50 yılı aşkın süredir Cerebral Palsy’li bireylere teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) – Cerebral Palsy Türkiye, 11 ilimizi etkileyen deprem sonrasında bölgede Cerebral Palsy başta olmak üzere özel gereksinimi olan çocuklara ve ailelerine yönelik çalışmalarını önceliklendirdi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı depremden etkilenen ailelere nasıl destek oldu?
Depremden etkilenen engelli bireylerin ihtiyaçlarını tespit edebilmek, destek ekipleriyle hızlı bir şekilde iletişim kurmak ve deprem bölgesinde yürütülen çalışmaları takip etmek amacıyla Deprem Koordinasyon Kurulu kuran Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, depremin ilk haftasından itibaren engelli çocuğu olan ailelerle iletişime geçti. 250’ye yakın aile ile görüşen Vakıf; bölgede yaşayan engelli nüfusa ek olarak deprem sonrasında ampüte engellilerin ve ortopedik / nörolojik yaralanma sonucu engel durumu oluşan bireylerin ortez, protez, yürüteç gibi medikal ve teknolojik malzemelerle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaptı. Bu kapsamda Vakıf, özel gereksinim sahibi bireylerin tekerlekli sandalye, engelli puseti, oturma düzeneği, portatif klozet ve gastronomi beslenme sondası gibi ihtiyaçlarını tedarik ederken aynı zamanda gıda, hijyen ve kıyafet desteğinde de bulundu. Ayrıca bölgedeki acil ihtiyaçlar dahilinde gıda ve mutfak malzemesi desteği de sağlandı. Vakıf, depremden hemen sonraki akut dönemde özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarının tespitlerinden sonra orta ve uzun dönemde sürdürülebilir destekler için projeler geliştirerek hızlıca devreye aldı.
İstanbul’a Gelen Engelli Depremzedelere Ücretsiz Destek…
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı; özel gereksinimi olup, deprem bölgesinden İstanbul’a gelen çocukların ailelerine çağrıda bulundu. Ataşehir’deki Metin Sabancı Merkezi’nin kapasitesini artırarak, kapılarını depremden etkilenen engelli çocuklara açtı ve ücretsiz hizmet vermeye başladı. Ailelerin ve çocukların Metin Sabancı Merkezine davet edilmesi akabinde ilk olarak; çocukların durumu değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucu her çocuğun özel durumu gözetilerek alanında deneyimli uzmanlar tarafından verilecek özel eğitim, fizyoterapi, dil konuşma terapileri, duyu bütünleme, psikolojik, nörolojik ve ortopedik danışmanlık hizmetleri belirlendi ve bütüncül bir rehabilitasyon süreci planlandı. Vakıf ile iletişime geçen engelli bireylere de malzeme desteği sağladı. Ayrıca Vakıf engelli bireylerin kıyafet ve hijyen malzemesi gereksinimlerinin karşılanması için kurumlara çağrı yaptı. LC Waikiki ve Penti içinde çeşitli ürünlerin olduğu binlerce giysi yardımı göndererek bu çağrıya destek verdi.
Deprem Bölgesinde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmeti
Saha ziyaretleri sonrasında planladığı çok yönlü hizmet modellerini 3 yıl boyunca bölgedeki engellilere sunmayı hedefleyen Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, mart ayı itibarıyla deprem bölgesinde hizmet vermeye başladı.
Antakya AFAD Büyükdalyan Geçici Barınma Alanındaki 2 konteyneri Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Birimi olarak düzenleyen Vakıf, 2 fizyoterapist ve 2 psikologdan oluşan uzmanlarıyla özel gereksinim sahibi bireylere yapılan taramalar sonrası fizyoterapi, özel eğitim ve psikoterapi desteği veriyor, ihtiyaç halinde tekerlekli sandalye, engelli puseti ve ortez gibi medikal malzemeleri ve diğer günlük kullanım gereksinimlerini karşılıyor.
Vakıf; daha fazla bireye ulaşabilmek ve çalışmalarını sürdürülebilir kılmak amacıyla kendi bünyesinde bulunan uzmanlara ek olarak deprem bölgesinde yaşayan 2 fizyoterapi uzmanını ve 1 ulaşım destek personelini istihdam etti. İlerleyen dönemde Antakya’daki hizmet biriminin kadrosunu tamamen bölgenin yerli uzmanlarından oluşturmayı amaçlıyor. Böylece özel gereksinimli bireylere destek olunurken, depremden etkilenen kişilere de istihdam olanağı sunulacak. Vakıf ayrıca, deprem bölgesindeki kırsal alanlarda yaşayan ve ulaşım sorunu yaşayan özel gereksinim sahibi bireylere engelli ulaşımına uygun bir midibüsle mobil hizmet veriyor.
Ülkemizde yaşanan bu zorlu günlerin ancak birlik ve beraberlik içinde atlatabileceğini vurgulayan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Türkiye Genel Direktörü Nigar Evgin, “Bu felakette en çok etkilenen kesimin özel gereksinimli bireyler, kadınlar ve çocuklar olduğunu düşünüyoruz. Özel gereksinimli çocukların ya da ağır engel durumuna sahip bireylerin bakım verenleri, her şey yolundayken dahi zor durumlar yaşayabiliyorlar. Hele bir de deprem gibi büyük bir afetten etkilendiklerinde tahmin bile edilemeyecek fizyolojik ve psikolojik sıkıntılarla boğuşuyorlar. Bu noktada biz de Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak, depremden etkilenen bireylerin ihtiyaçlarını gidermeyi bir nebze de olsa rahat bir nefes almalarını sağlamayı kendimize görev ediniyoruz. Vakfımız bünyesinde depremin ilk gününden itibaren bölgedeki engelli bireylerin ve ailelerinin yaşam faaliyetlerini sürdürmeleri için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bölgedeki kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile kurduğumuz bağ sayesinde ihtiyaçları tespit ediyor ve bu ihtiyaçları maksimum düzeyde karşılayabilmek için çalışıyoruz.
Vakıf merkezimize ya da deprem bölgesindeki hizmet birimimize ulaşamayan engelli bireylere de online (çevrimiçi) fizyoterapi ve psikoterapi hizmeti sunuyoruz. Tüm bu hizmetleri kesintisiz sürdürebilmek ve daha fazla fayda yaratabilmek için güçlü kurumların desteğine ihtiyaç duyuyoruz.
Deprem bölgesinde engelli bireyler için açtığımız Hizmet Birimlerimizi artırmak istiyoruz, Bu amaçla Vakfımız bünyesinde gerçekleştirdiğimiz Hizmet Modellerimizi, sosyal sorumluluk projeleri olarak deprem bölgesine destek olmak isteyen kurumlara sunuyor, bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak güç birliği sağlamayı hedefliyoruz. Bölgedeki engelli bireylerin ve ailelerinin daha iyi koşullarda yaşamaları için Vakıf olarak elimizden geleni yapmaya ve sürdürülebilir fayda yaratmaya devam edeceğiz.” dedi.
Riskli bebeklerin takip ve kontrolünün çok önemli olduğunu da vurgulayan Evgin, Türkiye Spastik Çocuklar Vakıf bünyesinde Cerebral Palsy öncelikli olmak üzere tüm engellilik durumlarında Erken Müdahale Hizmeti ile yaşanabilecek engel durumlarını ve hasarı minimuma indirebildiklerini belirtti. Vakfın riskli bebekler ile ilgili attığı adımlar sayesinde travma kaynaklı engel durumları olabildiğince erken dönemde fark edilerek müdahale edilebiliyor. Depremden bu yana bölgede 3.600 doğumun gerçekleştiğini, 200.000’in üzerinde hamile olduğunun altını çizen Nigar Evgin, hizmet birimlerinin olduğu deprem bölgesinde ulaşılabilen riskli bebeklerin gelişim süreçlerinin 1 yıl süre ile takip edileceği yeni bir hizmet için çalışmalara başladıklarını belirtti.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından hayata geçirilen faaliyetlerden ve online hizmetten yararlanmak isteyen depremden etkilenen engelli bireyler ve aileleri 0546 961 38 10 no’lu telefondan destek ekiplerine ulaşabilirler.
Cerebral Palsy nedir?
Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon kişi Cerebral Palsy ile yaşamaktadır. Türkiye’de her yıl 6.000’den fazla bebek Cerebral Palsy tanısı almaktadır.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı hakkında;
Türkiye’de Cerebral Palsy (CP) konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip ilk ve tek kuruluş olan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ; Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları için faaliyetlerde bulunuyor. İstanbul Ataşehir’de 35 dönümlük alan üzerine kurulan kampüste; Metin Sabancı Özel Eğitim Okulları, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri ve Aile Danışma Merkezi bulunuyor. 50. yılını dolduran Vakıf, kurulduğu günden bugüne 30 binden fazla çocuk ve ailesine hizmet verdi ve destek oldu. 1972 yılından beri, şeffaf ve hesap verebilirlik prensipleriyle hizmet veren Vakıf, konu hakkında bilinirliği artırmak ve çocuklara daha çok destek sağlayabilmek için “Cerebral Palsy Türkiye” markasıyla yoluna devam etmektedir.