Milliyet Arkeoloji yeni sayısında; İş Sanat ile birlikte düzenlediği Kültürel Miras Buluşmaları’nın beşincisi kapsamında Kırşehir’de, tarihin derin katmanlarındaki arayışı ele alıyor. Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü’nün, “Her şeyin başladığı yer” diye tanımladığı Kalehöyük, Yassıhöyük ve Büklükale’de geçmişin karanlık noktalarını aydınlatmaya çalışıyor.
Aynı zamanda dergi bu sayısında okuyucularını; Mevlânâ’nın öldüğü geceye, “ilâhî sevgiliye kavuşması”na işaret eden Şeb-i Arûs törenlerine, Konya’daki Mevlânâ Müzesi’nde ve Mevlevîliğin tarihinde kısa bir yolculuğa çıkarıyor.
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli bir yeri olan Çobankale tarihi kazı çalışmalarıyla aydınlatılırken, 2017 yılından bu yana sürdürülen çalışmaları Kazı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Seçkin tüm detaylarıyla aktarıyor.
“Anadolu’nun Gözyaşları” kitabıyla Türkiye’den yurt dışına kaçırılan tarihi mirasın envanterini çıkaran Yaşar Yılmaz, antik kentlerdeki mimari harikası tiyatroların izini sürüyor. 116 antik kentteki 120 tiyatronun incelendiği “Anadolu Antik Tiyatroları” yapıların tarihini, mimari özelliklerini ve tarihteki yerini inceliyor. Milliyet Arkeoloji’de Yaşar Yılmaz’la antik tiyatrolar keyifli bir söyleşide mercek altına alınıyor.
İşsiz arkeologların sayısının gün geçtikçe artması da yeni sayıda konu ediliyor. Arkeologlar Derneği Çanakkale Şubesi Başkan Fadim Koçak, arkeologların eğitimini aldıkları alanlarda istihdam edilebilmelerini sağlamak için yürüttükleri çalışmaları anlatıyor.
İzmir’in Urla ilçesinde Klazomenai’deki kazı çalışmalarında kente ait ilk mühür bulunmasına da değinen dergide, bir yanda eşsiz bir doğa diğer yanda görkemli bir tarihe sahip Pamukkale yakınlarındaki Amazon kraliçesinin kenti, Hierapolis de tüm ihtişamıyla yeni sayısında yer alıyor.
18 Aralık’ta Milliyet Gazetesi ile birlikte İstanbul, İzmir, Ankara ve Kırşehir’de bayilerden ücretsiz olarak ulaşılan Milliyet Arkeoloji Dergisi’ne daha sonra Getir, Trendyol, Shopier ve Turkcell Dergilik’in yanı sıra diğer dijital platformlardan erişilebiliyor.