Yaklaşık iki yıldır Hamburg’da edebiyat faaliyetlerini sürdüren grup bu yıl ikincisini gerçekleştirdikleri “II. Hamburg Edebiyatçılar Buluşması”nda neden yazdıkları konusunu ele aldılar.
ALMANYALILAR- Cumartesi günü Haus der Familie kurumunda Edebiyatçılar Grubu’nun organize ettiği etkinliğe Hamburg’dan katılan yazarlar “neden yazıyoruz” konusunu ele aldılar.
Süleyman Deveci, moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte, yazarlara dönüşümlü olarak neden yazdıklarını, başka bir işle uğraşmak yerine böylesine zorlu bir tercihte ısrar ettiklerini, onları yazmaya iten etkenleri, ilk defa yazma alışkanlıklarının ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını, yazarların ilk yazıyla tanışma dönemlerini, neleri önce ele aldıklarını, başka sanat dallarıyla değilde yazıyla uğraştıklarını, ilk eserin yayınlanmasına kadar geçen süreci, ilk defa eseri ellerine aldıklarında yazarların neler hissettiklerini, geriye dönüp baktıklarında almış oldukları yolu ve gelecek planlarını sordu.
Üç saatlik ara verilmeksizin gerçekleştirilen yazarlar sohbetinde yazma konusunu farklı yönleriyle ele alan yazarlar, daha sonra da ziyaretçilerden gelen soruları yanıtladılar.
Etkinliğe katılan yazarlardan Gülseren Kaya etkinlik hakkında şöyle konuştu: “Bugün Süleyman Deveci’nin moderatörlüğünü yaptığı, Edebiyatçılar Grubu’nun organize ettiği bir etkinliğine katıldım. Hamburg‘ da yaşayan yazar arkadaşlarımızla bir araya gelerek neden yazmaya başladığımızı konuştuk. Peki neden yazıyoruz? Yazarken duygu ve düşünceleri kağıda aktarırken bize getirisi ne oluyor? Roman hikaye şiir için yetenek gerekli mi yoksa herkes yazabilir mi? Yayınevleriyle edindiğimiz deneyimlerimizi, yaşanan zorlukları konuştuk. Kitap çıktıktan sonra duygu ve düşüncelerimizi, bize getirilerini ve bundan sonraki planlarımızı konuştuk. Genel olarak güzel bir etkinlik oldu. Etkinliğe katılan Hamburglu yazarlar Süleyman Deveci’nin hazırladığı sorulara cevap verirken hem fikir alışverişi yaptılar hem de kendilerini tanıtma fırsatı oluştu. Katılımcılardan gelen sorularla etkinlik verimli şekilde sonlandı. Yazmanın kelimeler deryasında cümlelere tutunarak yolunu aydınlattığını sizlerle paylaşmak güzeldi.”
Yine katılımcı yazarlardan grup üyesi Gülderen Arık düşüncelerini şöyle ifade etti: “Süleyman Deveci moderatörlüğünde yedi Hamburg’lu yazarın katılımıyla gerçekleşen “II. Hamburg Edebiyatçılar Buluşması” etkinliğimizden çok keyif aldım. Çok samimi ve spontane konuşmalarla gelişen “Neden yazıyoruz” konulu sohbet tadında geçen saatler, hem dinleyicilere hem de biz yazarlara keyif dolu anlar yaşattı. Etkinliğin sonunda seyircinin de samimi soruları ve sohbete katılımları da güne ayrı bir güzellik kattı. Nice güzel edebiyatçılar buluşmalarına…”
Yazar Okan Oruk ise: “Mütevazı olmak istemiyorum. Grup olarak yine çok kaliteli bir etkinlik yaptığımız kanaatindeyim. Birbirinden değerli yazar arkadaşların her birinin „Neden yazıyorum?“ sorusuna verdiği yanıt ve heyecanı farklıydı fakat ortak noktamızın „Edebiyat“ olması ve bizi bir araya getirmesi bence işin sevindirici tarafıydı. Diğer bir sevindirici tarafıda, bizleri örnek alarak yazma istekleri ortaya çıkan izleyicilerimizin olmasıydı bence. Bu bağlamda ben etkinliğe katılan yazarlarımıza ve bizi yalnız bırakmayan edebiyatseverlere teşekkür ederim.”
Yazar Esma Arslan etkinlik hakkında düşüncelerini şöyle aktardı: „“II. Hamburg Edebiyatçılar Buluşması” metropol kenti Hamburg’da göçmen edebiyatının ne kadar gelişip yaygınlaştığının aynı zamanda bir göstergesi. Uzun yıllardır bu işlerin içinde olan, edebiyatla yakından ilgilenen yazarlar olduğu kadar, yazmaya yeni başlayanlara kadar çok renkli bir buluşma oldu. Sohbet uzundu ama sıkmadı. Benim genel gözlemim edebiyata olan ilgi ve sevginin her geçen gün gittikçe arttığı yönünde. Tabii gösterilen ilginin yazarları motive ettiğini, daha çok yazmaya yönelttiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda “Edebiyatçılar Grubu”nu kutluyor, daha nice böylesi çalışmalarda edebiyatseverlerle bir arada olunması gerektiğini düşünüyorum. Güzel ve verimli bir etkinlikti. Öğretici yanları zenginleştiriciydi.“
Yazar Rukiye Cankıran ise: „Neden yazıyorum sorusunu tartışmak ve diğer arkadaşların yorumlarını duymak oldukça enteresandı,çünkü normalinde yazarken bunu düşünmeden yazıyorum. Sadece birşeyler anlatmak, duyurmak istiyorum. Kendi duygu, düşünce ve ruh hallerimizi de sorgulayıp incelemek hoşuma gitti. Gazeteci, çevirmen ve yazar olarak kelime ve cümleler benim için önemli ifade şeklidir, edebiyat ise kağıda dökülen veya internete yayılan bir sanattır. Bir kitap ile bir sanat eseri ölümsüzleşip, sonraki nesillere de kalıyor. Yani mesajımızı bizden sonrakiler de okuyacak. Bunu bilmek büyük bir mutluluk“ dedi.
Etkinliğe Esma Arslan, Zeynel Taşyapan, Gülderen Arık Oruk, Süleyman Deveci, Okan Oruk, Rukiye Cankıran ve Gülseren Kaya adlı yazarlar katıldılar.
Etkinliğin sponsorluğunu Aka-Arslan Pflegedienst adlı hasta ve yaşlı bakım servisi üstlendi.