Son dönemde yaşanan fahiş kira artışları, ev sahipleriyle kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Kiralık ev arayanların yıllardır yaşadığı bir başka sorun ise ev sahiplerinden ya da emlakçılardan duydukları ‘’Bekara ev vermiyoruz’’, ‘’Öğrenciye ev vermiyoruz’’ sözleri.
Peki, bekar ya da öğrenci olduğu gerekçesiyle kiralık ev bulamayanların hukuki olarak hakları neler? Bu gerekçelerle ev sahiplerinin kiracı adaylarına ev vermemeleri yasal mı? Avukat Ayşe Hüseyinoğlu Samsun’da yaşanan somut bir olayda ‘Bekara ev vermiyoruz’ diyerek olumsuz cevap alan bir kişinin, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) müracaatta bulunduğu; kurumun ‘ayrımcılık yasağı ihlali’ gerekçesiyle ev sahibi ve emlak danışmanına 10’ar bin TL para cezası verdiğini söyledi.
‘’Bu karar emsal oldu’’
Bu kararın emsal olduğunun altını çizen Avukat Hüseyinoğlu, ‘’Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek ve bu konuda ulusal önleme mekanizması görevini yerine getirmek amacıyla kuruldu. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3. maddesinin 2. fıkrasına göre; “Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır” dedi.
‘’İdari Para Cezası Uygulanıyor’’
Hüseyinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Ayrımcılık yasağının ihlali hâlinde, ihlalden sorumlu kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında 1000 TL’den 15.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanır. Bekârlar, ‘Aile istiyoruz, burası aile apartmanı’ gibi çeşitli sebeplerle ayrımcılık yasağını ihlal eden ev sahipleri ve emlakçılar hakkında TİHEK’e başvuruda bulunabilir.