in ,

Wang Yi ve Çavuşoğlu görüştü

Duşanbe’de bir araya geldiler

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, Özbekistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geldi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, Özbekistan’ın başkenti Duşanbe’de bir araya geldi.

Wang Yi görüşmede, belli başlı yeni yükselen piyasalar olan Çin ile Türkiye’nin stratejik diyalog ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Çin’in Türkiye’yle birlikte, iki ülke liderleri arasında kısa süre önce gerçekleştirilen telefon görüşmesinde varılan mutabakatı hayata geçirerek, iki ülke arasında her alanı kapsayan işbirliğini hızlandırmaya hazır olduğuna dikkat çeken Wang Yi, tarafların siyasi güveni muhafaza ederek, siyasi taahhütlere sadık kalması gerektiğinin altını çizdi.

İki ülke arasında karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin geniş bir ufka ve dev bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Wang, Çinli işletmelerin piyasa kurallarına göre ikili işbirliğini hızlandırmasına destek verdiklerini ifade etti.

Wang, Çin’in ayrıca Afganistan sorununun siyasi çözümünü ilerletmek ve bölgesel barış ile istikrarı korumak için Türkiye’yle mevcut uluslararası ve bölgesel gelişmeler doğrultusunda eşgüdümü güçlendirmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Mevlüt Çavuşoğlu ise, Çin’le ilişkilere büyük önem verdiklerinin altını çizdi. İki ülke liderleri arasında kısa süre önce gerçekleştirilen telefon görüşmesinin son derece önemli ve başarılı olduğuna dikkkat çeken Çavuşoğlu, Çin’le daha yoğun temas kurmaya ve ilişkileri daha sıkı bir şekilde tesis etmeye hazır olduklarını vurguladı.

Sağladığı COVID-19 aşılarından ötürü Çin’e teşekkür ettiklerini belirten Çavuşoğlu, Çinli işletmelerle aşı işbirliğini desteklediklerini kaydetti.

Tek Çin politikasını kararlılıkla desteklediklerini ve Çin’in egemenliğini korumak için attığı adımlara da destek verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, Xinjiang meselesiyle Çin’e baskı uygulamayı amaçlayan herhangi bir girişime katılmayacaklarının ve bu tarz girişimlere karşı çıktıklarının altını çizdi.

Çavuşoğlu, Afganistan’da iç savaşın patlak vermesini önlemenin yanı sıra, taraflar arasında barış ve uzlaşıyı hızlandırmak için Çin’le Afganistan sorunu konusunda iletişim ve eşgüdümü güçlendirmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Europäischer Forschungsraum

Abschätzung des Stromverbrauchs 2030