in ,

Birleşmiş Milletler’in ilk yardım konvoyu Suriye’ye ulaştı

Deprem bölgesinde tedarik zorluğu

Yardım malzemesi taşıyan altı kamyon, halen açık olan tek Türkiye-Suriye sınır kapısından Kuzey Suriye'ye giriş yaptı. Bu arada her iki ülkede de toplam ölü sayısı 17 000'e yükseldi.

Almanya´da haftalık yayımlanan Der Spiegel dergisine göre Suriye’nin kuzeybatısındaki depremzedelerin acilen uluslararası yardıma ihtiyacı var – ilk Birleşmiş Milletler konvoyu bölgeye ulaştı. BM, yardım malzemesi taşıyan altı kamyonun Türkiye’den ayrıldığını ve Bab al-Hawa’daki tek açık sınır kapısından geçtiğini açıkladı.

Bab al-Hawa, Türkiye’den Kuzey Suriye’ye açılan dört sınır kapısından açık olan tek sınır kapısı. Yollardaki hasar nedeniyle kamyonlar şimdiye kadar Bab al-Hawa’ya ulaşamadı. Ancak bu arada Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre yollar kısmen onarıldı.

İç savaşın sürdüğü Suriye’de, kısmen ülkenin kuzeyindeki bölgelerin farklı taraflarca kontrol edilmesi nedeniyle depremzedelere erişim ve yardım zorlaşıyor. On yılı aşkın bir süredir devam eden çatışmalar ve hava saldırılarının ardından, birçok mahalle, hastane ve diğer tesisler depremlerden önce zaten yıkılmıştı.

Ekipman eksikliği kurtarma çalışmalarını engelliyor

Bab al-Hawa sınır kapısı, ülkenin kuzeybatısında Suriyeli yöneticiler tarafından kontrol edilmeyen bölgelerde yaşayan yaklaşık 4,5 milyon kişi için bir can simidi. BM’ye göre, felaketten önce buradaki nüfusun yüzde 90’ı zaten insani yardıma muhtaç durumdaydı.

Suriye’de, gömülü kurbanları kurtarmak için ekipman eksikliği de var. „Temel ihtiyaçlarımızdan yoksunuz. Büyük moloz parçalarını kaldırmak için büyük vinçlere ihtiyacımız var“ dedi. dpa haber ajansına göre Beyaz Baretliler kurtarma örgütünün başkan yardımcısı Munir Mustafa. „Molozları kaldırmak için ellerimizi ve küreklerimizi kullanıyoruz. Bazılarımız son 70 saat içinde altı saatten fazla uyumadı,“ diyor Beyaz Baretliler’den Ubadah Sikra.

„Dünya her zamanki gibi bizden vazgeçti“

Hâlâ gömülü olan birçok kurban yakını giderek daha çaresiz hale geliyor. „Ne söylenebilir ki. Dünya her zamanki gibi bizden umudu kesti. Her şeyimizi kaybettik“ diyen küçük Cindiris kasabasından bir sakin, dpa haber ajansına telefonda titrek bir sesle konuştu. Ailesinin yaklaşık 20 üyesinin hâlâ gömülü olduğunu söyledi. „İlk gün enkaz altından seslerini duyduk ama sonra sesleri yavaş yavaş azaldı. Durum umutsuz.“

Suriyeli yöneticiler, kuzeydeki isyancıları daha fazla kaynaktan mahrum bırakmak için, depremden önce bile insani yardımın tamamen kendi kontrolleri altındaki bölgelerden geçmesine izin vermek istiyorlardı. Şimdi bunu tekrar talep ediyor. Yardım teslimatları ve hükümete yapılan ödemeler söz konusu olduğunda, hükümetin bunlardan zenginleştiğine ve malları iç savaşta bir güç aracı olarak kullandığına dair tekrarlanan raporlar var.

Aktivistler daha önce depremin ardından hiçbir yardım malzemesinin taşınmadığını, bunun yerine Türkiye’den gelen Suriyelilerin cesetlerinin sınır kapısından geçirildiğini bildirmişlerdi. Türkiye, Suriye’den kaçan milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor.

Yıkıcı depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’de ölenlerin sayısı 17,000’in üzerine çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sadece Türkiye’de şu anda 14.014 ölü olduğunu söyledi. 63.000’den fazla kişi yaralandı. Suriye’den en az 3.200 kişinin öldüğü bildirildi.

Der Spiegel

Logo: Der Spiegel

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

DB geht mit Vorschlag für Sanierungsplan in weitere Gespräche mit dem Bund

Madame Tussauds will US-Sängerin nach Berlin bringen