Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından hayata geçirilen ve bir çocuk üniversitesi niteliğinde olan Keşif Kampüsünün “Samsun Kampüsleri” için proje sınavı bugün yapıldı. Samsun’da TEKNOFEST Kalıcı İzler kapsamında kurulan “Samsun Keşif Kampüsü” ile “Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsüne” kabul için gerçekleştirilen proje sınavına, e-sınavda başarılı olan 4. ve 5. sınıf öğrencisi toplam 1176 öğrenci katıldı. Sınava katılan öğrencilerden özel durumlara dayanıklı ve sağlam bir depremzede arama-kurtarma robotu tasarlamaları istendi. Tasarlanan robotun ayrıca deprem sonrasında enkaz altında kalan kişilerin ihtiyaçlarına uygun olarak gerekli yükleri de taşıyacak şekilde yapılması değerlendirme kriterleri arasında yer aldı. Öğrencilerden ortaya koyacakları projede tasarladıkları robotun, enkaz altında arama yapacak kadar küçük boyutlarda olması, enkaz altındaki insanlara zarar vermemek için olabildiğince hafif olması, arama-kurtarma sürecinde bulunacağı eğimli yüzeylerde kaymadan hareket edebilmesi ve farklı maddelerden (kum, çakıl, taş vb.) oluşan engebeli yüzeylerde üzerindeki yardım kitini devrilmeden parkuru tamamlaması istendi.
Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Canik Belediyesi, T3 Vakfı, Samsun Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde kurulan Keşif Kampüsünde öğrenciler bilim ve teknolojiyi harmanlayan, tematik atölyelerde çeşitli bilim alanlarında sorgulama ve keşfetmeye dayalı eğitimler alacak. Bunlara ek olarak, çeşitli sanat ve kişisel gelişim eğitimleriyle öğrencilerin sosyal ve duygusal alanlardaki gelişimini destekleyici atölye çalışmaları yapılacak. Keşif Kampüsünde tamamen ücretsiz olarak verilen bu eğitim iki yıl sürecek. Sınav sonuçları ise iki hafta sonra açıklanacak.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Genel Müdürü Ömer Kökçam “TEKNOFEST Karadeniz’le birlikte milli teknoloji hamlesi seferberliği Samsun’da başlamış oldu. Kurmuş olduğumuz kalıcı izlerle beraber valiliğimiz, büyükşehir belediyemiz, üniversitelerimiz, Çarşamba Belediyemiz, Canik Belediyemiz ve Vezirköprü Belediyemiz tarafından Samsun’da milli teknoloji hamlesinin altyapısının oluşması adına ciddi anlamda irade ortaya konmuş oldu. Bu kapsamda 6 DENEYAP Atölyesi, 3 Bilim Türkiye eğitim programını uygulayan bilim atölyeleri merkezi ve 2 Keşif Kampüsünün kurulum faaliyetleri tamamlandı. Kişisel gelişimden teknolojiye, tarımdan girişime, müzikten sanata her alanda öğrencilere eğitimler verilmeye başlanacak. Bugün bir çocuk üniversitesi olarak nitelendirdiğimiz Keşif Kampüsü projemizde eğitim almaya hak alacak çocukları seçebilmek için buradayız. 576 Öğrenci kampüslerimizde eğitim alacak. Bu süreçte öncelikle 4. ve 5. sınıf öğrencilerimizi e- sınavla beraber 1. aşama sınavına alıyoruz. Ardından proje sınavı olacak ve nihayetinde bu üniversiteyi kazanan çocuklarımız 384 saat boyunca ücretsiz eğitim alabilecekler.” dedi.
Keşif Kampüsüne kabul için iki aşamalı sınav yapılıyor
Öğrenciler Keşif Kampüsüne girebilmek için iki aşamalı bir sınavdan geçiyor. Seçim sürecinin ilk aşamasında sınav merkezlerinde bilgisayar ile elektronik ortamda sınava giriyor. Başarılı olan öğrenciler proje sınavına girmeye hak kazanıyor. E-sınavda başarılı olan öğrencilerin belirlenen konu kapsamında bir proje geliştirmesinin beklendiği ve proje sonucuna göre Keşif Kampüsüne kabul edildiği “Proje Sınavı” sürecin ikinci aşamasını oluşturuyor.
2 yıl boyunca 384 saatlik ücretsiz eğitim
Samsun’da ikamet eden, 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin dahil olduğu, seçim sürecinin ilk aşaması olan e-sınav 2 Şubat-8 Mart tarihleri arasında tamamlandı. İkinci aşama olan proje sınavına 1176 öğrenci girmeye hak kazandı. 19 Mart 2023 Pazar günü sabah 09.00 ve öğleden sonra 14.30 olmak üzere iki seans şeklinde gerçekleştirilen proje sınavı 2 saat sürdü. 2 saatten sonra öğrenciler jüriler tarafından değerlendirilme aşamasına dahil oldu. Proje Sınavını başarıyla tamamlayan öğrenciler 2 yıl boyunca 384 saatlik eğitim almaya hak kazanacak.