Öğrenciler kadar aileler de bu süreci stresli ve kaygılı geçiriyor. Nitelikli eğitim modelini yaygınlaştırmayı hedefleyen yerli eğitim kurumları ise uygulamalarıyla öğrencilerin kendilerini ölçmelerine olanak tanırken, ebeveynler için de yol gösterici seminerler düzenliyor.
Lise ve üniversiteye giriş sınavları için hazırlık süreci aylar hatta yıllar öncesinden başlıyor. Hedefi olan ya da buna dair belirsizlik yaşayan tüm öğrenciler hazırlık sürecinde maratona hazırlanırcasına ders çalışıyor. Hayata geçirdikleri uygulamalarla öğrencilerin kendilerini ölçmesine olanak tanıyarak ülkemizde nitelikli öğretim modelini yaygınlaştıran Ankara merkezli Beşgen Eğitim Kurumları Kurucusu İsmail Kaya ise “Öğrencilerimizin sınava hazırlık sürecinin her aşamasını doğru planlayıp, zamanı etkin kullanmalarını sağlıyoruz. Bu sayede onlara özgüven aşılayarak hedeflerine adım adım yaklaşmalarına, stres ve kaygı seviyelerini en aza indirmelerine kapı açıyoruz” dedi.
“Sınav kaygısını ortadan kaldıran kurumların öncüsü olduk”
Sınav kaygısı ve stresinin, bilgi eksikliğinden ortaya çıkan güvensizlikten doğduğunu belirten İsmail Kaya, ”Sınav kaygısı ve güven problemini aşmada en güvendiğimiz enstrümanımız verdiğimiz eğitimin kalitesidir. Çünkü bilgi düzeyi arttıkça, öğrenme geliştikçe öğrencinin kendine olan güveni artmakta ve buna bağlı olarak kaygısı azalmaktadır. Kısacası kaygı ve bilgi arasında ters orantı vardır. Kurumlarımızda öğrencilerimizin bilgi düzeyini göz önünde bulundurarak, her birine özel haftalık ve aylık çalışma programları hazırlıyoruz. Öğretmenlerimiz ve rehberlik servisimiz vasıtasıyla bu programları hem okulda hem de dijitalde takip ediyoruz. Böylece öğrencilerimize sadece sınava hazırlık sürecinde değil, hayatları boyunca zamanı planlı yönetebilme yeteneği kazandırıyoruz” dedi.
“Psikolojik danışmanlarımız sınav kaygısı yaşayan ebeveynler için seminer düzenliyor”
Misyonlarını yalnız öğrenciler değil, velilerle de paylaştıklarına dikkat çeken Beşgen Eğitim Kurumları Kurucusu İsmail Kaya, “Çocuklarının eğitiminin aileler için çok önemli olduğunun farkındayız. Ailelerin yaşadıkları kaygıyı öğrencilere yansıtmalarının önüne geçiyor, çocukların çalışma disiplini oluşturmalarına aracılık ediyoruz. Çünkü ailelerin sürece yoğun bir şekilde dahil olması öğrenci üzerindeki baskıyı artırarak kaygı düzeyini yükseltiyor. Bu doğrultuda uzman psikolojik danışmanlarımız eşliğinde aileler için seminerler düzenlerken, öğrencilerimiz için farklı psikolojik yöntem ve teknikler kullanıyoruz ” şeklinde konuştu.
“Öğrencilerimizin %95’i istedikleri üniversiteyi ya da bölümü kazandı”
„23 yıllık uzun soluklu bir eğitim kurumu olmamızın nedenlerinden biri de değişime açık bir yapıyla sorunlara özgün çözümler üretebilmemizdir” diyen Beşgen Eğitim Kurumları Kurucusu İsmail Kaya, öğrencileri için uyguladıkları diğer yöntemler hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Özgün yöntemler uygulamaya öncelik veriyoruz. Anlama ve kavrama becerilerinin gelişiminde çoğu kişi okumanın yeterli olduğunu düşünür. Halbuki anlama ve yorumlamanın gelişmesi için yazmak, yazarken yargıları zihinde birbirine bağlamak da okumak kadar etkili bir yöntemdir. Bundan yola çıkarak öğrencilerimizden 15 günlük periyotlarla bu süreçte yaşadıklarını, hissettiklerini deneme biçiminde yazmalarını istiyoruz. Bu yöntem hem çocukların becerilerinin gelişmesini, hem de bu yazıları okuyan rehberlik birimimizin söze dökülmemiş bazı problemleri fark etmesini ve çözüm üretmesini sağlıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu tarz uygulamaları, öğrencilerimizin başarısıyla taçlandırıyoruz. Öte yandan Hata Defteri, Teknoloji Diyeti, Başarı Merdiveni gibi yenilikçi ve özgün eğitim öğretim yöntemlerine yer veriyoruz. Bu konuda Türk eğitim sistemine doğrudan katkımızın olduğunu düşünüyorum çünkü bu yöntemleri birçok kurum aynı isimlerle kullanmaya ve reklamlamaya başladı. Bu durumun da ayrıca gururunu yaşıyoruz. Tüm bunlara bağlı olarak da geçtiğimiz yıl öğrencilerimizin %95’i hedefledikleri üniversite ya da bölümü kazandı.”