in , ,

Talanın mücadelesi çocuk romanında

NİSA KÜÇÜK

Karadeniz’de doğa talanına karşı verilen mücadeleden esinlenen çocuk romanı “Yeşil Vadinin Korkusuz Çocukları”nın yazarı Demet İkinci, “Romanımda, kahramanlarıma, çocuk olduklarını anımsatmadan bir sorunun hikâyesini anlattırmayı denedim” diyor.

Karadeniz başta olmak üzere ülkenin hemen her köşesinde doğa talanına karşı halkın verdiği mücadele, çocuk edebiyatında da yer buldu. Demet İkinci tarafından kaleme alınan ve Kırmızı Kedi Çocuk Yayınları’ndan çıkan “Yeşil Vadinin Korkusuz Çocukları” bu mücadelelerden esinlenilerek kaleme alınan ilk çocuk romanı oldu. Aslında bir dayanışma öyküsü olan roman, yaşları 9 ile 14 arasında değişen on dört çocuk ile bir köpeğin üç güne sığan, oyun ve yaşam alanlarını kaybetmemek için verdikleri eğlenceli mücadeleyi anlatıyor.

Karadeniz’in engin yeşilliğinde bir vadi, kahramanların neredeyse tüm günlerini geçirdiği bir oyun alanıdır. Hayat çocuklar için tam da olması gerektiği gibi çok eğlenceli geçiyorken birden hiç beklemedikleri bir şeyle karşılaşırlar; her şeyi bir anda alt üst eden iş makineleri… Ancak, hiçbirinin sahayı ve ormanı iş makinelerine bırakmaya niyeti yoktur. 7’den 70’e tüm mahallelinin de çocuklara destek vermesiyle birlikte kahramanlarımız için son derece eğlenceli bir mücadele başlar. Nezaket, neşe ve eğlencenin hoyratlıkla karşı karşıya geldiği bu çekişmede, kazanan kim olacaktır?

ÇOCUK OLDUKLARINI ANIMSAMADAN

Kalabalık bir ailede sürekli ikiziyle karıştırılarak büyüdüğünü söyleyen Demet İkinci, çocukluk anılarının romanını zenginleştirdiğini söylüyor. Çocuk dergilerinde kısa hikâyeleri yayımlanan İkinci, romanı ve çocuk edebiyatı konusunda şunları söylüyor: “Neşe, eğlence ve merak çocukluğun en temel doğasıdır. Bu doğayı yok sayan, çocuklara ne yapacaklarının belletildiği, didaktik metinlerden oluşan çocuk edebiyatı çok şükür ki artık eskilerde kaldı. Yine de kurmaca hikâyelerin, çocuk gerçekliğinden uzaklaşmış olduğuna dair bir algı var. Oysa çocukların düşsel evreninin -köreltilmediği sürece- tanımlamalara, açıklamalara, tariflere ihtiyacı yoktur; onlar sadece bilirler ve hissederler. Uçan ejderhalar, konuşan hayvanlar… Bunlar masalsı öğeler gibi görünmekle birlikte tam da onların gerçekliğidir. Ejderhanın gerçekte var olmadığını bilirler; onlar ejderha karakterinin duygularını, düşüncelerini, maceralarını merak ederler.” İkinci, “Yeşil Vadinin Korkusuz Çocukları’nda kahramanlarım, ejderhalarla karşılaşmasalar da heyecan verici bir maceranın içinde buluyorlar kendilerini. Romanımda; yaşadıkları bu eşsiz macera aracılığıyla kahramanlarıma, çocuk olduklarını anımsatmadan ve sınırsız düş evrenin kapılarını aralayarak, onların geleceği için de çok önemli olan bir sorunun hikâyesini anlattırmayı denedim” diyerek sözlerini sürdürüyor. İkinci, kitabının çocukların eğlenip, neşelenirken bir yandan da ülkelerinin geleceğini dert eden bireyler olarak yetişmesini isteyen ebeveynlerin bu isteğine yanıt vereceğine inanıyor.

BirGün

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

25 Projekte für den Bundespreis Ecodesign 2021 nominiert

4,5 Mio. Euro für Städte und Gemeinden im Umkreis des Frankfurter Flughafens