Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ tarafından hazırlanan bir rapor, 2022 yılında 58 ülkede yaklaşık 258 milyon insanın akut gıda güvensizliğinden muzdarip olduğunu ve acilen yardıma ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. İncelenen nüfusun yüzde 22,7’si bu durumdan etkilenmiştir. Akut açlıkla mücadele eden ve yetersiz beslenmeden muzdarip insanların sayısı endişe verici ve raporun ilk yayınlandığı 2017’den bu yana en yüksek seviyede. COVID-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının tetiklediği küresel ekonomik şokların yanı sıra bazı ülkelerdeki aşırı hava koşulları ve silahlı çatışmalar milyonlarca insanı akut gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeye itiyor.
Yıllık rapor, 2016 yılında Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı tarafından kurulan Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ tarafından hazırlanmaktadır. AB, ağın kurucu üyesi ve ana fon sağlayıcısıdır ve ağa stratejik rehberlik sağlayan Yönlendirme Komitesinde yer almaktadır. Avrupa Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi de her yıl raporun verilerini analiz eden teknik ekibin bir parçasıdır.
AB, insani krizlerde insanlara acil yardım sağlarken gıda güvenliği sorunlarına sürdürülebilir orta ve uzun vadeli bir çözüm bulmak için yatırım yapar. Sürdürülebilir ve dirençli gıda sistemlerini teşvik etmekte ve ortak ülkelerin stratejik özerkliğini desteklemektedir. Üye Devletlerle birlikte AB, 2024 yılına kadar küresel gıda krizinin ele alınmasında ortak ülkelere destek olmak üzere yaklaşık 18 milyar Avro’yu harekete geçirmiştir. Sadece 2022 yılında yaklaşık 7 milyar Avro halihazırda kullandırılmıştır. AB, yerel gıda üretimini arttırmak ve sürdürülebilir olmayan ithalata bağımlılığı azaltmak için hedefe yönelik girişimler başlatmıştır. Buna ek olarak AB, bölge içi tarım ve gıda ticaretini teşvik etmek amacıyla Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi’ni aktif olarak desteklemektedir.
Foto: EU-Kommission