„Beyin fonksiyonlarının geri döndürülemez kaybının tespiti, yaşam ve ölüm arasındaki sınırda son derece hassas bir görevdir. Bu durum, tıbbi ve bilimsel bilginin mevcut durumuna dayanan tanısal kesinliği daha da önemli hale getirmektedir.“ Federal Tabipler Birliği Başkanı Dr. Klaus Reinhardt, geri dönüşü olmayan beyin fonksiyon kaybının (IHA) belirlenmesine yönelik kılavuzun beşinci güncellemesinin yayınlanması vesilesiyle bu açıklamayı yaptı. Reinhardt, „Bu güncellemeyle birlikte, ilgili uzmanların ve federal ve eyalet düzeyindeki yetkili makamların uzmanlıklarının dahil edildiği, geniş çapta mutabık kalınmış bir kurallar dizisi mevcuttur“ dedi.
Halk arasında genellikle „beyin ölümü“ olarak adlandırılan IHA, bir hastanın tüm beyninin işlevi geri döndürülemez bir şekilde sona erdiğinde ortaya çıkar. Federal Tabipler Birliği’nin (BÄK) kılavuzu, bu özel prosedürün teşhis adımları için tıp bilimindeki son durumu ve Transplantasyon Yasası’nın (TPG) 16. maddesinin 1. fıkrasının 1. bendi uyarınca gerekli tıbbi yeterliliği tanımlamakta. IHA’nın şüphesiz kararlılığı, olası bir organ ve doku bağışı sorunundan bağımsız olarak yoğun bakım tıbbı için de kaçınılmaz. IHA’nın belirlenmesine ilişkin temel ilkeler yaklaşık 40 yıldır değişmedi. Halihazırda, özellikle ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) ve ekstrakorporeal yaşam destek sistemleri (ECLS) olan hastalar için tanı prosedürüne ilişkin bir revizyona ihtiyaç duyulmakta. Özellikle apne testi olmak üzere pandemide sıklıkla kullanılan bu prosedürler için daha detaylı kılavuzlar geliştirildi.
Diğer güncellemeler tıbbi yeterlilik gereklilikleri ile ilişkili. Örneğin, 14 yaşına kadar olan çocuklarda geri dönüşü olmayan beyin fonksiyon kaybının tespiti artık çocuk ve ergen cerrahisi uzmanı tarafından da mümkün. Özellikle dijital EEG cihazlarının kullanımına ilişkin olarak EEG’nin gerçekleştirilmesine yönelik spesifikasyonlar güncellendi.