in ,

“Gazetecilik iktidarın keyfine terk edilemez!”

ÇGD’nin Medya İzleme Raporu yine ‘dopdolu’:

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin aylık hazırladığı Medya İzleme Raporu yayımlandı. Gazetecilik faaliyetlerinin çeşitli baskılarla engellendiği 2021 Mayıs ayındaki gelişmeler raporda detaylı aktarıldı

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 37. Medya İzleme Raporu’nu yayımladı. Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğü mücadelesi kapsamında gazetecilere yönelik sansür, tehdit, şiddet, gözaltı, yargılama, özlük haklarında yaşanan kayıplar ile haberlerde yapılan manipülasyonları kayıt altına alındığı 2021 Mayıs raporunun yine “dopdolu” olduğu belirtildi.

Mayıs ayında yaşanan gelişmeleri içeren 37’nci raporumuz, ne yazık ki yine ‘dopdolu’. Yazı ve konuşma dilinde ağırlıklı olumlu anlamlar içeren ‘dopdolu’ sıfatı, basın özgürlüğü ve gazetecilere yönelik baskılar, dolayısıyla da toplumsal özgürlük alanının daralması açısından iç karartıcı anlamlara bürünmekte. Raporumuzda, her zamanki gibi basın emekçilerinin haber yaparken engellenmesi, tehdit edilmesi, yürüyen ve açılan yeni soruşturmalarda ifade vermesi, hakim karşısına çıkması ve diğer sansür uygulamaları not edildi. Geniş olarak işlenen beş gelişme ile suç örgütü lideri Sedat Peker’in, gazeteci cinayetleri başta olmak üzere Türkiye basına yönelik iddialarının derlendiği ‘Manipülasyonlar ve İlke İhlalleri’ bölümü, eleştirel ve sorgulayıcı gazetecilik yapan birkaç basın organı dışında iktidarın yönettiği ya da etkisi altına aldığı basının geniş kısmında kirlenmemiş tek bir metrekarenin kalmadığını göstermekte.

ÇGD, internet sitesi üzerinden yayımladığı basın açıklamasında ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere evrensel temel hakların yok edilmesi ve gazetecilik mesleğinin, kirli ilişkilerin aklanma aracı haline getirmeyi amaçlayan her türlü baskıya karşı duran ve uğurda ağır bedeller ödeyen ve hatta canını veren gazetecileri andı. Gazetecilik faaliyetlerinin çeşitli baskılarla engellendiği 2021 Mayıs ayındaki gelişmeler raporda detaylı aktarıldı.

Bu ayki raporumuza yansıyan gelişmelerin istatistiki analizi ise; 9 gazeteci yürüyen yargılamalar kapsamında hakim karşısına çıkarken, 1 gazeteci 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Basın kuruluşları ile gazetecilere yönelik 1 saldırı, 5 tehdit olayı yaşandı. 1 gazeteci gözaltına alındı; 2 olaya ilişkin yapılan haberler nedeniyle soruşturma başlatıldı. Basın emekçilerinin, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı ile Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümü sırasında haber yapmaları engellendi. 2 internet sitesinin alan adı, toplam 4 kez yasaklandı. 21 olaya ilişkin çıkan haberlere erişim engeli konuldu.

Rapora erişmek için tıklayınız.

Sendika.Org

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Staatliche Beihilfen im Jahr 2019

Neue Flächenpotenziale für Ausbau von Wind an Land geschaffen