylan, “Ayrıca gözlerinden katarakt ameliyatı olmuştur. İlerlemiş yaşı da eklenince hapishanede kalamayacağı açık durumda olan mahpusun kendi ihtiyaçlarını da karşılamayacak halde olduğu ortadadır. Ramazan Kuru’nun ağır hastalıkları ve ilerlemiş yaşı göz önünde bulundurularak tetkik ve tedavilerinin sağlıklı olarak yapılması için infaz ertelemesi kabul edilmeli ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisi sağlanmalıdır” çağrısında bulundu.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Work4Germany Fellowship-Programm geht in die dritte Runde

Resilient und krisenfest