in , ,

Avustralya’da çocuklar sokağa döküldüler

Avustralya’da dedelerini ve ninelerini özleyen çocuklar bugün ülke çapında protesto eylemi gerçekleştirdiler

Mevcut kurallara göre, yalnızca eşlere, uzun süreli birlikte yaşayanlara, nafaka hakkı olan çocuklara ve yasal vasilere Avustralya'daki ailelerini denizaşırı ülkelerden ziyaret etmeleri için istisnai bir izin veriliyor. Kurala nineler ve dedeler dahil değil. Bu katı kuralın kurbanları tahmin edilenin de ötesinde.

ALMANYALILAR – 25 Milyon insanın yaşadığı Avustralya’da bugünkü verilere göre küresel salgın şimdiye kadar 35 700 insana bulaşmış ve 933 insanın hayatına mal olmuş. İlk aşısını olanların sayısı 8 897 750, ayrıca haftalık inzidenz oranı 7,0. Halkın % 17,15’i her iki aşıyı olmuş vaziyette. Tüm bu gelişmelere rağmen kıta giriş ve çıkışlara izin vermeme konusunda uyguladığı sıkı politikadan taviz vermemekte kararlı. Medya her ne kadar yurt dışı sınırlarını açma planının devrede olduğundan bahsetse de tam açılmanın 2022’yi hatta ötesini bulacağından bahsediliyor.

Ülke çapında çocukların ve ailelerin gerçekleştirdiği bu protesto eylemlerinden biri de bugün Perth şehrinde yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Şehrin alışveriş merkezinde gerçekleştirilen eylemde minikler aileleriyle birlikte Federal Hükümet’in aldığı sıkı tedbirleri ve ebeveynlerin uluslararası sınırlarla ilgili istisna kuralları söz konusu olduğunda yakın aile sayılmamaları yasasını protesto ettiler.

Hamburgluların yakından tanıdığı yazar ve iş insanı Esma Arslan’ın torunu Destan’da protestocular arasındaydı. Boynuna astığı “Ninemi özledim” plakatıyla eylemde yerini aldı.

Hamburgluların yakından tanıdığı yazar ve iş insanı Esma Arslan’ın torunu Destan’da protestocular arasındaydı. Boynuna astığı “Ninemi özledim” plakatıyla eylemde yerini aldı.

Mevcut kurallara göre, yalnızca eşlere, uzun süreli birlikte yaşayanlara, nafaka hakkı olan çocuklara ve yasal vasilere Avustralya’daki ailelerini denizaşırı ülkelerden ziyaret etmeleri için istisnai bir izin veriliyor. Kurala nineler ve dedeler dahil değil. Bu katı kuralın kurbanları tahmin edilenin de ötesinde.

Protestocular bazılarının iki yıldır yakın akrabalarını göremediklerini, dünyanın bir çok yerinde bir çok ülkede gevşemeler uygulanırken Avustralya’da bunun belirtisinin dahi olmadığını dile getirdiler. Yetmezmiş gibi geçtiğimiz hafta içerisinde uluslararası sınır kısıtlamaları daha da sıkılaştırıldı. Bu yeni uygulama ile hükümet otomatikman istisna izinlerini veremeyecek, böylelikle dışarıda yaşayan Avustralyalılar memleketlerine geldiklerinde Avustralya’yı yeniden terk etmeleri gerektiğinde izin alabilmeleri için “zorlayıcı bir neden” göstermeleri gerekecek.

Bu arada Başbakan Scott Morrison, Avustralya’nın COVID-19’u “grip gibi” tedavi etmeye başlayacaklarını belirtti. Bunun için cuma günü kabul edilen plana göre, Avustralya’ya giriş sayısı yüzde 50 azaltılarak haftada 3,085’e düşürülecek, Avustralya’ya ​İngiliz milletler topluluğu tarafından kolaylaştırılan uçuşlar artırılacak, aşılanmış yolcular için yedi günlük ev karantinası gibi alternatif karantina biçimleriyle denemeler yapılacak, bir kişinin aşı durumunu doğrulamak için dijital yollar geliştirilecek.

Bahsedilen ikinci aşamada vaka sayılarının azaltılması hedefleniyor, buna göre aşı olmuş kişiler üzerindeki karantina ve sınır kontrolleri gibi kısıtlamalar hafifletilecek, sokağa çıkma kısıtlamaları değiştirilecek, yalnızca olağanüstü durumlarda hastaneye yatışları ve ölümleri önlemek için uygulanacak, öğrenci ve ekonomik vize sahipleri için sınırlı giriş olacak, aşı yaptırmış yolcular için yeni karantina düzenlemeleri olacak, aşılanmayı arttırmak için program uygulanacak veya hazırlanacak.

Üçüncü aşama önlemlerine göre karantina olmayacak, aşı arttırma programı devam edecek, aşı olan kişilerin tüm yerel kısıtlamalardan muaf tutulacak, yurt dışından dönen yolcu üst sınırı kaldırılacak, aşı yaptırmış kişilerin ülkeden çıkışına izin verilecek, seyahat alanlarını daha fazla bölgeye genişletecek.

Başbakan Morrison, planın son aşamasını “normale dönüş” olarak nitelendiriyor, ancak her aşamada olduğu gibi, son aşamaya geçiş, Avustralyalıların aşı olmalarına bağlı olacak.

Yolcu sınırı kısıtlamaları yüzünden yaklaşık 34 bin kişi denizaşırı ülkelerde evlerine geri dönmeyi bekliyor.

07.08.2021

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Hamburg ist mitten in einer Ausbildungskrise

Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler alevler arasında