in , , ,

“Laboratuvar sızıntısı” iddiasına Avustralyalı virologtan yanıt

“Laboratuvar sızıntısı” iddiası

Virolog Prof. Dominic Dwyer

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) organizasyonuyla Çin’de COVID-19 virüsünün kaynağıyla ilgili araştırmalar yapıldı ve virüsün Çin’deki “bir laboratuvardan sızmasının” hiç mümkün olmadığı soncuna varıldı. Buna rağmen son günlerde ABD tekrar “komplo söylemini” gündeme getiriyor. Biden yönetimi virüsün kaynağını araştırmak için harcanan “çabaları iki katına çıkarma” emri verdi. Biden’in bu tür “suç” iddiası DSÖ uzmanlarının tepkisine yol açtı.

Avustralya’daki ABC’de dün yer alan habere göre, ülkenin virologu Prof. Dominic Dwyer, “laboratuvar sızıntısını” destekleyen herhangi bir delil bulunmadığını ve DSÖ’nün Wuhan’daki araştırma çalışmalarına Çin’in uyum sağladığını belirtti.

Prof. Dwyer, bu yılın başında Wuhan’da bir ay kalmıştı. Wuhan’daki yetkililerin DSÖ ekibinin çalışmalarına açık olduğuna işaret eden Prof. Dwyer, “Benzer araştırmayı Avustralya, Yeni Zelanda veya başka bir yerde yapılırsa bulunabilecek deliller, sorulacak sorular ve alınacak cevaplar aynı olur” ifadesini kullandı.

Prof. Dwyer, virüsün kaynağına dair araştırmaların uzun zaman alabileceğini ve bu süreçte ülkelerin işbirliğinin gerekeceğini söyledi. 2003 yılında meydana gelen SARS virüsünün 10-15 yıl sonra ancak tespit edildiğini hatırlatan Prof. Dwyer, “Sözde siyasi puan peşinde olunursa, virüsün kaynağını belirlemek zor olacaktır.” diye konuştu. Prof. Dwyer, ancak diplomatik temasların artırılması halinde bilim insanlarının bilimsel araştırmalar yapabileceğini ifade etti.

Çin’in Fudan Üniversitesi’nden Prof. Shen Yi, ABD yönetiminin istihbarat kurumunu virüsün kaynağı araştırmakla görevlendirdiğine göre, “laboratuvardan sızma” önyargısına zaten sahip olduklarına işaret etti.

CRI

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Old

0

Günün Anketi