in , , , ,

AB Komisyonundan üyelere: Elinizdeki aşıları saklamayın, kullanın

„Biz bu aşılardan birkaç milyon doz sipariş ettik ancak bugüne kadar hiçbir üretici firma anlaşmalar uyarınca üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmedi“

"Bu düzeltme mekanizması ilk başta anlaştığımız, yani nüfusa göre dağıtım modeline dönmemizi sağlamalı"

BRÜKSEL (AA) – Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerin bazılarının ellerindeki Kovid-19 aşılarının bir kısmını kullanmadığını, mümkün olan her dozun kullanılması gerektiğini bildirdi.

AB ülkelerinin sağlık bakanlarının video konferansla yaptığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan AB Komisyonunun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede zamana karşı yarış verdiklerini vurguladı.

Kyriakides, tedarikte bazı sıkıntılar olduğunu kabul ederek, „Ancak yine de üye ülkelere ellerindeki tüm dozları kullanmaları çağrısında bulunuyoruz.“ dedi.

Bazı ülkelerin teslim edilen aşıların tamamını kullandığını, bazılarında bu oranın yüzde 50 civarında olduğunu vurgulayan Kyriakides, şunları söyledi:

„Her dozun önemi var. Her bir doz sağlık çalışanları, yaşlılar, savunmasız gruplar için koruma kalkanıdır. Bazı üye ülkeler ikinci doz için ellerindekini saklıyor. Bunu sayılarda görüyoruz. Ancak aşılama sayılarında farklılıklar var. Bu koordineli bir şekilde hızlandırılmalı. Teslimatların gelecek aylarda artması bekleniyor ve aşılamaların hızlanması önemli. Bu nedenle her üyenin eriştiği tüm dozları kullanması çağrısında bulunuyoruz.“

AB ülkelerinde dozların 4’te biri bekletiliyor

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin (ECDC) verilerine göre, AB ülkeleriyle AB üyesi olmayan İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’e bugüne kadar toplam 62,3 milyon doz aşı gönderildi ancak bunların 48,1 milyonu kullanılmış durumda.

Bunların 14,8 milyonunu birçok AB ülkesinde kullanımı kanda pıhtılaşma kuşkusu nedeniyle kullanımı tedbir amaçlı durdurulan AstraZeneca aşısı oluşturuyor.

BioNTech-Pfizer aşılarının miktarı 42,3 milyon doz, Moderna’nın aşıları 3,6 milyon doz olurken az miktarda Çin ve Rus aşısı da AB ülkelerine ulaştı. AB’de henüz onaylanmamış bu aşıları Macaristan ve Slovakya’nın aldığı biliniyor.

ECDC’nin sayılarına göre, İtalya ve Litvanya aşıların tamamını kullanan iki oldu. AB ülkelerinin çoğunda aşıların dörtte üçü kullanıldı. En az aşı kullanan Avrupa ülkeleri yüzde 56 ile Lihtenştayn ve yüzde 58 ile Lüksemburg olarak görünüyor. 

AB genelinde ise dağıtılan dozların kullanım oranının 16 Mart itibarıyla yüzde 77.

AB üyesi 6 ülke, „aşıların adil dağıtılması için düzeltme mekanizması“nın hayata geçirilmesini istedi

VİYANA (AA) – Avrupa Birliği (AB) üyesi Avusturya, Çekya, Bulgaristan, Slovenya, Hırvatistan, Letonya, birlik içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının adil dağıtımına ilişkin yaşanan sorunların giderilmesi için „düzeltme mekanizması“nın hayata geçirilmesi talebinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un girişimiyle başkent Viyana’da düzenlenen „AB içinde aşıların dağıtımı“ başlıklı toplantıya, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Çekya Başbakanı Andrej Babis şahsen, Letonya Başbakanı Krisjanis Kariņs ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic video konferans yoluyla katıldı.

Kurz, düzenlenen ortak basın toplantısında, AB içinde aşıların dağıtımına ilişkin yaşanan farklılıklara işaret ederek bu yılın ocak ayında belirlenen aşıların nüfusa göre dağıtılması prensibinin korunması gerektiğini söyledi.

AB üyesi devletlerin liderleri arasında kararlaştırılan dağıtım prensibi dışına çıkılmamasını isteyen Kurz, halihazırda yaşanan sorunun çözümü için bir „düzeltme mekanizmasının“ hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

– „İlaç firmaları sorumluluklarını yerine getirmedi“

Borisov da AB yönetimi tarafından bazı aşıların birlik üyesi ülkelere önerildiğini, bu aşıların aşağı yukarı aynı kaliteye sahip olduğunun altının çizildiğini kaydederek, „Biz bu aşılardan birkaç milyon doz sipariş ettik ancak bugüne kadar hiçbir üretici firma anlaşmalar uyarınca üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmedi.“ dedi.

Borisov, aşıların dağıtımına ilişkin yaşanan adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini belirterek, „Biz hükümet ve devlet başkanları olarak nüfusa göre aşıların dağıtılmasını kararlaştırdık, bu prensibe yeniden dönülmesi gerekiyor. Mayıs ayında bazı ülkeler bağışıklık kazanırken bazıları kazanamayacak. Çünkü bazıları yeterince aşıya sahip olurken diğerleri olmayacak. Bu nedenle bu (az aşı almış) ülkeler farklı üretici firmalara yönelmek zorunda hissedecek.“ diye konuştu.

Bulgaristan’da iki hafta sonra milletvekili seçimlerinin yapılacağını ifade eden Borisov, vatandaşların gönül rahatlığıyla sandık başına gitmeleri için aşılamanın ülkesi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Jansa ise aşı dağıtımının şu anki haliyle sürmesi durumunda haziranda bazı ülkelerin yüzde 60, bazılarının ise yalnız yüzde 30 aşılama yapabileceğini, bu durumun birlik içinde „gereksiz bir gerginliğe“ yol açacağını ifade etti.

„Nüfusa göre dağıtım modeline dönülmeli“

Jansa, „Yaşanan sorunu çözmek için bir ‚düzeltme mekanizmasına‘ ihtiyaç var. Bu düzeltme mekanizması ilk başta anlaştığımız, yani nüfusa göre dağıtım modeline dönmemizi sağlamalı.“ görüşünü paylaştı.

Özellikle AstraZeneca aşısının dağıtımına ilişkin çeşitli sorunların yaşandığını kaydeden Jansa, AB ile ilaç üretici firmalar arasında yapılan anlaşmaların şeffaf ve kamuya açık olması gerektiğini belirtti.

Kurz, 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, AB içinde aşıların nüfusa göre dağıtılması prensibinin dışına çıkıldığını, AB liderleri dışında ülkelerin Sağlık Bakanlığı diplomatlarının ilaç firmalarıyla içeriği gizli tutulan anlaşmalar yaptığını, bu durumun da dağıtımda adaletsizliğe yol açtığını iddia etmişti.

Bu gelişme üzerinde 5 AB üyesi ülke, konunun görüşülmesi için toplantı düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Altmaier spricht mit der neuen Generaldirektorin der Welthandelsorganisation Dr. Ngozi Okonjo-Iweala

Kommission schlägt zusätzliche Mittel im Kampf gegen die Pandemie vor