in ,

Merkel’in koltuğu için favori yok

MİKDAT KARAALİOĞLU-ALMANYA

Merkel’e benzeyen tavırları ve bol koalisyon seçeneği Sosyal Demokrat aday Scholz’u yarışta biraz daha öne çıkarıyor.

26 Eylül’de yapılacak genel seçimler, favori partilerin son iki üç ay içinde beklenmeyen oranlarında oy kaybetmesiyle öngörülemez bir duruma geldi. Yeşiller’in parlayan ismi Baerbock’u intihal suçlamaları, Merkel’in halefi Laschet’i ise birlik içi rekabet ve sel felaketinde gülmesi yaktı.

Almanya tarihinin en heyecanlı seçimlerinden birini yaşıyor. Birkaç ay öncesine kadar kamuoyu yoklamalarında ilk iki sırada olan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Yeşiller Partisi 26 Eylül’deki seçimler yaklaşırken ciddi oranda oy kaybederken, beklenmedik şekilde oylarını arttıran Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci parti durumunda. Ancak seçimlere kadar oranların ciddi oranda değişme ihtimali de bir hayli yüksek görülüyor. Insa adlı kuruluşun “Gelecek Pazar seçim olsa kime oy verirdiniz?”’ anketine göre SPD yüzde 26, CDU/CSU yüzde 20,5, Yeşiller yüzde 15,5, Liberaller yüzde 12.5, aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) yüzde 11, Sol Parti yüzde 6.5 ve diğerleri yüzde 5 oranında oy alıyor. Son İki ay içinde oy oranlarının ülke tarihinde nadir görülen bir şekilde değişmesi dikkat çekiyor. Bunun intihalden, ekonomik yolsuzluklara, parti içi kavgalardan, hatalı kararlara kadar birçok nedeni var. İki ay öncesine kadar Başbakan Angela Merkel’in yerine gelecek kişi olarak görülen CDU/CSU’nun Başbakan adayı Armin Laschet bu süre içinde, parti içindeki güç çekişmesini iyi idare edememiş gözüküyor.

CSU lideri Markus Söder de rakibi Laschet’e beklenen düzeyde destek vermiyor. Söder’in, Laschet’in kaybetmesi durumda gelecek seçimlerde aday olmak gibi bir şansı olduğu da belirtiliyor. Laschet Almanya’da yaşanan sel felaketi sırasında, mağdurların önünde gülerken görüntü vererek, kamuoyunun tepkisini çekmişti. Ayrıca Almanya’yı 16 yıldır yöneten Hıristiyan Birlik Partileri ‘metal yorgunluk ve güç zehirlenmesi’ yaşıyor.

Seçimlerin hiç şüphesiz en sürpriz çıkışını ise SPD adayı Olaf Scholz yaptı. Merkel’den esinlendiği sükunet, abartılı duygusal tepkiler vermemek gibi özellikleri, kendisini ön plana çıkardı. SPD’nin bir diğer avantajı ise üçlü bir koalisyon sonucu çıkmasına kesin gözüyle bakılan seçimlerden sonra çok sayıda opsiyonu olması. SPD-CDU/CSU-FDP, SPD-Yeşiller-FDP ve SPD-Yeşiller-Sol Parti opsiyonları mümkün. İki ay öncesine kadar kendisinden Almanya’nın yeni Merkel’i olarak bahsedilen Yeşiller’in başbakan adayı Annalena Baerbock ise intihal ve kendisine vergi avantajları sağlaması suçlamalarıyla güven kaybı yaşadı. Baerbock’un ‘’Ülkemizi nasıl yenileyeceğiz’’ isimli kitabında kamuya açık kaynaklardan bazı cümleleri kelimesine dokunmadan kullandığı tespit edilmişti.

Karar

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Bund vergibt Anerkennungsprämien für Buchhandlungen

Den Wandel der Mobilität aktiv gestalten