in , , , , ,

Üç Fidan Hamburg’da anıldı

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 49. yıl dönümünde Hamburg’da da anıldılar.

Denizler Hamburg'da da unutulmadılar

ALMANYALILAR – Türkiye’de 1968 kuşağının sembollerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bundan tam 49 yıl önce idam edildiler.

Üç Fidan: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan

1970 yılında Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan Ankara’da Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurdular. 1971 başında gerçekleşen bir banka soygunundan dolayı başlarına ödül konularak ölü veya diri aranmaya başlandılar. 12 Mart cuntasından birkaç gün sonra önce Deniz Gezmiş ile Yusuf Aslan, bir süre sonra da Hüseyin İnan yakalanarak tutuklandılar. Kısa bir süre sonra da THKO Davası’ndan yargılanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan TCK’nin 146. maddesine dayanılarak idam cezasına çarptırıldılar. Karar TMBB’de onaylandı. 25 yaşındaki Deniz Gezmiş ile Yusuf Aslan ve 23 yaşındaki Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 tarihinde sabaha karşı idam edildi.

İdamlar protesto edildi

Deniz Gezmiş’in son sözleri: “Yaşasın tam bağımsız Türkiye!
Yaşasın Marksizm Leninizmin yüce ideolojisi!
Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi!
Kahrolsun emperyalizm!
Yaşasın işçiler, köylüler!”

Devrimci Şair ve Okuyucu (Rezitator) Hüseyin Ertuğrul

Yusuf Aslan’ın son sözleri „Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerika’nın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!“ oldu.

„Mücadeleleri devam ediyor“

Hüseyin İnan’ın son sözleri ise: „Ben hiçbir kişisel çıkar gözetmeden ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için savaştım. Bu an’a kadar bu bayrağı şerefle taşıdım. Bundan böyle bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler. Yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm!“ olarak tarihe geçti.

Gazeteci-Yazar İrfan Cüre dönemin panoramasını detaylıca verdi

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, zamanla “Üç Fidan” olarak adlandırılmaya başlandılar ve idam edildikleri gün her yıl mezarları başına karanfiller konularak ve dünyanın dört bir yanında farklı etkinliklerle anılıyorlar.

„Denizleri unutmadık, unutturmayacağız“ denildi

Hamburg’da yaşayan devrimci demokrat çevreler, üç fidanı seven duyarlı göçmenler perşembe günü (6 Mayıs’ta) Altona’daki Kemal Altun Platz parkında bir araya gelerek bir anma etkinliği gerçekleştirdiler.

Katılımcılar pandemi kurallarına uymayı ihmal etmediler

Devrimci Şair ve Okuyucu (Rezitator) Hüseyin Ertuğrul’un şiirler okuduğu, Sol Parti Hamburg Milletvekili Metin Kaya ve Gazeteci Yazar İrfan Cüre’nin konuşmalar yaptığı etkinlikte, Denizlerin Türkiye’nin yakın tarihinde ve günümüzde oynadıkları önemli yere ve role değinildi.

Deniz Gezmiş’in son yazdığı şiir okundu

Ertuğrul yaptığı açılış konuşmasında neden üç fidanı anmak için bir araya geldiklerini açıklayan bir konuşmanın ardında sözü Milletvekili Kaya’ya verdi. Metin Kaya Almanca yaptığı konuşmada parkta bulunanlar insanların da dikkatini çeken ve iki ağaç arasına asılı pankartın önünde yaptığı konuşmada 68 kuşağı önderlerinin tarihsel rol ve önemine, ardından gelen kuşaklara nasıl ilham olduklarına, onların direnişçi ruhunun bugün Kürtler ve devrimciler tarafından hala devam ettirildiğine ve idamlarına değindi. Anıları önünde saygıyla eğildiğini belirterek konuşmasını bitirdi.

Etkinliğe duyarlı insanlar ilgisiz kalmadı

Daha sonra söz alan Gazeteci-Yazar İrfan Cüre yaptığı kapsamlı ve uzun konuşmasında dönemin panoramasını çizdi. Denizlerin kimler olduğuna, yakın siyasi tarihteki oynadıkları önemli role, nasıl anlaşılmaları gerektiğine, 68 kuşağının dünya çapında siyasi tarihte ne gibi sıçramalara yol açtığına, hemen her ülkede benzer önderlerin çıktığına ve siyasi iktidarların saldırılarına maruz kaldıklarına, üç fidanın tam bağımsız Türkiye ve sosyalist bir sistem istediklerinin altını çizerek, böylesi önderlerin ve önemli pozisyonlardaki şahsiyetlerin katledilmelerinin mücadelenin bittiği anlamına gelmediğini, aksine bıraktıkları miraslarının ve sürdürülmesi gereken mücadelelerinin devam ettirilmesi gerektiğine değindi.

https://youtu.be/5FkJIOdgNe4
Üç fidanlar Hamburg’da da anıldılar. 6 Mayıs’ta „Kemal Altun Platz“da biraraya gelen Hamburglu ilerici ve duyarlı göçmenler Denizleri yapılan konuşmalar, şiirler ve marşlarla andılar.

Tekrar söz alan Milletvekili Kaya bu defa Türkçe yaptığı konuşmasında idamları ilk duyduğu andaki çocukluk anısını ve gerçekleştirilen idamların mahkumlara güvenlik güçlerinin sadistçe birbirilerine gösterilmek suretiyle gerçekleştirilmesini anlattı.

Anma etkinliği hep birlikte okunan marş ile sona erdi.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Toprak Kuyu

American Traitor