in ,

MICHAEL H. FISHER: “GÖÇÜN TARİHİ”

Kitap

İnsanlığın bugün ulaştığı topraklara nasıl geldiğini ve göçlerin dünyaya etkisini sorgulayan Michael H. Fisher imzalı yeni kitabı “Göçün Tarihi”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini aldı.

Tarih boyunca göçlerle anılan insanoğlunun konu edildiği “Göçün Tarihi”, Oxford Dünya Tarihi serisinin yeni kitabı olarak okurlarıyla buluşuyor. Michael H. Fisher iklim değişikleri, dinî etkiler ve savaşlardan kaçarak hayatta kalabilmek ya da daha iyi koşullara ulaşmak için çabalayan insanların tarihini anlatıyor.

Göçleri Batı cephesinden değil, bir bütün olarak ele alan “Göçün Tarihi” kitabı, Homo Sapiens’in erken dönemdeki yayılımından günümüze kadar gelen, ulusallaşarak sınırları aşan bir tarihi detaylarıyla veriyor. “Göçün Tarihi”, dünya nüfusu arttıkça sorunları da beraberinde getiren göçleri, kimi zaman gittiği yere uyum sağlayan kimi zaman da yerlileri kovarak topraklarına yerleşen göçmenleri ilgi çekici bir dille aktarıyor.

En büyük kitlesel göçlerin savaşlara dayanması ve şiddet içermesini, göçleri engelleyen ya da kontrol altına alan teknolojiler yaratan devletleri de göz önünde bulundurarak anlatan Michael H. Fisher, “Hepimiz göçmeniz ve göç tarihi dünya tarihinin özüdür.” sözleriyle kitabı bir anlamda özetliyor. İnsanoğlunun ayak izlerini süren İnkılâp Kitabevi imzalı “Göçün Tarihi”, Halil Doğan Aydoğan çevirisiyle okurlarıyla buluşuyor.

Kitap Hakkında

Göç tarihi, dünya tarihini anlamak için köşe taşıdır. İlk göçler insanları Afrika, Asya ve Avrupa’ya savurdu. Erken modern dönemde göç, sömürgeleştirme ve köle ticareti yoluyla kıtaları yeniden birbirine bağladı. Yakın tarihte ulus devletler ve ulus ötesi cemiyetler, sınırlarını aşan hareketleri kontrol etmenin yeni yollarını aradılar.

Göçün Tarihi, göç tarihinin ilgi çekici ve detaylı bir anlatımını sunmak için heyecan verici yeni araştırmaları bir araya getiriyor. Kültürler, toplumlar ve teknolojiler geliştikçe göç farklı dünyalardan insanları temas ve çatışma içine sokuyor. Michael Fisher bireysel topluluk örnekleri, etnik grupların toplu hareketinin geniş kalıpları, içe ve dışa göçün soyut çalışması aracılığıyla göçmenlerin nasıl birleştiğini ve birlikte yaşadığını araştırıyor. Teknoloji, çevre ve siyasetin, Buz Adam Otzi’den Atlantik köle ticaretinin Orta Geçidine ve küresel savaşın gerektirdiği mülteci hareketine kadar türlü türlü insan göçü hikâyelerini nasıl şekillendirdiğini tartışıyor.

 

Michael H. Fisher 

Michael H. Fisher, Oberlin Koleji Robert S. Danforth Tarih Kürsüsü’nde ders vermektedir. Başta Asyalılar ve Avrupalıların göçleri olmak üzere göç üzerine birçok kitap ve makale yayımlamıştır. En son kitabı, The Inordinately Strange Life of Dyce Sombre: Victorian Anglo Indian M.P. and Chancery “Lunatic” (2010), Britanya’ya göç ederek Britanya Parlamento- su’ndaki ilk Asyalı olan ve aynı zamanda bir deli olduğu varsayılan, Babür İmparatorluğu tebaasından bir insanın yaşamının izini sürüyor. Fisher’ın göçmenler hakkında yazdığı diğer kitapları arasında Visions of Mughal India: An Anthology of European Travel Writing (2007), Counterflows to Colonialism: Indian Travellers and Settlers in Britain, 1600-1857 (2006) ve The First Indian Author in English: Dean Mahomed (1759-1851) in India, Ireland and England (2000) bulunmaktadır. 

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

HATİCE ŞENDİL “DIŞARDAN BAKILDIĞINDA GÖRÜLEN BU SAKİNLİĞİM, UZUN BİR UĞRAŞIN SONUCU ASLINDA”

In der Umfrage unter den Präsidentschaftskandidaten liegt 1,5 Punkt zwischen Demirtaş und İmamoğlu