in ,

Afganistan’da kadınlar Talibanlara karşı silahlanıyor

Talibanlar: Afganistan’ın yüzde 85’inde kontrolü sağladık

Afganistan’ın kuzeyi ve merkezinde yüzlerce kadın, Taliban rejiminin geri dönmesine karşı silahlandı. Talibanlar ise hakimiyet alanlarını genişletmeye devam ediyor.

Hafta sonu ülkenin merkezindeki Gur vilayetinde yüzlerce kadın protesto eyleminde bulundu. The Guardian gazetesine göre kadın eylemciler, Taliban karşıtı pankartların yanısıra tepkilerini ifade etmek için silahlar da kaldırdı.

Bu eylem, kadınların özgürlük ve yaşam haklarına yönelik tehdide karşı bir tepki biçimi olarak değerlendirildi.

İngiliz gazetesine konuşan eylemcilerden Halima Parastiş, “Çok sayıda kadın savaş alanlarına gitmeye hazır. Buna ben de dahilim. Ben ve başka kadınlar, savaşa gitmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz” dedi.

Gazeteye göre kadınları bu talebine rağmen toplumdaki ağır muhafazakarlık, kadınların gerçekte savaş cephesine gitmesini engelleyebilir.

Gazetecilik yapan 20’li yaşlardaki bir eylemci, “Hiçbir kadın savaşmayı istemiyor, ben sadece eğitimime devam etmeyi ve şiddetten uzak kalmayı istiyorum, ama mevcut koşullar beni ve başka kadınları ayağa kalkmaya itti” dedi.

Kadın eylemcinin bahsettiği koşullar, Talibanların kendi kontrolündeki alanlarda dayattığı şeriat uygulamalarını işaret ediyor. Kız çocukları ve kadınların eğitimi erişimi sınırlanırken, bir çok bölgede okullar kapatıldı. Bazı kıyafetleri yasaklayan Talibanlar, bazı ilçelerde burkayı zorunlu hale getirdi. Bununla birlikte kırsal alanlarda tarımsal işlerde kadınların çalışması bile yasaklandı.

Buna bir de koca, erkek kardeş ve babanın kadın üzerinde mutlak denetimini eklemek gerekiyor.

Talibanların toprak hakimiyeti büyüdükçe endişeler de büyüyor. Tüm bu faktörler çok sayıda kadının Taliban kontrolündeki ilçelerden kaçarak, silah almasına neden oldu.

Çok sayıda kadın silahlı mücadeleyi bir zorunluluk, öz savunma biçimi ve erkek egemenlikli şiddete karşı bir yanıt olarak görüyor.

TALİBANLAR KADINLAR TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMEKTEN KORKUYOR

The Guardian’a konuşan başka bir kadın “Ülkenin, kadınlara Taliban gibi davranan insanların kontrolü altında olmasını istemiyorum. Savaşmamız gerekiyorsa savaşacağımızı göstermek için silaha sarıldık” dedi.

Genç kadına göre, bir kadın tarafından öldürülmek onlar için bir tür „aşağılama“ olacağından, Taliban onlardan daha fazla korkacak.

Mevcut durumda kadınların silahlı kuvvetler bünyesindeki sayısı oldukça sınırlı. Ordu içerisinde yer alanlar da ayrımcılık ve tacizden kurtulamıyor. Buna rağmen silah alan kadınların sayısı her geçen gün artıyor.

Talibanlar: Afganistan’ın yüzde 85’inde kontrolü sağladık
Talibanlar, Afganistan topraklarının yüzde 85’inde kontrolü ele geçirdiklerini açıkladı.

Taliban heyeti Moskova’da düzenlenen basın toplantısında ülke genelindeki 398 ilçeden yaklaşık 250’sinin kontrolünü ele geçirdiklerini savundu.

Heyet üyelerinden Şahabuddin Delawar, “Tüm idari kurumlar ve hastaneler bu bölgede faaliyet göstermeye devam ediyor. Çalışmalarına devam edebileceklerinden emin olduk” dedi.

ABD’nin devam eden çekilme sürecinin Talibanların yürüttüğü çatışmaların sonucu olduğunu belirten Delawar, “Biz mücadelemizi yürüttük, halkı kendi yanımıza çektik. ABD topraklarımızı terk etmeye zorlandı” diye ekledi.

Delawar’a göre ABD ile yapılan anlaşmanın halen Kabil hükümetinin kontrolünde olan büyük kentleri almasını engellemiyor. Ancak Delawar, Talibanların bu kentleri zorla almayacağını ifade etti.

DAİŞ’in Afgan topraklarında faaliyet yürütmesini engellemek için tüm tedbirleri alacaklarını ifade eden Delawar, “Topraklarımız komşulara karşı asla kullanılmayacak” dedi.

ABD güçlerinin resmi olarak mayıs ayında geri çekilmeyi başlatmasından bu yana Talibanlar toprak hakimiyetini batıda İran sınırına, kuzey doğuda Çin ile olan sınıra kadar genişletti.

Talibanlar, bu cuma günü İran ile olan en önemli sınır kapısı İslam Kale’yi ele geçirdiklerini duyurdu.

Taliban İran ile olan sınır kapısını ele geçirdi

Taliban, İran ile olan en önemli sınır kapısı olan İslam Kale’yi ele geçirdiklerini duyurdu.

İslam Kale, ülkenin batısındaki Herat vilayetinde yer alıyor. AFP’ye konuşan Taliban hareketinin sözcüsü Zabihullah Mucahid, “İslam Kala sınır kapısı tamamen kontrolümüze geçti ve bugün faaliyete geçireceğiz” dedi.

İslam Kale, Afganistan’ın en önemli sınır kapılarından biri olarak önem kazanıyor. İki ülke arasındaki yasal ticaretin çoğunluğu bu kapıdan geçiyor.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından muaf tuttuğu Kabil yönetimi özellikle mazot ve gaz ithal ediyor.

İslam Kale Talibanların mayıs ayından bu yana ele geçirdiği ikinci sınır kapısı oldu. ABD’nin resmi olarak mayısta çekilmeye başlaması ile birlikte Talibanlar da ülke genelinde geniş çaplı operasyonlar başlatmıştı. ABD’nin son askerlerini 31 Ağustos’a kadar çekmesi bekleniyor.

Talibanlar geçen ay Afganistan ile Tacikistan arasındaki temel sınır kapısı olan Şir Han Bender kapısını ele geçirmişti. Bini aşkın Afgan asker çatışmalar ardından Tacikistan’a sığınmak zorunda kalmıştı.

Talibanlar son haftalarda çok sayıda ilçeyi ele geçirdikten sonra büyük kentlere yöneldi. Talibanlar çarşamba günü Badgis vilayetinin merkezi şehri Kale-i Nev’e de girmişti.

ANF

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Berufung in Assange-Verfahren zugelassen

„Vom Hof auf den Tisch“