in ,

Göbeklitepe, sanal gerçeklik ortamında İstanbul’da gezilebilecek

Göbeklitepe

Kadıköy'deki Müze Gazhane'de sergilenecek çalışma ile Urfa’daki Göbeklitepe sanal ortamda özel gözlüklerle İstanbul'da gezilebilecek.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı olan, Alman Profesör Klaus Schmidt’in dünyaya duyurduğu Göbeklitepe’nin 1800 yüksek çözünürlüklü fotoğraf dijital model ikizi çıkarılarak sanal gerçeklik ortamına taşındı.

Kadıköy’deki Müze Gazhane’de sergilenecek çalışma ile Urfa’daki Göbeklitepe sanal ortamda özel gözlüklerle İstanbul’da gezilebilecek.

DHA haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki BİMTAŞ, Göbeklitepe’nin dijital model ikizini çıkardı. Şirket yersel lazer tarama, mobil ve hava lidar teknolojisi, drone filosu ve uzman ekipleri ile İstanbul’da çok sayıda kültür varlığı ve tarihi alanın dijital ikizini oluşturarak, sanal gerçeklik (VR) teknolojisine uygun hale getirdi.

Süleymaniye Camii, Yerebatan Sarnıcı, Taksim ve Bakırköy Meydanları, Kuzguncuk Semti ve daha birçok yerde bu teknolojilerden yararlanan ekipler, Urfa il merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Göbeklitepe’nin de dijital model ikizini çıkarttı.

Proje hakkında bilgi veren İstanbul Planlama Ajansı Koordinatörü ve BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, dijital kopya ile Göbeklitepe’nin her detayının incelenebildiğini belirtti.

„Göbeklitepe’nin üretilen ilk kopyası, dijital ikizi. Göbeklitepe insanlık tarihi için, medeniyetler için ve dinler tarihi açısından çok önemli bir yapı. Etrafında dolanırken göremeyeceğiniz detayları bu kopya üzerinden görebiliyorsunuz.“ Akkoyunlu, Göbeklitepe sanal gerçeklik çalışmasının Müze Gazhane’de sergilenmesine yönelik duyurunun önümüzdeki haftalarda yapılacağını söyledi.

BasNews

Foto: BirGün

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Den Wandel der Mobilität aktiv gestalten

Mehr als 50 Journalisten in Haft