in ,

„Alevilere, inancımıza saygı gösterilsin!“

Adana Tahtacılar Kültür Derneği Başkanı

Adana Tahtacılar Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Şapkalı

Adana Tahtacılar Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Şapkalı, dernek çalışmalarına ve Alevi gündemine dair değerlendirmede bulundu. Şapkalı, Alevi toplumunun asimilasyona karşı birlik olması gerektiğini ifade etti. Şapkalı, “Biz bu dayatmaları kabul etmiyoruz. Alevilik bir inançtır. Buna saygı gösterilmesini istiyoruz” dedi. 

AKP-MHP iktidar blokunun yıllar önce rafa kaldırdığı sözde ‘Alevi açılımı’ yeniden gündeme getirilip, cemevlerinin “kültür merkezi” olarak tanımlanması, dedelere maaş bağlanması, cemevinin su ve elektrik giderlerinin karşılanması ve Diyanet benzeri “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı”nın kurulması gibi başlıklar olarak kamuoyuna yansıdı. Ayrıca hükümetin dedeleri Kerbela’ya götürmesi çalışması kapsamında da Şubat ayında 60 kişilik ilk grubun Kerbela’ya götürüleceği öğrenildi.

Alevi toplumu ve örgütlerinin rızası alınmadan atılan bu adımlar büyük tepki ile karşılandı ve Aleviler, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulduğu duyurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na ve torba yasaya karşı ülkenin birçok yerinde alanlara çıkarak, “Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz” mesajı vermeyi sürdürüyor.

Adana Tahtacılar Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Şapkalı, hem dernek çalışmaları hakkında hem de Alevi gündemine dair PİRHA‘ya değerlendirmelerde bulundu.

Derneklerinin yeni olduğunu belirten Şapkalı, “Yıllardır içimizde uhde olan bir dernek çalışmasını gerçekleştirdik. Adana bölgesinde bu tür etkinliklerin çok olmadığını biliyoruz. İnsanlar Tahtacı’nın ne olduğunu bilmiyor. Tahtacı Osmanlı’da ağaç eri kelimesinden de belli olacağı gibi tahtacılık bir meslekten gelen tanımlamadır” dedi.

“DERNEK ÇALIŞMASIYLA ASİMİLASYONUN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ”

Oğuz Türklerinin Salur boyundan geldiklerini aktaran Şapkalı, “Adana’da ve Türkiye’nin birçok bölgesinde yerleşik durumdayız. Uzun yıllardır konar göçer hayatı yaşadığımız, dağlık alanda olduğumuz için Osmanlı’nın baskılarından çok etkilenmemiştir. Geleneklerimiz, göreneklerimiz, ibadetlerimizi yapabilmişizdir. Şimdi ise özellikle yerleşik hayata geçişle birlikte asimilasyonla karşı karşıya kalmaktayız. Bizler de bu çalışmalarla, dernek çalışmalarıyla bu tür şeylerin önüne geçmeye çalışacağız. Bizim amacımız bu” diye belirtti.

“ALEVİLİK BİR İNANÇTIR, SAYGI GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Alevi gündemine dair de konuşan Şapkalı, şunları dile getirdi:

“Cumhuriyetin birinci yüzyılı bitti, ikinci yüzyılına giriyoruz. Birinci yüzyılı katliamlarla, anmalarla, acılarımızla geçti. İkinci yüzyıla bunları yaşamak istemiyoruz. Ancak biz Alevilere torba yasayı dayatmaya çalışıyorlar. Torba yasa ile asimilasyon çalışması yapacaklar. Biz bu dayatmaları kabul etmiyoruz. Alevilik bir inançtır. Buna saygı gösterilmesini istiyoruz.

Cemevine cümbüş evi deyip daha sonra orayı ziyaret edip oradaki değerlerimizi duvarlardan kaldırarak ziyaret edilmesi bize inandırıcı gelmiyor. Bürokratlarınız Alevileri aşağıladığında siz bir toplumu bir inancı nasıl aşağılarsınız diye hiçbir tepki göstermemeleri gerçek yüzlerini gösteriyor. Mücadelemizi, örgütlenerek, çoğalarak, eylemler yaparak, eşit hak, eşit yurttaşlık alana kadar devam ettireceğiz.”

PİRHA

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Erdbeben in Syrien und der Türkei: Angriffe einstellen, humanitäre Hilfe zulassen

360 Tote bei Erdbeben