Geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26 BM iklim konferansına fosil yakıt endüstrisinden 500’ü aşkın temsilci katılmıştı. Endüstri temsilcilerinin sayısı katılımcı ülke sayısını dahi aşmıştı.
Bu yıl Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde yapılan iklim görüşmelerinde bu sayı yüzde 25’ten fazla arttı. Corporate Accountability, Corporate Europe Observatory ve Global Witness’tan yapılan bir analiz, COP27’de kayıtlı en az 636 fosil yakıt lobicisinin olduğunu ortaya çıkardı; bu, iklim krizinden en çok etkilenen 10 ülkenin toplam delegasyonlarından daha fazla. Bu bulgular, fosil yakıt temsilcilerinin iklim müzakerelerine katılmasını yasaklama çağrılarını yeniden gündem etti.
Afrika Halk Katılımı’ndan Phillip Jakpor, BBC News’e yaptığı bir açıklamada “Sıtmayı ele almak istiyorsanız sivrisinekleri davet etmezsiniz. Fosil yakıt lobisi ve makineler tüm hızıyla devam ettiği sürece ilerleme kaydedemeyeceğiz ve ilerleme de kaydetmedik.” ifadelerini kullandı.
Analiz, 30.000’den fazla COP27 delegesinden hangisinin fosil yakıt endüstrisinde önemli miktarda iş yapan bir şirketle bağı olduğunu ya da fosil yakıt çıkarlarını temsil eden bir ticaret grubunun parçası olarak bulunduğunu araştırdı.
Delegelerin Chevron, Shell ve BP gibi şirketlerle bağı var
Bunlar, Chevron, Shell ve BP gibi büyük petrol ve gaz şirketlerini içeriyor. Analiz, halka açık verilere ve delegelerin sektör bağlantılarını kendi kendilerine ifşa etmelerine dayandığından, fosil yakıt endüstirisine bağlı delege sayısının daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, tarım ticareti ve plastik gibi dünyayı kirleten diğer sektörlerin temsilcilerini de içermiyor.
Analizin ortaya çıkardığı fosil yakıt temsilcilerinin sayısı, 1.070 üyeye sahip BAE dışındaki herhangi bir ülkenin delegasyonundan daha fazla. Ancak bu üyelerin 70’i aynı zamanda fosil yakıt lobicisi. BAE dahil 29 ülkenin delegasyonlarının içinde fosil yakıt endüstrisinden temsilciler var. Rusya, 33 ile bir sonraki en yüksek sayıya sahip. Kanada heyetinde, ABD ile Kanada arasında yerli toplulukların karşı çıktığı Hat 3 olarak bilinen tartışmalı bir boru hattı inşa eden enerji şirketi Enbridge’den üç temsilci var.
Fosil yakıt endüstrisi temsilcileri, iklim krizinden en çok etkilenen toplulukların delegasyonlarından daha fazla temsile sahip
Fosil yakıt endüstrisi temsilcileri, iklim krizinden en çok etkilenen toplulukların delegasyonlarından daha fazla temsile sahip. Kick Big Polluters Out (Büyük Kirleticiler Dışarı), fosil endüstirisi bağlantılı temsilcilerin sayısının herhangi bir Afrika ülkesinin delegasyonundan ve toplam yerli halklar delegasyonundan da sayıca üstün olduğunu belirtti.
The Guardian’ın aktardığına göre, Togo Dünyası Dostları’ndan Kwami Kpondzo, “Müzakerelere katılan endüstri delegelerinin sayısındaki patlama, iklim adaleti topluluğunun endüstrinin COP’u bir tür karnaval olarak gördüğüne ve devam eden iklim krizini ele alacak bir alan olmadığına dair inancını güçlendiriyor” dedi.
Global Witness, 450’den fazla kuruluşun, tıpkı tütün lobicilerinin halk sağlığı politikasına katkıda bulunmalarının engellenmesi gibi iklim toplantılarında fosil yakıt çıkarlarının kısıtlanması gerektiğini savunarak “Büyük Kirleticileri Dışarı Çıkarma” çağrısını desteklediğini aktardı. Koalisyonun, herkesin bir dilekçeyi imzalayarak destekleyebileceği dört ana talebi var:
- Kirleticilerin iklim müzakerelerine katılmasının yasaklanması.
- Coca-Cola’nın COP27’ye sponsor olması gibi, çevreyi kirletenlerin iklim görüşmeleri veya girişimlerine sponsorluk yaparak imajlarını yeşillendirmelerine izin verilmemesi.
- COP27’de özellikle Mısır’ın eylem karşıtı yasaları tarafından kısıtlanan sivil toplumun tam katılımının kolaylaştırılması.
- Kapitalist büyümeye karşı adil bir geçişi destekleyen yeni bir sistemin yaratılması.
The Guardian’a göre, endüstri temsilcilerinin COP gibi iklim müzakerelerine kabul edilmesi lehine olan argüman, özel şirketlerin fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişte potansiyel olarak önemli bir rol oynayabileceği.
ABD Uluslararası Ticaret Konseyi, fosil yakıt temsilcilerinin konferanstan çıkartılmasına karşı
Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Ticaret Konseyi, endüstrinin çıkarlarının COP’de temsil edilmemesinin “önlemlerin uygulanmasına zarar vereceğini ve yavaşlatacağını [ve] UNFCCC sürecindeki en merkezi destek gruplarından birini marjinalleştireceğini” söyledi.
Ancak, çok sayıda fosil yakıt temsilcisinin iklim krizini önlemeye yönelik gerçekçi bir iklim eylemini imkansız kılacağından endişe ediliyor.
Raporun arkasındaki grupların sözcüsü yaptığı açıklamada, “Tütün lobicileri sağlık konferanslarında hoş karşılanmaz, silah tüccarları ticaretlerini barış toplantılarında tanıtamazlar. Dünyanın fosil yakıt bağımlılığını sürdürenlerin bir iklim konferansının kapılarından içeri girmesine izin verilmemeli. Hükümetlerin, çevreyi kirletenlerin ceplerinden çıkıp akıllarını başına toplamasının ve COP27’yi dünyanın hayati bir şekilde ihtiyaç duyduğu başarıya dönüştürmesine yardımcı olmasının zamanı geldi.” dedi.