Youtube muadili olan Tencent Video 3 Kasım’da 2022 yılındaki film listesini açıkladı. Listede yer alan ve yoğun ilgi çeken “Üç Vücut Problemi” adlı bilimkurgu romanının TV uyarlamasının ilk fragmanı da yayınlandı.
2009 yılında telif hakkının satılmasından sonra, “Üç Vücut Problemi” romanı 12 yıllık bir telif hakkı dalgalanmasına girdi.
2022 yılı belki “Üç Vücut Problemi” için bereketli bir yıl olabilir. Adı geçen TV uyarlamasının yanı sıra, Netflix tarafından yaratılacak “Üç Vücut Problemi”nin TV uyarlamasının ilk gruptaki oyuncular kadrosu da 29 Ekim’de açıklandı. Çekimi Ekim’da başlatılmış olan televizyon dizisinin 2023 yılında gösterime girmesi bekleniyor .
Öte yandan bir çizgi filmi yapılacak olan “Üç Vücut Problemi” romanının TV uyarlamasının fragmanı, Çin’in Twitter’i olan Sina Weibo’da yayınlandıktan altı saat gibi kısa bir süre sonra 210 milyon kez izlendi.
“Üç Vücut Problemi” Çin bilim kurgusunun en büyük başyapıtlarından biri olarak biliniyor.
Mayıs 2006’dan beri Çin’de yayımlanan “Science Fiction World” dergisine roman yazmaya başlayan Liu Cixin’in imzası altındaki “Üç Vücut Problemi” 15 yılda 20 milyon adet satılarak dünyanın en popüler kitaplarının arasına girdi.
Liu, “Üç Vücut Problemi” romanıyla 2015 Hugo En İyi Bilim Kurgu Romanı ödülüne layık görüldü. Bu da ilk kez bir Asyalının bu ödüle layık görülmesi oldu. Ancak romanın TV uyarlamasına giden yol hiç kolay değil. 2009 yılında bilim kurgu filmlerinin fazla dikkat çekmediği bir dönemde, Zhang Panpan adlı bir yönetmen, 100 bin yuanla romanın telif hakkını satın alıp, 2014 yılında 120 milyon yuanla eseri Youzu.com adlı bir internet oyunu şirketine sattı.
Bundan sonra, Youzu şirketi, Zhang’la işbirliği anlaşmasına imza attı. Zhang’ın yönettiği ve 1 milyar 200 milyonluk yatırım çeken filmin çekimi Mart 2015’te başlatıldı. Çekimi aynı yılın Temmuz ayında sonlandırılan film daha sonra post-prodüksiyon aşamasına girdi. Filmin Temmuz 2016’da vizyona girmesi bekleniyordu. Ancak şirketin yönetim kadrosundaki personel değişimi nedeniyle, film gösterime giremedi.
Ünlü Hollywood yönetmeni James Cameron’ın bile Liu Cixin ile „Üç Vücut Problemi“nin film uyarlaması için işbirliği fırsatını aramak için Çin’e geldiği, ancak Liu tarafından kibarca reddedildiği öğrenildi.
2018’de „Üç Vücut Problemi“nin uyarlama işini yeniden başlatan Youzu şirketi, konuyla ilgili 3 film, 2 Çin yapımı TV dizisi, İngilizce bir TV dizi ve bir çizgi filmin yayımlanmasını planlamaktadır.
Neyse ki, Tencent’in „Üç Vücut Problemi“nin TV uyarlaması ve Netflix’in TV uyarlamasının resmen duyurulması, ilgili film ve televizyon prodüksiyonunun düzenli bir şekilde ilerletilmekte olduğunu gösteriyor.
İzleyiciler romanın uyarlanmasına temkinli
Yang Lei
Tencent Video’nun TV uyarlaması, Beijing Film Akademisi’nden mezun genç yönetmen Yang Lei tarafından yönetiliyor. Netflix’in TV uyarlaması ise Youzu Şirketi ve Netflix’in işbirliğiyle yürütülüyor. Netflix uyarlamasının kadrosuna dünya çapında popüler olan TV dizisi “Game of Thrones”nin yaratıcılarından David Benioff ve D.B. Weiss yer alıyor. Liu Cixin ve „Üç Vücut Problemi“ni İngilizce’ye çeviren Liu Yukun Netflix uyarlamasının danışmanlığını üstlenirken “Güzel Günler” (Shao Nian De Ni, Better Days) adlı filme imza atan Hong Konglu yönetmen Derek Tsang filmin yönetmenliğini yapıyor.
Netflix’in 29 Ekim’de açıkladığı 12 oyuncu arasında Eiza González, Çin kökenli Tsai Chin, İngiliz John Bradley, İrlandalı Liam Cunningham ve ABD’li Jovan Adepo ve Jess Hong gibi isimler yer alıyor. Çekimi kasım ayında başlaması planlanan Netflix’in bu bilim kurgu dramasının vizyona girme tarihi henüz açıklanmadı.
„Üç Vücut Problemi“ adli romanın İngilizce çevrisi
Liu Cixin’in diğer bir romanı olan“Gezgin Dünya”nin (Liulang Diqiu, The Wandering Earth) film uyarlamasının başarılmasına rağmen, izleyiciler “Üç Vücut Problemi”nin uyarlanmasına temkinli yaklaşıyor. Tencent tarafından yayımlanan fragmanı izleyen bazı insanlar, Çin yapımı “Üç Vücut Problemi”nin özel efekt seviyesini daha da yükseltilmesi gerektiği kanısındalar.
Özel efektleri izleyicileri hiç hayal kırıklığına uğratmayan Netflix’in „Üç Vücut Problemi“nin uyarlanması yine de Çinlileri endişelendiriyor. En son açıklanan oyuncu kadrosu listesinde yer alan oyuncular ve kitaptaki karakterler arasında büyük bir tutarsızlığın bulunması ve oyuncular arasında hiç bir Çinli’nin bulunmaması, orijinal romana hayran kalanları memnuniyetsizliğe uğrattı. Romanın hayranları Netflix’in Çin hikayesini iyi bir şekilde anlatıp anlatamayacağı konusunda endişe duyuyor.
“Gezgin Dünya”nın vizyona girmesinden bu yana Çin’de bilim kurgu çoşkusu yaşanmaktadır. Bilimkurgu filmleri, kuşkusuz ki günümüzde sinema ve televizyon piyasasının gözdesidir. Bu tür filmlerden birkaçı romanlardan uyarlandı. Örneğin, kısa süre önce vizyona giren “Dune”, Amerikalı bilim kurgu yazarı Frank Herbert’in 1965 yılında yazdığı aynı adlı romandan uyarlanmıştır. Roman bir zamanlar Hugo Ödülü ve Nebula Ödülü’nü kazanmıştı; „Bir Numaralı Oyuncu“ (Ready Player On) Amerikalı senarist ve oyuncu Ernst Klein’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Amerikan draması „Foundation“, Amerikan bilim kurgu romanı Isaac Asimov’un aynı adlı klasik romanından uyarlanmıştır.
Yerli film ve televizyon piyasasının bilimkurgu eserlerine olan coşkusu da gittikçe olgunlaşan film endüstrisiyle artmaktadır.
“Gezgin Dünya”nın vizyona girmesinden bu yana üç yıl geçti, fenomen düzeyinde yeni Çinli bilimkurgu filmleri hâlâ ortaya çıkmadı. „Üç Vücut Problemi“ popülerlik kazanırken, çok sayıda yerli bilimkurgu filmi de yaratılmakadır.
Başrollerini Shen Teng ve Ma Li’nin paylaştığı bilimkurgu komedisi „Ay Adamı“ (Du Xing Yue Qiu, Moon Man), Chen Sicheng’in yönettiği ebeveyn-çocuk konulu bilimkurgu filmi „Uzaydan Gelen Mozart“ (Wai Tai Kong De Mo Za Te, Mozart from Space) ve „Gezgin Dünya 2“ dahil filmlerin hepsi Qingdao Oryantal Film Metropolü’nde çekilmektedir.
Ancak itiraf etmeliyiz ki, bilimkurgu yapıtlarının büyük bir trend olmasına rağmen bilim kurgu romanlarının TV ve film uyarlamasındaki başarı oranı yüksek değil, çünkü film ve televizyon uyarlamaları son derece zor bir iştir. Çinliler yine de çağdaş Çin’in bir kültür portalı olarak görülen “Üç Vücut Problemi”nin televizyon ve film uyarlamasına büyük bir beklentiyle yaklaşmaktadır.
İnsan kaderinin nihai varış noktasını sunan “Üç Vücut Problemi”, sadece bir bilim kurgu romanı değil, aynı zamanda felsefi bir roman ve dünyanın dört bir yanındaki okuyucuların Doğu dünyasının kozmik fantezisini takdir etmelerini sağlayan bir kozmolojik sosyolojidir. „Üç Vücut Problemi“nin uyarlanmasından sorumlu kadrolar, ticarileştirme ve sanatsallaştırma arasındaki oranı ile izleyicilerin beklentilerini dengelemek zorundadır.