Hiçbir şeyin kaymaması, devrilmemesi veya düşmemesi için yükler iyi bir şekilde sabitlenmelidir. Örneğin, acil frenleme sırasında nesneler sabitlenmezse, bu durum yolda ciddi kazalara yol açabilir. Enerji, Tekstil, Elektrik ve Medya Ürünleri İşveren Sorumluluk Sigortası Birliği (BG ETEM), herkesin güvenli bir şekilde yola çıkmasını sağlamak amacıyla, „etem“ dergisinin güncel sayısında yüklerin doğru şekilde nasıl emniyete alınacağına dair ipuçları veriyor.
Tip 1: Farklı boyutlardaki paketleri bağlama ağı ile uç duvara pozitif olarak sabitleyin
Yükü sabitlemenin en iyi yolu form-fit’tir. Bu durumda yük, araç gövdesine, bu durumda bölme duvarına karşı boşluksuz olarak istiflenir. Ek olarak, bir bağlama ağı paketleri bir arada tutmaya yardımcı olur. Bağlama ağlarını seçerken, doğru boyutta olduklarından emin olun, yükleme alanına veya taşıma görevine uymalıdırlar. Sabitleme kuvveti, bağlama ağı işaretinde bulunabilir. GS işaretli (test edilmiş güvenlik) ürünler, bağımsız bir kuruluş tarafından test edildikleri için özellikle tavsiye edilir.
Tip 2: Ağır yükleri kilitleme çubuklarıyla yük bölmesinin ortasında bloke edin
Ağır yükler de en iyi pozitif kilitleme ile emniyete alınır. Ancak aracın yük dağılım planı dikkate alınmalıdır. Bu, yükün bölmeye kadar yüklenmesine izin vermiyorsa, kilitleme çubukları ile bloke edilebilir. Bu çok etkili bir sabitleme yöntemidir. Kilitleme çubuklarının uçları, havayolu rayları olarak adlandırılan ve araca sıkıca bağlanan raylara pozitif bir şekilde oturur. Ek bağlama kayışları yük güvenliğini mükemmel hale getirir.
Tip 3: Serbest duran küçük paletlerin kaymaz paspaslar üzerine bağlanması
Bağlama şeritleri, sürtünmeli bir bağlantı ile yükleri sabitlemek için kullanılır. Bu, taşınacak malların bağlama ekipmanı ile yükleme yüzeyine bastırılması ve ortaya çıkan sürtünme ile yerinde tutulması anlamına gelir. Aşağı bağlama sırasında bağlama açısı ne kadar dik olursa, yükleme yüzeyindeki basınç o kadar büyük olur ve elde edilen sabitleme kuvveti de o kadar büyük olur. Palet ve yükleme zemini arasındaki kaymaz paspaslar sürtünmeyi artırır ve sabitleme çabasını önemli ölçüde azaltır. Ancak bunun için yüzeyin temiz ve kuru olması gerekir.
Tip 4: Kürekleri ve süpürgeleri plastik bir tüp içinde dikkatlice saklayın
Özellikle hantal aletler, yüklerin emniyete alınması sırasında sıklıkla sorunlara neden olur. Kürekler, süpürgeler ve benzerleri açık plastik bir tüp içinde güvenli bir şekilde taşınabilir. Sabit bir tüp, özel uç bağlantılarına sahip bağlama kayışları kullanılarak havayolu raylarına tutturulur. Sistem değişkendir ve bireysel olarak uyarlanabilir. Bu çözüm sadece güvenli taşıma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kargo alanında düzen yaratır.
Foto: Berufsgenossenschaft Energie Textil Elektro Medienerzeugnisse